♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

30 Kasım 2006 Perşembe

Hamsi Doldurma Pilavı (Hamsili Pilav)

Hamsi Doldurma Pilavı (Hamsili Pilav)




Malzemeler:
1 kg. hamsi
1 kâse pirinç
1 kâse su
1 tatlı kaşığı salça
1 adet kuru soğan
½ bağ maydanoz
Tuz, karabiber, kırmız pul biber, kuru nane

Üzeri için
1 adet yumurta
Karabiber

Yapılışı:
Önce soğan yağda sotelenir, yıkanıp süzülmüş pirinç eklenip kavrulur. Su, tuz, pul biber, salça eklenir karıştırılır, ağzı kapatılarak suyunu çekene kadar pişirilir. Maydanoz, nane, karabiber eklenerek karıştırılır. Dinlenmeye bırakılır.(Dikkat: suyu pilav suyundan az olmalıdır)

** **
Hamsiler yıkanıp ayıklanır kılçıkları temizlenir. Bir fırın kabına resimdeki gibi arada hiç boşluk bırakmadan dizilir. Daha önceden hazırlanmış iç pilavı dizilmiş hamsilerin üzerine dökülerek yayılır. Kenarlarındaki hamsiler pilavın üzerin kapatılır, açık kalan pilav üstü de geri kalan hamsilerle açık kalmayacak şekilde örtülür. Tamamen örtülmüş olan pilavın üst kısmına da karabiber ile çırpılmış yumurta dökülerek yayılır. Daha önceden 220 derecede ısıtılmış fırında hamsiler pişinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.

27 Kasım 2006 Pazartesi

Kuru köfte


Kuru köfte



Malzemeler:

300 gr. Köftelik kıyma

1 kuru soğan

5 – 6 diş sarımsak

1 tutam maydanoz

3 dilim kuru bayat ekmek içi

1 adet yumurta

Kırmızıbiber, tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı:

Tüm malzemeyi katarak iyice yoğurun. Köfte şekilleri verin. Kızgın yağda kızartın. Köftenin yağında yemeğin yanında garnitür olarak istenirse domates, biber kızartılarak servis yapabilirsiniz.


Afiyetler olsun…

25 Kasım 2006 Cumartesi

Acılı Doyuran Omlet

Acılı Doyuran Omlet

Malzemeler:
2 yumurta
1 adet kuru soğan
1 adet sosis
1 adet domates
1 adet büyükçe kırmızı taze biber
2 adet çarliston yeşilbiber
4 – 5 adet yeşil sivri biber
1 kâse haşlanmış makarna
1 tatlı kaşığı acılı biber salçası
1 çay bardağı süt
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon,
Kuru nane, kuru fesleğen
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı:
Kuru soğanı, biberleri daha önceden temizleyip küçük parçalar halinde kesin. Bir kâse makarnayı haşlayıp hazırlayın. Sızma zeytinyağını kızdırıp kuru soğanları pembeleştirin, pembeleşmeye yakın kırmızı ve yeşil taze biberleri atın beraber soteleyin.
Bir adet sosisi de ekleyerek, acılı biber salçasını ve domatesleri katıp pişirin. Domatesler suyunu çekmeye yakın haşlanmış makarnaları ekleyin, birkaç defa karıştırıp sütü katın. Bu arada tüm baharatları ve arzu edilirse bir kısım maydanozu da ekleyin.
Süt kaynamaya başlayınca bir kâsede çırpılmış olan yumurtaları dolaştırarak ekleyin ve ateşi açın. Bir iki dakika hafifçe karıştırıp, altını kısın, yumurtalar pişince kalan maydanozları üzerine serpip kapağını kapatın kendi buharında maydanozlar az da olsa buharından yumuşasın.
Sıcak servis yapın…
Afiyetler olsun…

22 Kasım 2006 Çarşamba

Herkes Beğendi

Herkes Beğendi



Malzemeler:
7 – 8 adet orta boy patates (haşlanmış olacak)
2 adet havuç
1 kase sarımsaklı yoğurt
Sızma zeytinyağı
Tuz


Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri soyarak içlerini püre haline getirin. Tuzu ve sızma zeytinyağını katarak karıştırın. Bir servis kabına yayarak üzerine bastırın. Üstüne sarımsaklı yoğurdu yayın.
Rendeleyip yağda sotelenen havuçları yoğurdun üzerine serpiştirin.
Afiyetler olsun…

20 Kasım 2006 Pazartesi

KIRMIZI BEYAZ

KIRMIZI BEYAZ




Malzemeler
1 lt süt
5 ç.k nişasta
2 ç.k hindistan cevizi
1 s.b şeker
1 yumurta sarısı
SOSU
500 gr vişne,çilek,frambuaz(hangisini isterseniz)
1 ç.k şeker
1 s.b su
1 t.k nişasta(1 fincan soğuk suda erit)

Yapılışı
Sütten 1 bardak ayırarak şekeri karıştır ve kaynatmaya bırak.1bardak süt,y.sarısı,nişastayı karıştır.Kaynayan şekerli süte bu karışımı ekle karıştırarak pişirmeye devam et,hindistan cevizini de ekle ,pişince kalıba dök ,sıcaklığı gidince dolapta soğut. Sosu için, 1 fincan suda erittiğiniz nişastayı, su ve şekerle kaynattığınız meyvelerle beraber koyulaşana kadar pişirin. Soğuyan kremayı kalıptan çıkarıp, hazırladığınız sosu döküp servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

18 Kasım 2006 Cumartesi

Nohutlu Pilav

Nohutlu Pilav

Malzemeler:
2 su bardağı Terme Pirinci
2 su bardağı haşlanmış nohut
4 su bardağı su (haşlanmış nohutun suyu)
4 yemek kaşığı tereyağı (arzuya göre azaltılabilinir)
Tuz

Yapılışı:
Akşamdan ıslatılmış nohut yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Eğer varsa yayvan bir tencereye (karnıyarık tenceresi gibi) 4 su bardağı nohut suyu ve nohutu, tuzunu koyup kaynatınız. Kaynayınca ılık suda haşlanıp yıkanmış pirinçleri ilave ediniz.
Kaynadıktan sonra ocakta tencerenin altını kısarak suyunu çekene kadar pişiriniz.
Tavada erittiğiniz tereyağını üzerine dökünüz. 10 – 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra karıştırıp servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

16 Kasım 2006 Perşembe

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası



Malzemeler:

1 su bardağı yeşil mercimek
½ su bardağı erişte
1 kuru soğan
Pul biber, tereyağı, tuz

Yapılışı:
Mercimeğin üzerine yeteri kadar su ve tuz konularak pişmeye bırakılır. Mercimekler yumuşadıktan sonra erişteler de katılır. Pişirmeye devam edilir. Erişteler piştikten sonra, soğan tereyağında kavrulur, içine kırmızı toz/pul biber eklenerek pişen çorbanın üzerine katılır.
Afiyet olsun.

13 Kasım 2006 Pazartesi

ANTAKYANIN PATATESLİ ÇİĞ KÖFTESİ


ANTAKYANIN PATATESLİ ÇİĞ KÖFTESİ




MALZEMELER
1 Su bardağı köftelik ince bulgur
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 kuru soğan
2 küçük veya 1 orta boy patates
Kimyon, tuz, kırmızı pul/toz biber, maydanoz

YAPILIŞI

Bulgur yıkanır, tel süt süzgeçten suyu süzdürülür. Kuru soğan ezilmeden keskin bir bıçakla ince kıyılır. Haşlanmış patates kabuğu soyulur, temizlenir, rondoda macun kıvamına gelecek şekilde iyice çekilir. Bir kapta bulgur, kıyılmış soğan, salçalar, kimyon, kırmızı toz biber, tuz karıştılarak iyice yoğurulur. Daha sonra macun kıvamındaki patates püresi katılarak tekrar yoğurulur. Arzuya göre içine ince kıyılmış maydanoz da katılabilinir. Daha sonra elin içi ıslatılarak, küçük lokmalar halinde şekil verilerek sıkmalar yapılır, tabaklara alınır. Üzerine maydanoz serpilir. Marul veya nar ekşili zeytinyağına da banılarak yenebilir. Acılık oranı yiyenlere göre değişir. İsteyenler kırmızı toz biber yerine kurutulmuş kırmızı biberi ıslatıp, havanda döğerek kullanabilirler. (Not: Antakyada normal soğuk su ile yapılır, isteyenler bulguru süt tel süzgeçe koyup üzerinden sıcak su geçirip biraz bekletebilirler.) Afiyetler olsun...


http://www.blogcu.com/kenaryazilari/770129/
sayfasında misafir ettiğim tarifimi kendi sayfama da ekledim....

http://sofram.blog.com/

Çiğ köftenin tarihçesi
Çiğ köfte ilk Hz.İbrahim döneminde Urfalı bir ev hanımı tarafından bulunmuştur. Hz. İbrahim döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanımı evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır. Zira Nemrut, Hz. İbrahim'i ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır. Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister.
Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfa'nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır.
(RAMAZAN BİNGÖL ‘den alıntı…)

10 Kasım 2006 Cuma

Antakya’dan bir lezzet,

Antakya’dan bir lezzet,



Lahm-i Sini (sini veya tepsi kebabı)

Malzemeler:
500gr orta yağlı kıyma
1 soğan
6-7 cini sarımsak
1 bağ maydanoz
Kimyon, kırmızıbiber, karabiber
1 çorba kaşığı domates salçası
Üzeri için
2 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
Domates,yeşil sivri biber

Yapılışı:Soğan sarımsak ve maydanozları incecik doğrayın, kıyma, salça, tuz ve baharatlarla birlikte macun gibi olana kadar iyice yoğurun. Tepsiye 1cm kalınlığında bastırarak yayın, arada ellerinizi ıslatırsanız çok daha kolay yaparsınız. Üzerini domates ve biberle süsleyin, suyla karıştırdığınız salçayı üzerine döküp önceden kızdırılmış 200 derece fırında pişirin. Yanında pilav ve ayranla servis yapabilirsiniz.
Not: Salçalı suyu döküp dışarıda bekletmeyin, hemen fırına verin.
Arzu ederseniz ocak üzerinde yayvan bir tencere içinde de pişirebilirsiniz.

8 Kasım 2006 Çarşamba

Islak Kek

Islak Kek



Malzemeler:


3 yumurta


2 su bardağı toz şeker


½ su bardağı sıvı yağ


½ su bardağı süt


1 paket kakao (2 Çorba kaşığı dolusu kadar)


1,5 su bardağı un


1 fiske tuz


1 paket kabartma tozu


1 paket vanilya



Sosu:


1 su bardağı süt


1 çorba kaşığı granül kahve



Yapılışı:


Şeker ile yumurtayı çırpın, ayrı bir yerde kakaoyu, sıvı yağ ve bir fiske tuzla eriterek çırptığınız karışıma ekleyerek çırpmaya devam edin. Daha sonra bu karışımından ½ su bardağı ayırın. Sonra sütü, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu eleyerek ekleyin. Karıştırın, ısıtılmamış fırında 170 derecede pişirin.


Normal oda sıcaklığındaki süt ile kahveyi eritin, fırından çıkan sıcak kekin üstüne dökün. Sonra da ayırmış olduğunuz sosu üzerine dökerek yayın.


Biraz soğuduktan sonra dilimleyip, arzunuza göre üzerine yeşil Antep fıstığı tozu veya Hindistan cevizi ve damla çukulata ile süsleyebilirsiniz.


Afiyetler olsun…


(Bu tarif Füsun Hanımdan alınmıştır, tarafımızdan da denenmiştir.)


6 Kasım 2006 Pazartesi

Kış Omleti

Kış Omleti



Sizlerle bugün eşimim omlet çeşitlerinden birini paylaşacağım. Yıllardır çocuklarımıza ve gelen misafirlere farklı ve değişik omletler yapar. Tabi bunlar hep bekârlık günlerinden kalan eşimin uygulamaları ile ortaya çıkmış, pratik ama besleyici, farklı ve değişik karışımlar.
Her pazar sabahı kahvaltıdaki omletler eşim tarafından yapılır. Bizim için hafta sonları Pazar sabahları merakla beklenir. Bir gece önce kızlarım artık sipariş verirler. Bazı Pazar sabahları ise dostlarımız da katılırlar. Zira onlar için de bir değişiklik oluyor, yumurta yemeyen çocukları bile farkına varmadan severek yiyerek alıştılar.
Fırsat buldukça bunları sayfama aktaracağım.


Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı süt
1 adet küçük boy soğan
4 – 5 adet küçük yeşilbiber
1 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
1 çorba kaşığı acı biber salçası
Kırmızı toz biber, kimyon, tuz, , karabiber
Kuru Fesleğen, kuru nane
2 çorba kaşığı Sızma zeytinyağı
(Not: Tarif 2 kişiliktir, malzemeler kişi sayısına göre ayarlanabilir.)

Yapılışı:
Tavada zeytinyağını kızdırdıktan sonra soğanlar yağda sotelenir. Arzuya göre pembeleşme oranı belirlenir. Küçük kesilmiş yeşilbiberler ve acı kırmızıbiber salçası katılır, sotelenen soğanlara eklenir. Birbirini yiyen malzemelere önceden kavrulmuş kıyma konulur, baharatlar eklenir, bir defa karıştırılır. Süt eklenir, karıştırılır, kaynamasından sonra önceden çırpılmış yumurtalar konulur. Hızlı bir şekilde karıştırılarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışması sağlanır, tavanın altı ince ateş ayarına indirilir. Birkaç dakika sonra piştiğinde ocaktan alınır, sıcak servis yapılır.
Afiyetler olsun…

5 Kasım 2006 Pazar

20.Yıl Pastamız

20.Yıl Pastamız

Malzemeler:
5 Adet yumurta
1 + ¼ su bardağı şeker
2,5 su bardağı un (yumurtalar küçük ise 2 su bardağı un)
1 paket kabartma tozu

Kreması için:
½ litre süt
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı margarin
2 adet muz

Üzeri için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

Yapılışı:
Şeker ile yumurta beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Ayrı bir yerde kabartma tozu ile un karıştırılarak elenir. Karışıma yavaşça ekleyerek karıştırın.
Yağlanmış kek kalıbına dökülerek ısıtılmamış fırına konularak 170 derecede pişirilir.

Kreması ise; süt, şeker ve un karıştırılarak pişirin. Koyulaşınca ateşten alarak margarin ve vanilya ilave edin. Krema ılıyınca yani soğumaya yüz tutunca hazırlamış olduğunuz muz püresini katın.

Keki 3 parçaya kesin, aralarına kremaları sürün (kek-krema-kek şeklinde). En son olarak krem şantiyi hazırlayıp keşkin dışını kaplayacak şekilde sürün. Krem şantinin bir kısmını alarak içine kakao katarak istediğiniz şekilde süsleme ve yazı için kullanabilirsiniz.

3 Kasım 2006 Cuma

20.nci Yıl

20.nci Yıl



Bundan 20 yıl önce 2 Kasım 1987 de birçok çift gibi evliliğin ilk adımını nikâh yaparak atmıştık. Okullarımız bitmiş, yedek subaylık görevi ifa edilmiş, mesleki uğraşa bir hastanede başlanılmış ve kendimizce hedefe ulaşmıştık.
O zamandan bu yana geçen sürede iki şirin kızımız ailemize katılmış, birkaç şehir ve ilçe dolaşılmış, acı tatlı olaylar yaşanmış ve bu zaman kadar gelinilmiş….
Şöyle geriye bakıldığında dün gibi gelen zaman su gibi akıp geçmiş…
Yazılacak söylenecek anlatılacak çok şeyler olabilir. Ama herkese mutlu, sağlıklı, birlik ve dirlik içinde, ağız tadında nice yıllar dilemek, sanırım, en anlamlısı olacaktır.
Bu mutlu günümüzü sizlerle de paylaşmak istedik….
Herkese ve tabi bize de, nice yıllar daha diliyoruz…


Kenaryazilari 'nda Evlilikte 20.nci Yılımız

Sofram 'da Evlilikte 20.nci Yıl

2 Kasım 2006 Perşembe

Yoğurtlu Kabak Salatası

Yoğurtlu Kabak Salatası







Malzemeler:
Kabak, dereotu, nane, sarımsaklı yoğurt, pul biber, tuz,zeytinyağı,arzuya bağlı 1-2 çorba kaşığı mayonez

Yapılışı:
Kabak rendelenir,zeytinyağında (ben çok az koyuyorum,çünkü kabakta suyunu veriyor)suyunu çekip pişene kadar sotelenir.Ateşten alındıktan sonra ince kıyılmış dereotu ve nane katılır.Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılır.İstenirse yoğurta mayonezde katılabilir.Servis tabağına konur üzeri pulbiber ve dereotuyla süslenir,üzerine çok az zeytinyağı gezdirilir.Afiyet olsun Miktarlar kişi sayısına göre ayarlandığı için ölçü vermedim.Yapması kolay, yaz günleri için hafif bir salata.