♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

30 Eylül 2006 Cumartesi

İrmik Tatlısı 

İrmik Tatlısı


Malzemeler:
2 su bardağı irmik
100 gr. Margarin veya tereyağı
2 su bardağı toz şeker
6 su bardağı su veya süt
1 paket vanilya
Üzeri için toz tarçın
Yapılışı:
Tencerede yağı eritin, irmiği boşaltın erimiş yağ ile birlikte pembeleşinceye kadar (rengi hafif değişinceye kadar) kısık ateşte kavurun. Yalnız dikkat edin kızarmasın….
Sürekli karıştırarak normal oda sıcaklığındaki suyu veya sütünü ekleyin. Bir müddet bu şekilde pişirin, irmikler hafif şişip koyulaşmaya başladığında toz şekerini ilave edin.
Koyulaşıp kıvamını alınca dikdörtgen bir borcam kabına sıcak olarak boşaltın. Üzerine hindistan cevizi ve toz tarçınla süsüleyin.
Afiyet olsun…

28 Eylül 2006 Perşembe

Antakya'nın Biberli Ekmeği

Antakya'nın Biberli Ekmeği
Tarifi:
Malzemeler:
6 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çorba kaşığı kuru maya (kullandığınız herhangi bir maya )
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Hamuru açmak için yettiği kadar sızma zeytinyağı



İç malzemeler:
300 – 400 gr. Çökelek (lor, ekşimik v.b.)
3 çorba kaşığı tuzlu yoğurt (Antakya’da olan yöresel pişmiş süzme yoğurt) ( Bunu yerine 2 çorba kaşığı süzme yoğurt kullanabilirsiniz)

1 adet küçük kuru soğan
2 çorba kaşığı biber salçası
2 çay bardağı sızma zeytinyağı
Kuru Kekik (veya zahter)
Kırmızı toz biber
Susam


Yapılışı:
Hepsi karıştırılarak yumuşak mayalı bir hamur yapılır. Mayalanmaya bırakılır. Yumurta büyüklüğünde parçalar kopartılır yani bezeler hazırlanır. Elimizi zeytinyağına banarak hamuru en ince hale gelinceye kadar açın. Bohça şeklinde yağlayarak katlayın. Tüm bezeleri bu şekilde yaparak tepsiye dizin. Daha sonra karıştırılarak hazırlanmış iç malzemeyi bu önceden hazırlanmış hamurların üzerine elinizle bastırarak yayın. 15 – 20 dakika kadar bu halde dışarıda tekrar mayalanması için bırakın. Isıtılmamış olan 200 derece sıcaklıkta fırında pişirin. Afiyet olsun.


http://www.blogcu.com/kenaryazilari/
sayfasında misafir ettiğim tarifimi kendi sayfama da ekledim....

24 Eylül 2006 Pazar

Antakya ve Künefe...

Antakya ve Künefe...

Ve, Antakyanın meşhur tatlısı... O gece dost ve akrabalarımızla güzel bir gece geçirdik. Sayımızın ne kadar olduğunu yazmayacağım fakat en az 6 aile kadar olduğumuzu belirteyim !....
Tabi malzeme ve yapılan künefe de o kadar kişiye yetecek kadar yapıldı...
Ellerine sağlık hala kızı...
Şimdi sizlere bu tatlının tarifini vereyim....




ANTAKYA USULÜ KÜNEFE
MALZEMESİ 500 gr. kadayıf 200 gr. tereyağı 500 gr. Taze yeni mayalanmış künefelik tuzsuz peynir (rendelenmiyecek, elde ezilerek ufalanacak) 4 su bardağı tozşeker 3 su bardağı su Birkaç damla limon suyu (limon tadında hissedilmeyecek, koymasanız da olabilir) TARİF 4 su bardağı tozşekeri 3 su bardağı suyla kaynatın. Koyu kıvamlı şerbet halini alıncaya kadar kaynatın, kaynamaya başlayınca 3 – 4 dk.daha bekleyin ocağın altını kapatın. Tavada tereyağını eritin. Kadayıfı didikleyip bütünlüğünü kaybedinceye kadar ufalayıp, yağı dökün tel kadayıfa iyice yedirin. Yağlanmış olan kadayıfları 2 eşit bölüme ayırın, yağlanmış tepsiye kadayıfın yarısını bastırarak serin. Tepsinin büyüklüğü yapılacak künefe miktarına göre ayarlayın, döşenecek olan künefenin alt kısmı 1 parmak kalınlıkta olacak şekilde bastırın. Peynirleri kenarlarından taşmayacak şekilde üstüne yayarak boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Geri kalan kadayıfın diğer yarısını da üstüne bastırarak sıkıca yerleştirin. Kenarlarda kalan boşluklara küçük parçalara halinde tereyağını yağ koyun. Fırında yapacaksanız önce alttan ısı verin daha sonra altı pişince çıkartın ters çevirip tekrar alttan ısı vererek tersyüz edilmiş pişmemiş tarafını pişirin. Daha sonra sıcaklığını kaybetmemiş olan şerbeti bir kere daha ısıtıp kaynama noktasında ocaktan alıp sıcak künefenin üzerine yavaş yavaş yedirerek aldığı kadar dökün. Sıcak olarak servis yapın. Arzu edenlere tabaklarına aldıklarında üzerine tekrar şerbet dökebilirler. Afiyet olsun (Notlar: 1- Eğer ustalaşmamış iseniz pekmezi tavsiye etmeyiz zira künefeyi yakabilirsiniz çünkü zamanlama çok önemlidir. 2- Yaz günlerinde sıcak künefe üzerinde kaymak veya dondurma da çok iyi gidiyor. 3- Daha az yapmak veya denemek isteyenler ölçüleri yarıya düşürerek teflon tavada yapabiliriler. 4- Esası peynirli olmakla beraber, Antakya’da arasına ince kıyılmış Antep Fıstığı da koyulabiliyor. Çok de nefis oluyor. 5- Son olarak gene arasına peynir yerine süt kaymağı ile de deneyebilirisiniz.)

(Bu tarifi eşimin forumunun sayfasından aldım, iznini alarak !....)

Antakya usulü Nar Ekşili Patlıcan Salatası

Antakya usulü Nar Ekşili Patlıcan Salatası
Malzemeler:
2 adet közlemelik patlıcan
2 adet orta boy domates
2 – 3 adet yeşil biber (çarliston)
½ bağ maydanoz
1 adet kuru soğan
2 - 3 Çorba kaşığı Nar eşisi
1 adet limon
Sızma zeytinyağı
Kırmızı pul biber
Tuz

Yapılışı:

Image Hosted by ImageShack.us
Patlıcanları, domatesleri, biberleri fırında veya ocakta közleyin, kuşbaşı şeklinde doğrayın, diğer malzemeleri de doğrayarak içine katınız. Servis tabağına alınız.
Ayrı bir yerde zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini karıştırarak salatanın üzerine dökün.
Üstüne pul biber serpin, arzunuza göre maydanoz, yeşil biber, domatesle süsleyin.
Afiyetler olsun.

23 Eylül 2006 Cumartesi

Zeytinyağlı İç Bakla

Zeytinyağlı İç Bakla



Malzemeleri:
1 kg. Taze İç bakla
1 büyük baş soğan
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Tuz
3 yemek kaşığı Şeker
1 yemek kaşığı domates salçası (ev yapımı önerilir)
Su – üzerini örtecek kadar –
Yapılışı:
Soğanı yemeklik doğrayın. İç baklayı, suyu, şekeri, tuzu, soğanı bir tencereye koyun ve pişirin. Baklalar pişip iyice yumuşayıncaya kadar bekleyin, sonrasında salçasını ve zeytinyağını ekleyip, suyunu çekene kadar pişirin.
Pişme esnasında eğer baklalar yeterince pişmemişse su ilavesi yapabilirsiniz.
Piştiğine kanat getirince ocaktan alınız. Tencerenin altını kapatıp kıyılmış dereotunun yarısını ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapatıp ½ yarım saat kadar bekletin.
Daha sonra servis tabağına alıp kalan dereotunu üzerine serpin.
Yerken üzerine (yiyeceğiniz miktara) sarımsaklı yoğurt dökebilirsiniz.
Afiyetler olsun…