Hamsi Doldurma Pilavı (Hamsili Pilav)
Malzemeler:
1 kg. hamsi
1 kâse pirinç
1 kâse su
1 tatlı kaşığı salça
1 adet kuru soğan
½ bağ maydanoz
Tuz, karabiber, kırmız pul biber, kuru nane
Üzeri için
1 adet yumurta
Karabiber
Yapılışı:
Önce soğan yağda sotelenir, yıkanıp süzülmüş pirinç eklenip kavrulur. Su, tuz, pul biber, salça eklenir karıştırılır, ağzı kapatılarak suyunu çekene kadar pişirilir. Maydanoz, nane, karabiber eklenerek karıştırılır. Dinlenmeye bırakılır.(Dikkat: suyu pilav suyundan az olmalıdır)
** **
Hamsiler yıkanıp ayıklanır kılçıkları temizlenir. Bir fırın kabına resimdeki gibi arada hiç boşluk bırakmadan dizilir. Daha önceden hazırlanmış iç pilavı dizilmiş hamsilerin üzerine dökülerek yayılır. Kenarlarındaki hamsiler pilavın üzerin kapatılır, açık kalan pilav üstü de geri kalan hamsilerle açık kalmayacak şekilde örtülür. Tamamen örtülmüş olan pilavın üst kısmına da karabiber ile çırpılmış yumurta dökülerek yayılır. Daha önceden 220 derecede ısıtılmış fırında hamsiler pişinceye kadar pişirilir.
Afiyet olsun.
SEYYAH & SOFRAM...
30 Kasım 2006 Perşembe
Hamsi Doldurma Pilavı (Hamsili Pilav)
Etiketler: Et Tavuk ve Balık, Pilavlar Gönderen SOFRAM zaman: 15:06 0 yorum
27 Kasım 2006 Pazartesi
Kuru köfte
Kuru köfte
Malzemeler:
300 gr. Köftelik kıyma
1 kuru soğan
5 – 6 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
3 dilim kuru bayat ekmek içi
1 adet yumurta
Kırmızıbiber, tuz, karabiber, kimyon
Yapılışı:
Tüm malzemeyi katarak iyice yoğurun. Köfte şekilleri verin. Kızgın yağda kızartın. Köftenin yağında yemeğin yanında garnitür olarak istenirse domates, biber kızartılarak servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…
Etiketler: Et Tavuk ve Balık Gönderen SOFRAM zaman: 14:57 0 yorum
25 Kasım 2006 Cumartesi
Acılı Doyuran Omlet
Acılı Doyuran Omlet
Malzemeler:
2 yumurta
1 adet kuru soğan
1 adet sosis
1 adet domates
1 adet büyükçe kırmızı taze biber
2 adet çarliston yeşilbiber
4 – 5 adet yeşil sivri biber
1 kâse haşlanmış makarna
1 tatlı kaşığı acılı biber salçası
1 çay bardağı süt
1 tutam maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon,
Kuru nane, kuru fesleğen
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Yapılışı:
Kuru soğanı, biberleri daha önceden temizleyip küçük parçalar halinde kesin. Bir kâse makarnayı haşlayıp hazırlayın. Sızma zeytinyağını kızdırıp kuru soğanları pembeleştirin, pembeleşmeye yakın kırmızı ve yeşil taze biberleri atın beraber soteleyin.
Bir adet sosisi de ekleyerek, acılı biber salçasını ve domatesleri katıp pişirin. Domatesler suyunu çekmeye yakın haşlanmış makarnaları ekleyin, birkaç defa karıştırıp sütü katın. Bu arada tüm baharatları ve arzu edilirse bir kısım maydanozu da ekleyin.
Süt kaynamaya başlayınca bir kâsede çırpılmış olan yumurtaları dolaştırarak ekleyin ve ateşi açın. Bir iki dakika hafifçe karıştırıp, altını kısın, yumurtalar pişince kalan maydanozları üzerine serpip kapağını kapatın kendi buharında maydanozlar az da olsa buharından yumuşasın.
Sıcak servis yapın…
Afiyetler olsun…
Etiketler: YUMURTALAR Gönderen SOFRAM zaman: 14:49 0 yorum
22 Kasım 2006 Çarşamba
Herkes Beğendi
Herkes Beğendi
Malzemeler:
7 – 8 adet orta boy patates (haşlanmış olacak)
2 adet havuç
1 kase sarımsaklı yoğurt
Sızma zeytinyağı
Tuz
Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri soyarak içlerini püre haline getirin. Tuzu ve sızma zeytinyağını katarak karıştırın. Bir servis kabına yayarak üzerine bastırın. Üstüne sarımsaklı yoğurdu yayın.
Rendeleyip yağda sotelenen havuçları yoğurdun üzerine serpiştirin.
Afiyetler olsun…
Etiketler: SALATA VE MEZELER Gönderen SOFRAM zaman: 14:43 0 yorum
20 Kasım 2006 Pazartesi
KIRMIZI BEYAZ
KIRMIZI BEYAZ
Malzemeler
1 lt süt
5 ç.k nişasta
2 ç.k hindistan cevizi
1 s.b şeker
1 yumurta sarısı
SOSU
500 gr vişne,çilek,frambuaz(hangisini isterseniz)
1 ç.k şeker
1 s.b su
1 t.k nişasta(1 fincan soğuk suda erit)
Yapılışı
Sütten 1 bardak ayırarak şekeri karıştır ve kaynatmaya bırak.1bardak süt,y.sarısı,nişastayı karıştır.Kaynayan şekerli süte bu karışımı ekle karıştırarak pişirmeye devam et,hindistan cevizini de ekle ,pişince kalıba dök ,sıcaklığı gidince dolapta soğut. Sosu için, 1 fincan suda erittiğiniz nişastayı, su ve şekerle kaynattığınız meyvelerle beraber koyulaşana kadar pişirin. Soğuyan kremayı kalıptan çıkarıp, hazırladığınız sosu döküp servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
18 Kasım 2006 Cumartesi
Nohutlu Pilav
Nohutlu Pilav
Malzemeler:
2 su bardağı Terme Pirinci
2 su bardağı haşlanmış nohut
4 su bardağı su (haşlanmış nohutun suyu)
4 yemek kaşığı tereyağı (arzuya göre azaltılabilinir)
Tuz
Yapılışı:
Akşamdan ıslatılmış nohut yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Eğer varsa yayvan bir tencereye (karnıyarık tenceresi gibi) 4 su bardağı nohut suyu ve nohutu, tuzunu koyup kaynatınız. Kaynayınca ılık suda haşlanıp yıkanmış pirinçleri ilave ediniz.
Kaynadıktan sonra ocakta tencerenin altını kısarak suyunu çekene kadar pişiriniz.
Tavada erittiğiniz tereyağını üzerine dökünüz. 10 – 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra karıştırıp servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…
16 Kasım 2006 Perşembe
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
½ su bardağı erişte
1 kuru soğan
Pul biber, tereyağı, tuz
Yapılışı:
Mercimeğin üzerine yeteri kadar su ve tuz konularak pişmeye bırakılır. Mercimekler yumuşadıktan sonra erişteler de katılır. Pişirmeye devam edilir. Erişteler piştikten sonra, soğan tereyağında kavrulur, içine kırmızı toz/pul biber eklenerek pişen çorbanın üzerine katılır.
Afiyet olsun.
13 Kasım 2006 Pazartesi
ANTAKYANIN PATATESLİ ÇİĞ KÖFTESİ
ANTAKYANIN PATATESLİ ÇİĞ KÖFTESİ
MALZEMELER
1 Su bardağı köftelik ince bulgur
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 kuru soğan
2 küçük veya 1 orta boy patates
Kimyon, tuz, kırmızı pul/toz biber, maydanoz
YAPILIŞI
Bulgur yıkanır, tel süt süzgeçten suyu süzdürülür. Kuru soğan ezilmeden keskin bir bıçakla ince kıyılır. Haşlanmış patates kabuğu soyulur, temizlenir, rondoda macun kıvamına gelecek şekilde iyice çekilir. Bir kapta bulgur, kıyılmış soğan, salçalar, kimyon, kırmızı toz biber, tuz karıştılarak iyice yoğurulur. Daha sonra macun kıvamındaki patates püresi katılarak tekrar yoğurulur. Arzuya göre içine ince kıyılmış maydanoz da katılabilinir. Daha sonra elin içi ıslatılarak, küçük lokmalar halinde şekil verilerek sıkmalar yapılır, tabaklara alınır. Üzerine maydanoz serpilir. Marul veya nar ekşili zeytinyağına da banılarak yenebilir. Acılık oranı yiyenlere göre değişir. İsteyenler kırmızı toz biber yerine kurutulmuş kırmızı biberi ıslatıp, havanda döğerek kullanabilirler. (Not: Antakyada normal soğuk su ile yapılır, isteyenler bulguru süt tel süzgeçe koyup üzerinden sıcak su geçirip biraz bekletebilirler.) Afiyetler olsun...
http://www.blogcu.com/kenaryazilari/770129/
sayfasında misafir ettiğim tarifimi kendi sayfama da ekledim....
http://sofram.blog.com/
Çiğ köftenin tarihçesi
Çiğ köfte ilk Hz.İbrahim döneminde Urfalı bir ev hanımı tarafından bulunmuştur. Hz. İbrahim döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanımı evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır. Zira Nemrut, Hz. İbrahim'i ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır. Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister.
Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfa'nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır.
(RAMAZAN BİNGÖL ‘den alıntı…)
Etiketler: Antakya Mutfağı, SALATA VE MEZELER Gönderen SOFRAM zaman: 14:05 0 yorum
10 Kasım 2006 Cuma
Antakya’dan bir lezzet,
Antakya’dan bir lezzet,
Lahm-i Sini (sini veya tepsi kebabı)
Malzemeler:
500gr orta yağlı kıyma
1 soğan
6-7 cini sarımsak
1 bağ maydanoz
Kimyon, kırmızıbiber, karabiber
1 çorba kaşığı domates salçası
Üzeri için
2 çorba kaşığı domates salçası
1 su bardağı su
Domates,yeşil sivri biber
Yapılışı:Soğan sarımsak ve maydanozları incecik doğrayın, kıyma, salça, tuz ve baharatlarla birlikte macun gibi olana kadar iyice yoğurun. Tepsiye 1cm kalınlığında bastırarak yayın, arada ellerinizi ıslatırsanız çok daha kolay yaparsınız. Üzerini domates ve biberle süsleyin, suyla karıştırdığınız salçayı üzerine döküp önceden kızdırılmış 200 derece fırında pişirin. Yanında pilav ve ayranla servis yapabilirsiniz.
Not: Salçalı suyu döküp dışarıda bekletmeyin, hemen fırına verin.
Arzu ederseniz ocak üzerinde yayvan bir tencere içinde de pişirebilirsiniz.
Etiketler: Antakya Mutfağı, Et Tavuk ve Balık Gönderen SOFRAM zaman: 13:55 0 yorum
8 Kasım 2006 Çarşamba
Islak Kek
Islak Kek
Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
½ su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı süt
1 paket kakao (2 Çorba kaşığı dolusu kadar)
1,5 su bardağı un
1 fiske tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Sosu:
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı granül kahve
Yapılışı:
Şeker ile yumurtayı çırpın, ayrı bir yerde kakaoyu, sıvı yağ ve bir fiske tuzla eriterek çırptığınız karışıma ekleyerek çırpmaya devam edin. Daha sonra bu karışımından ½ su bardağı ayırın. Sonra sütü, kabartma tozunu, vanilyayı ve unu eleyerek ekleyin. Karıştırın, ısıtılmamış fırında 170 derecede pişirin.
Normal oda sıcaklığındaki süt ile kahveyi eritin, fırından çıkan sıcak kekin üstüne dökün. Sonra da ayırmış olduğunuz sosu üzerine dökerek yayın.
Biraz soğuduktan sonra dilimleyip, arzunuza göre üzerine yeşil Antep fıstığı tozu veya Hindistan cevizi ve damla çukulata ile süsleyebilirsiniz.
Afiyetler olsun…
(Bu tarif Füsun Hanımdan alınmıştır, tarafımızdan da denenmiştir.)
Etiketler: KEK ve PASTALAR Gönderen SOFRAM zaman: 13:51 0 yorum
6 Kasım 2006 Pazartesi
Kış Omleti
Kış Omleti
Sizlerle bugün eşimim omlet çeşitlerinden birini paylaşacağım. Yıllardır çocuklarımıza ve gelen misafirlere farklı ve değişik omletler yapar. Tabi bunlar hep bekârlık günlerinden kalan eşimin uygulamaları ile ortaya çıkmış, pratik ama besleyici, farklı ve değişik karışımlar.
Her pazar sabahı kahvaltıdaki omletler eşim tarafından yapılır. Bizim için hafta sonları Pazar sabahları merakla beklenir. Bir gece önce kızlarım artık sipariş verirler. Bazı Pazar sabahları ise dostlarımız da katılırlar. Zira onlar için de bir değişiklik oluyor, yumurta yemeyen çocukları bile farkına varmadan severek yiyerek alıştılar.
Fırsat buldukça bunları sayfama aktaracağım.
Malzemeler:
2 yumurta
1 çay bardağı süt
1 adet küçük boy soğan
4 – 5 adet küçük yeşilbiber
1 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
1 çorba kaşığı acı biber salçası
Kırmızı toz biber, kimyon, tuz, , karabiber
Kuru Fesleğen, kuru nane
2 çorba kaşığı Sızma zeytinyağı
(Not: Tarif 2 kişiliktir, malzemeler kişi sayısına göre ayarlanabilir.)
Yapılışı:
Tavada zeytinyağını kızdırdıktan sonra soğanlar yağda sotelenir. Arzuya göre pembeleşme oranı belirlenir. Küçük kesilmiş yeşilbiberler ve acı kırmızıbiber salçası katılır, sotelenen soğanlara eklenir. Birbirini yiyen malzemelere önceden kavrulmuş kıyma konulur, baharatlar eklenir, bir defa karıştırılır. Süt eklenir, karıştırılır, kaynamasından sonra önceden çırpılmış yumurtalar konulur. Hızlı bir şekilde karıştırılarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışması sağlanır, tavanın altı ince ateş ayarına indirilir. Birkaç dakika sonra piştiğinde ocaktan alınır, sıcak servis yapılır.
Afiyetler olsun…
Etiketler: YUMURTALAR Gönderen SOFRAM zaman: 13:49 0 yorum
5 Kasım 2006 Pazar
20.Yıl Pastamız
20.Yıl Pastamız
Malzemeler:
5 Adet yumurta
1 + ¼ su bardağı şeker
2,5 su bardağı un (yumurtalar küçük ise 2 su bardağı un)
1 paket kabartma tozu
Kreması için:
½ litre süt
1 su bardağı toz şeker
4 çorba kaşığı un
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı margarin
2 adet muz
Üzeri için:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Yapılışı:
Şeker ile yumurta beyazlaşıncaya kadar çırpılır. Ayrı bir yerde kabartma tozu ile un karıştırılarak elenir. Karışıma yavaşça ekleyerek karıştırın.
Yağlanmış kek kalıbına dökülerek ısıtılmamış fırına konularak 170 derecede pişirilir.
Kreması ise; süt, şeker ve un karıştırılarak pişirin. Koyulaşınca ateşten alarak margarin ve vanilya ilave edin. Krema ılıyınca yani soğumaya yüz tutunca hazırlamış olduğunuz muz püresini katın.
Keki 3 parçaya kesin, aralarına kremaları sürün (kek-krema-kek şeklinde). En son olarak krem şantiyi hazırlayıp keşkin dışını kaplayacak şekilde sürün. Krem şantinin bir kısmını alarak içine kakao katarak istediğiniz şekilde süsleme ve yazı için kullanabilirsiniz.
Etiketler: KEK ve PASTALAR Gönderen SOFRAM zaman: 13:46 0 yorum
3 Kasım 2006 Cuma
20.nci Yıl
20.nci Yıl
Bundan 20 yıl önce 2 Kasım 1987 de birçok çift gibi evliliğin ilk adımını nikâh yaparak atmıştık. Okullarımız bitmiş, yedek subaylık görevi ifa edilmiş, mesleki uğraşa bir hastanede başlanılmış ve kendimizce hedefe ulaşmıştık.
O zamandan bu yana geçen sürede iki şirin kızımız ailemize katılmış, birkaç şehir ve ilçe dolaşılmış, acı tatlı olaylar yaşanmış ve bu zaman kadar gelinilmiş….
Şöyle geriye bakıldığında dün gibi gelen zaman su gibi akıp geçmiş…
Yazılacak söylenecek anlatılacak çok şeyler olabilir. Ama herkese mutlu, sağlıklı, birlik ve dirlik içinde, ağız tadında nice yıllar dilemek, sanırım, en anlamlısı olacaktır.
Bu mutlu günümüzü sizlerle de paylaşmak istedik….
Herkese ve tabi bize de, nice yıllar daha diliyoruz…
Kenaryazilari 'nda Evlilikte 20.nci Yılımız
Sofram 'da Evlilikte 20.nci Yıl
2 Kasım 2006 Perşembe
Yoğurtlu Kabak Salatası
Yoğurtlu Kabak Salatası
Malzemeler:
Kabak, dereotu, nane, sarımsaklı yoğurt, pul biber, tuz,zeytinyağı,arzuya bağlı 1-2 çorba kaşığı mayonez
Yapılışı:
Kabak rendelenir,zeytinyağında (ben çok az koyuyorum,çünkü kabakta suyunu veriyor)suyunu çekip pişene kadar sotelenir.Ateşten alındıktan sonra ince kıyılmış dereotu ve nane katılır.Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılır.İstenirse yoğurta mayonezde katılabilir.Servis tabağına konur üzeri pulbiber ve dereotuyla süslenir,üzerine çok az zeytinyağı gezdirilir.Afiyet olsun Miktarlar kişi sayısına göre ayarlandığı için ölçü vermedim.Yapması kolay, yaz günleri için hafif bir salata.
Etiketler: SALATA VE MEZELER Gönderen SOFRAM zaman: 13:35 0 yorum