♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

31 Aralık 2006 Pazar

Kazan Kebabı

Kazan Kebabı


Malzemeler:4 adet orta boy patlıcan
300 gr. Kıyma
4 adet yeşilbiber
4 adet domates
2 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber
1,5 bardak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:Patlıcanlar alaca soyulup, 2 – 3 parmak genişliğinde boyuna kesiniz. Kıymanın içerisine soğan, karabiber, tuz, sarımsak karıştırarak ceviz büyüklüğünde parçalara ayırın. Bir tencereye halka doğranmış soğanlar, rendelenmiş domates ve zeytinyağı koyunuz. Bunun üzerine sıralanmış şekilde bir parça patlıcan bir parça et şeklinde yerleştiriniz. Domates, yeşilbiberler halka şeklinde doğranarak üzerini süsleyebilirsiniz.
Domates salçasını suda eritip, içine karabiber ve tuz ekleyin, bu karışımı patlıcanların üzerine dökünüz. Hazırlanan bu malzemelerin üstüne bir tabak kapatıp kısık ateşte pişirin.
Afiyetler olsun…

29 Aralık 2006 Cuma

Yeni Bir Yıl ve Yeni Bir Yaş...

Yeni Bir Yıl ve Yeni Bir Yaş...

Image Hosted by ImageShack.us

Bugün canım eşimin doğum günüydü... Onun için bir pasta yapmıştım. Hep beraber sevenleri ve sevdikleri ile birlikte kutladık ve yedik...

Bu pastayı ve bu güzel günü sizlerle de paylaşmak istedim...

Herkese sağlıklı, mutluluk dolu, sevdikleri ile birlikte hatıralarda kalacak güzel anılarla dolu, nice yıllar dilerken, can hayat arkadaşımın yeni yaşını kutluyor, daha nice yıllarda sağlık, sıhhat, mutluluk içinde birlikte kutlayabilmeyi diliyorum...

İyi ki varsın... İyi ki doğdun....

28 Aralık 2006 Perşembe

Meyveli İrmik Tatlısı

Meyveli İrmik Tatlısı



Malzemeler:
1 lt. süt
7 çorba kaşığı irmik
2 çorba kaşığı nişasta
1,5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Mandalina ve portakal

Üzeri için:
2 çorba kaşığı nişasta (silme)
4 çorba kaşığı toz şeker
2 mandalina suyu
1 su bardağı su

Yapılışı:
Nişasta sütle ezilir, şekeri ve irmiği eklenir kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. Koyulaşınca vanilyası eklenir. Bir yayvan borcam kaba yarısı yayılarak döşenir. Üzerine mandalina ve portakal ince dilimlenerek dizilir. Üstüne geri kalan karışım dökülerek yayılır.
Tatlının üstü için gerekli malzemenin hepsi karıştırılarak pişirilir. Sıcak olarak tatlının en üstüne dökülür. Soğuyunca buzdolabına konularak dinlendirilir.
İstenildiği zaman servis yapılır.
Afiyetler olsun…

27 Aralık 2006 Çarşamba

Fındıklı Tel Kadayıf

Fındıklı Tel Kadayıf

Malzemeler:
½ kg. tel kadayıf
1 kase dövülmüş fındık
200 gr. Margarin veya tereyağı

Şerbeti:
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
¼ limon suyu

Yapılışı:
4 su bardağı tozşekeri 3 su bardağı suyla kaynatın. Koyu kıvamlı şerbet halini alıncaya kadar kaynatın, kaynamaya başlayınca 3 – 4 dk. daha bekleyin ocağın altını kapatın.
Tavada tereyağını eritin. Kadayıfı didikleyip bütünlüğünü kaybedinceye kadar ufalayıp, yağı dökün tel kadayıfa iyice yedirin. Yağlanmış olan kadayıfları 2 eşit bölüme ayırın, yağlanmış tepsiye kadayıfın yarısını bastırarak serin. Tepsinin büyüklüğü yapılacak kadayıf miktarına göre ayarlayın, döşenecek olan kadayıfın alt kısmı 1 parmak kalınlıkta olacak şekilde bastırın.
Dövülmüş fındıkları üstüne yayarak boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Geri kalan kadayıfın diğer yarısını da üstüne bastırarak sıkıca yerleştirin. Kenarlarda kalan boşluklara küçük parçalara halinde tereyağını yağ koyun. Fırında yapacaksanız önce alttan ısı verin daha sonra altı pişince çıkartın ters çevirip tekrar alttan ısı vererek tersyüz edilmiş pişmemiş tarafını pişirin. Daha sonra sıcaklığını kaybetmemiş olan şerbeti bir kere daha ısıtıp kaynama noktasında ocaktan alıp sıcak kadayıfın üzerine yavaş yavaş yedirerek aldığı kadar dökün. Kare olarak dilimleyin, üzerine yeşil fıstık içi serpin.
Sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
Afiyet olsun

26 Aralık 2006 Salı

Ekmek Kadayıfı

Ekmek Kadayıfı

Malzemeler:
1 adet ekmek kadayıfı
8 su bardağı şeker
10 su bardağı su
¼ limon suyu

Yapılışı:
Önce kadayıfı geniş bir tepsiye alın. Kadayıfın üzerini kaplayacak kadar sıcak su dökün, iyice şiştikten sonra suyunu kuru ve yumuşak bir havlu ile üzerine bastırarak alın. Suyunun iyice alınması gerek ve bundan emin olun yani üzerine bastığınız zaman su çıkmayacak şekilde iyice suyunu alın.
Şerbetini şeker ile suyu karıştırıp kaynatarak hazırlayın. Bu şerbetten kadayıfın üzerine dökün tepsiyi ocak üzerine oturtun. Kadayıf şerbeti çektikçe ilave edin, şerbet bitip kadayıf şerbeti çekene kadar işleme devam edin.
Üzerine dondurma, fıstık içi, fındık içi, kaymak koyarak servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

(Not: Eğer kadayıfın yarısın yapmak isterseniz ölçüleri yarıya düşürün.)

25 Aralık 2006 Pazartesi

Pazılı Açma Börek

Pazılı Açma Börek

Malzemeler:
4,5 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık süt
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker

Hamura sürmek için:
1,5 çay bardağı sıvı yağ
150 gr. Eritilmiş margarin

İç malzeme:
1 kg. pazı (haşlanacak)
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı kavrulmuş kıyma
2 çorba kaşığı ince kıyılmış sucuk
1 tane yumurta
Tuz, kırmızıbiber, karabiber, kuru nane
Sızma zeytinyağı

Yapılışı:
Mayayı ılık süt ve şekerle karıştırıp eritip kabartın. Diğer malzemeleri de ekleyerek mayalı bir hamur elde edin. Hamuru yoğururken süt az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz. Daha sonra hamuru mayalandırmaya bırakın.
Kuru soğanı yağda soteleyin, sucuk ve kıymayı ilave edin, bir iki kez karıştırdıktan sonra daha önceden haşlanmış pazıları da ekleyin. Karıştırarak kavurun. Altını söndürdükten sonra, baharatları ilave edin. Soğumasına yakın yumurtayı içine kırıp karıştırın.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler kesin, tabak büyüklüğünde açın. Sıvı yağla eritilmiş margarin karışımını açtığınız bezelerin üzerine sürün. Hazırladığınız iç malzemeyi üzerine yayın, esneterek rulo şeklinde sarın. İki ucundan tutarak ters yönde çevirerek burun ve gül şekli verin. Tepsiye dizdiğiniz açmalar üzerine yağ karışımından sürerek 200 derecede önceden ısıtılmamış fırında pişirin.
Tepsiye dizdiğiniz açmaları fırına koymadan önce yarım saat kadar bekletirseniz sonuç daha iyi olacaktır.
Arzuya göre üzerine susam çörek otu serpebilirsiniz.
Afiyetler olsun.

24 Aralık 2006 Pazar

Beşamelli Omlet

Beşamelli Omlet

Malzemeler:
1 adet iri kuru soğan
2 adet yumurta
1 adet yeşilbiber
1,5 yemek kaşığı silme un
1,5 çay bardağı süt
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 adet sosis
1 kaşık krem peynir
Tuz, karabiber, toz pul biber, kimyon
Kuru nane, kuru toz fesleğen

Yapılışı:
Önce sızma zeytinyağında unu kavurup pembeleştirin. Bir başka tavada daire şeklinde kesilmiş kuru soğanları soteleyip pembeleştirin. Yeşilbiberleri ve sosisleri de ekleyip birkaç defa alt üst yapın, sütü ekleyip ısınıp kabarmaya başlayınca, baharatları ve salçayı da katın. Karışımı kısık ateşte karıştırıp önceden hazırlamış olduğunuz pembeleştirilmiş unu ekleyin, altı kısık ateşte hafifçe karıştırmaya devam edin. Koyulaşma başlayınca önceden çırpılmış yumurtaları da ekleyip kısık ateşte alt üst yapın, yumurtalar karışımda pişince altın kapatın. Üzerine kuru nane ve toz fesleğen serpip sıcak servis yapın.
Afiyet olsun…

23 Aralık 2006 Cumartesi

Antakya usulü Kapuska

Antakya usulü Kapuska



Malzemeler:
1 adet orta boy beyaz lahana
1 kâse pirinç
1 çay bardağı nar ekşisi
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Yeteri kadar su
Pul biber

Yapılışı:
Soğanları zeytinyağında soteleyin, salçaları, pul biberi, kıymayı katıp karıştırın. Daha sonra yıkanmış ve ince kıyılmış lahanaları ekleyip birkaç defa alt üst yapın. Üzerine aşmayacak şekilde suyunu ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın. Lahanalar suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Önceden yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri lahanaların üzerine yerleştirin, eğer yemeğin suyu azalmış ise pirinçlerin üzerine 1 cm kadar çıkacak şekilde su ilave edin. Suyunu çekip pirinçler pişince naneleri serpin, üzerine nar ekşisini dolaştırarak dökün. Ağzını kapatarak 10 dakika kadar demlendirin.
Daha sonra sıcak servis yapın.
Afiyetler olsun…

22 Aralık 2006 Cuma

Kapuska

Kapuska




Malzemeler:
1 adet orta boy beyaz lahana
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yeteri kadar su
Arzuya göre pul biber

Yapılışı:
Soğanları zeytinyağında soteleyin, salçaları, pul biberi, kıymayı katıp karıştırın. Daha sonra yıkanmış ve ince kıyılmış lahanaları ekleyip birkaç defa alt üst yapın. Üzerine aşmayacak şekilde suyunu ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakın. Lahanalar suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun…

21 Aralık 2006 Perşembe

Etli Biber-Kabak dolması

Etli Biber-Kabak dolması


Malzemeler:
8 adet dolmalık biber
3 adet dolmalık kabak
300 gr kıyma
1 su bardağından 1 parmak eksik pirinç
1 domates rendesi
Karabiber, tuz, kırmızı biber, nane, maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
Üzeri için sarımsaklı yoğurt

Yapılışı:
Kabaklar büyüklüğüne göre birkaç parçaya bölünerek içleri oyulur. Biberlerin sapları kesilerek baş kısmından 1 cm. aşağıdan kapak şeklinde kesilir, bağlantısı koparılmaz. Diğer malzemeler karıştırılarak dolmanın iç harcı hazırlanır.
Dolmaların içleri doldurulur, kabakların üzerine birer domates dilimi yerleştirilir, tencereye dizilir. Dolmaların üzerini geçmeyecek şekilde su konulur, tuzu eklenir. Biber ve kabaklar yumuşayıp pişinceye kadar kısık ateşte pişirilir.
Servis anında üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek de yenilebilinir.
Afiyetler olsun.

20 Aralık 2006 Çarşamba

Kırmızı Biber Dolması

Kırmızı Biber Dolması


Malzemeler:
1 kg. dolmalık orta boy taze kırmızı biber
1 kase esmer bulgur
100 gr. Kıyma
6 – 7 diş sarımsak
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
4 çorba kaşığı nar ekşisi (yarısı içine yarısı üzerine)
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
Kimyon, tuz, pul biber, karabiber
Kuru nane

Yapılışı:
İç için tüm malzemeyi tamamen karıştırın. Biberlerin içlerini temizleyip yıkayın. İç harcını biberlere bastırarak doldurun ama baştan 2 parmak boşluk bırakın.
Tencereye dizip biberlerin hizasına gelene kadar biberleri aşmayacak şekilde su koyun. Biberler yumuşadığında üzerine 2 çorba kaşığı kadar nar ekşisi gezdirip, birkaç dakika daha kaynatıp, ocaktan alınız.
İlk sıcaklığı geçtikten sonra dolmaları servis tabağına dizebilirsiniz. Suyunu da ayrı bir kaba alıp yemek esnasında dolmaların üzerine döküp servis yapılabilinir.
Afiyetler olsun..

19 Aralık 2006 Salı

Antakya Nar Ekşili Dolmaları..

Antakya Nar Ekşili Dolmaları..


Malzemeler:
1 kg. karışık malzeme (dolmalık patlıcan, kabak, yeşil biber)
100 gr. Kıyma
1 adet kuru soğan
1 baş sarımsak
1 kase bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 çorba kaşığı nar ekşisi
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
Kırmızı toz (pul) biber, kimyon, tuz, karabiber
Kuru toz nane

Üzeri için yeteri kadar da su ve nar ekşisi

Yapılışı:
Dolmalık malzemeler temizlenerek hazırlanır. Soğan ve sarımsak ince kıyılır, kıyma ve bulgur da katılarak, tüm malzemeler karıştırılır. Dolmalıkların içi üzerlerinde en az bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
Bir tencereye dizilir, üstünü örtecek kadar su ilave edilir. Yemek pişmeye bırakılır, kaynamaya başlayınca kısık ateşe getirilir.
Dolmalar piştiği zaman üzerine yeteri kadar ve arzuya göre nar ekşisi gezdirilir. Bir taşım kaynatılır. Suyu süzülür, süzülen su ayrı bir servis tabağına, dolmalar ayrı bir servis tabağına alınır.

Afiyetler olsun…

(Not: Arzuya göre bulgur yerine pirinç ile de yapılabilinir.)


Antakya Nar Ekşili Dolmaları..

17 Aralık 2006 Pazar

Pizza Omlet

Pizza Omlet


Malzemeler:
1 adet kuru soğan
½ sucuk
1 adet sosis
1 adet yeşilbiber
Bir tutam (birkaç dal) maydanoz
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı rendelenmiş peynir
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
1 çay kaşığı fesleğen
Bol kimyon, tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Yapılışı:
Soğanları kızgın yağda pembeleşinceye kadar soteleyin, sucukları ekleyip kızartın, sosisleri de katıp pişirin. Daha sonra yeşilbiberleri ve kıyılmış maydanozların yarısını ekleyip baharatlarını katın ve soteleyin. Arkasından peyniri katıp birkaç defa alt üst yapın. Çırpılmış yumurtaları üzerine dökün ve karıştırıp ateşi kısın. Yumurtalar piştiğinde ateşi kapatıp üzerine geri kalan maydanozları serpin sıcak servis yapın.
Afiyetler olsun.



Pizza Omlet

16 Aralık 2006 Cumartesi

Tel Şehriyeli Pilav

Tel Şehriyeli Pilav



Malzemeler:
1 kâse pirinç
2 kâse su
3 çorba kaşığı şehriye
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz

Yapılışı:
Şehriyeleri yağda kavurun, önceden ıslatıp yıkanmış ve süzülmüş pirinci ekleyip kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaf görünüm alınca suyunu ve tuzunu ilave edin. Ağzını kapatın kenarlardan buhar çıkınca altını kısın kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. 10 dakika kadar demlendikten sonra karıştırıp servis yapın.
Afiyetler olsun…

14 Aralık 2006 Perşembe

Gül Bahçesi

Gül Bahçesi

Malzemeler:
125 gr. eritilmiş soğutulmuş margarin
2 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
Toplu iğne başı kadar gıda boyası
1 çay bardağı ceviz

Şerbeti:
2 su bardağı şeker
1,5 su bardağı su
1 dilim limon

Yapılışı:
Öncelikle şerbeti kaynatıp soğutalım.
Margarin, yoğurt ve yumurtayı iyice karıştırın, üzerine un ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Yumuşak bir hamur elde ediniz. Hamuru ikiye bölüp ince olarak açınız, en küçük çay bardağı ağzı ile hamurdan yuvarlaklar kesiniz.
Bir yuvarlak hamuru diğerinin üzerine yarım daire olacak şekilde yerleştirin bu şekilde 5 adet yuvarlağı şekilde görüldüğü gibi üst üste diziniz. Ortasına uzunlamasına ceviz içi koyunuz, en baştan başlayarak, sıkıca rulo yapınız, bu ruloyu ortadan kesin böylece 2 adet gül elde edilmiş olacaktır. Sonra bunları tepsiye yerleştirin. 170 derecede fırında pişirin.
Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine gıda boyası serpiştirip soğutulmuş şurubunu dökün.
Afiyet olsun.

12 Aralık 2006 Salı

Kestane Marmeladı

Kestane Marmeladı

Malzemeler:
2 kg. kestane
3 veya 3,5 su bardağı su
3 veya 3,5 su bardağı şeker

Yapılışı:
Kestaneleri haşlayarak yarı ılık iken içlerini alın. Geniş ve derin bir tencereye içlerini koyun, eğer taneli olmasını istemiyorsanız haşlanmış kestane içlerini rondodan geçirerek inceltebilirsiniz.
Üzerine suyunu ve şekerini koyun, suyun ölçüsü kestanelerin üzerine gelecek seviyede olmalı eğer seviyede düşüklük varsa su ilave edilebilinir. Ölçerek suyunu ilave edin ki konuşlan su oranına göre şekeri de eklemeniz gerekir.
Tencerenin altını hızlı da 20 dakika karıştırarak pişirin. Daha sonra altını kısın 25 dakika kadar daha kısık ateşte kıvamını alıp koyulaşıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak kavanozlara koyup ağzını kapatın.
Çok tatlı olmasını istemiyorsanız su ve şeker oranını aynı ölçü kullanabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

10 Aralık 2006 Pazar

Biber Salçalı Yumurta (Gelincik)

Biber Salçalı Yumurta (Gelincik)


Malzemeler:
1 adet kuru soğan ( orta boy)
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
2 adet yumurta
½ kırmızı taze biber
1 adet yeşilbiber
1 çay kaşığı kuru kekik
1 adet küçük domates
½ çay bardağı süt
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, kimyon, toz pul biber

Yapılışı:
Soğanları oldukça ince kıyıp sızma zeytinyağında hafifçe pembeleştirin, yeşil ve kırmızı taze biberleri katıp birkaç defa karıştırın, acılı biber salçasını ve domatesleri de ekleyip birkaç dakika beraberce pişirin. Domatesler ve biberler hafifçe yumuşayınca kuru kekik ve az miktarda sütü de ekleyin. Ayrı bir kapta ½ yemek kaşığı su ekleyerek çırpılmış yumurtaları üzerine dökün, hızlı ateşte birkaç defa karıştırıp, altını kısın ince ateşe getirin. Yumurtalar piştiğinde de altını kapatıp sıcak servis yapın.
Afiyetler olsun…

8 Aralık 2006 Cuma

Bamya

Bamya

Malzemeler:
300 gr. Bamya
2 adet büyük kuru soğan
6 adet büyük domates (yaklaşık 1 kg.)
5 – 6 adet yeşil sivri biber
5 – 6 diş sarımsak
1 adet kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, pul biber
1 – 2 adet limon suyu (arzuya göre miktar ayarlanır)

Yapılışı:
Bamyaların başlarını külah şeklinde sivrice kesip ayıklayın, yalnız baş kısmını dibinden keserseniz pişme esnasında bamyalar uzar. Soğan, domates, yeşil ve kırmızıbiber küçük doğranır, zeytinyağında azıcık pişirilerek sotelenir. Salçaları konuşup karıştırır, yeteri kadar su ilave edilerek kaynatılır, limon suyu eklenip yıkanmış bamyalar ilave edilir.
Daha sonra pul biber ve sarımsaklar konularak bamyalar yumuşayıp pişinceye kadar ocakta bırakılır.
Afiyetler olsun…

6 Aralık 2006 Çarşamba

Kesme Çorba

Kesme Çorba



Malzemeler:
1 kase kesme çorbalık
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
1 kase süzme yoğurt
2 çorba kaşığı tereyağı
Karabiber, toz/taze nane, tuz, kırmızı toz/pul biber
Bir tutam maydanoz

Yapılışı:
Yağ eritilir, kıyma, salça, tuz, kırmızı toz/pul biber eklenir. Yeteri kadar su konulur, kaynayınca içine keme çorbalıklar atılır. Piştikten sonra yoğurt karabiberle iyice çırpılır, içine biraz çorbanın sıcak suyundan katılır (çorba kesilmesin diye) ve karıştırılır. Çorbanın altı kapatılarak bu karışım çorbaya ilave edilir. En son nanesi katılır, üzerine maydanoz serpilir.
Afiyetler olsun…

4 Aralık 2006 Pazartesi

Elmalı Tart

Elmalı Tart

Malzemeler:
3 çorba kaşığı süt
2 yumurta
2,5 su bardağı un
1,5 su bardağı şeker
150 gr. Yağ
½ limon suyu
Vanilya, tarçın, kabartma tozu
3 iri elma
Marmelat

Yapılışı:
Süt, yağ, yumurta, limon suyu, şeker krem haline gelinceye kadar çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek karıştırılır. Tabanı yağlanıp unlanmış tart veya kelepçeli kek kabına veya kalıba dökülür. Üzerine bolca tarçın serpilir, elmalar soyulup küp küp doğrandıktan sonra üzerine limon suyu dökülerek karıştırılır. Sonra tartın üzerine hafifçe bastırılarak yerleştirilir.
Elmaların arasına badem, fındık veya kuş üzümü katılabilir. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
Kek piştikten sonra üstüne marmelât sürülür. Servis yapılır.
Afiyetler olsun…

2 Aralık 2006 Cumartesi

Hamsi Omlet

Hamsi Omlet




Malzemeler:
20 adet hamsi (kılçıkları alınmış)
3 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
½ bağ maydanoz
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, kimyon

Yapılışı:
Kılçıkları alınarak temizlenmiş hamsiler bıçak kıyması yapılır. Bütün malzemeler bir kasede iyice karıştırılır. Fazla büyük olmayan bir teflon tavada az miktar yağ (1 tatlı kaşığı kadar) konularak iyice kızdırılır ve tüm tavaya yayılır. Yarım kepçe karışım dökülerek hızla aynı krep yapar gibi ince bir tabaka halinde yayılır. Alt pişince alt-üst yapılarak çevrilir diğer tarafı da pişirilir. Servis tabağına alınarak sıcak yenilmesi önerilir. Tabi yanında da salatayı unutmamak gerek.
Afiyetler olsun…

(Not: Bu tarifi eşim Sinop İlinin Gerze ilçesinde bir balıkçı lokantasından, şimdi rahmetli olan yemek ustasından öğrenmişti.)