♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

27 Ocak 2007 Cumartesi

Borani (Ispanak)

Borani (Ispanak)



Malzemeler
1 kg ıspanak yaprağı
1 soğan
1 kase süzme yoğurt
3 diş sarımsak
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Kırmızı pul biber, tuz

Yapılışı
Ispanakları ayıklayıp bol suda yıkadıktan sonra kendi ıslaklığıyla çelik tencereye koyun ve haşlayın, süzgece koyup süzdürün. Soğanları kavurun, ıspanakları da keserek ilave edin ve kavurmaya devam edin, tuzunu ekleyin karıştırın. Servis tabağına alın. Sarımsakla yoğurdu karıştırarak, ıspanakların üzerine dökün. Tereyağında pul biberi kızdırarak, boraninin üzerine gezdirin, sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

25 Ocak 2007 Perşembe

Antakya Mutfağından AŞÜR(DÖĞME)

Antakya Mutfağından AŞÜR(DÖĞME)



MALZEMELER

500 gr tavuk eti(dana etiyle de yapılır)
500 gr aşurelik buğday
1 kâse nohut
1 kâse fasulye
1 çorba kaşığı pul biber Tuz

Üzeri için:
1 kâse ceviz içi
1 kâse kuru üzüm
100 gr tereyağı
1 çorba kaşığı kimyon

Yapılışı
Buğday, fasulye, nohudu akşamdan ıslatın, hepsinin pişme süresi farklı olduğu için ayrı tencerelerde haşlayın. Fasulye ve nohut istemezseniz sadece buğdaydan da yapabilirsiniz. Tavuğu da haşlayıp didikleyin. Daha sonra, hepsini büyük bir tencereye alın, pul biber ve suyunu ekleyin, suyunu çekip ezilme kıvamına gelince ateşten alın, büyük bir tahta kaşıkla (veya blendırla da ezebilirsiniz) iyice özleşene kadar dövün, tereyağının 1/3 nü eriterek içine katın, karıştırın. Aşurü servis tabağına alın, düzgün olarak yayın, üzerine kimyon, kuru üzüm(arzuya göre),ceviz içi serpiştirin, tereyağını eritin isteğinize göre içine ceviz içi ve pul biber katılıp ateşte bir iki kez çevrilir ve tabaktaki aşurün üzerine dökülür.
Afiyet Olsun.

24 Ocak 2007 Çarşamba

Cevizli Kabak Tatlısı

Cevizli Kabak Tatlısı



Malzemeler
2 kg bal kabağı
Tozşeker (kendinize göre)
Ceviz içi Hindistan cevizi

Yapılışı
Kabakların kabuklarını soyup küçük parçalar halinde kesin, yıkayın. Tencereye bir sıra kabak dizin, üzerine kabakların her tarafına gelecek şekilde şeker serpin. Bu şekilde bir kat şeker, bir kat kabak olacak şekilde döşeyin. Tencerenin ağzını kapatıp, altını yakın ve kısık ateşte pişmeye bırakın, bir müddet sonra kabaklar suyunu verecektir, bu suyunu tekrar çekene kadar pişirmeye devam edin. Pişmesine yakın üzerine biraz daha şeker serpiştirin. Bu daha parlak bir görünüm almasını sağlayacaktır. Piştikten sonra ilk sıcaklığı geçince servis tabağına alın, aralara ve üzerine ceviz içi ile Hindistan cevizi serpin. Eğer tencerede tatlının şerbetinden kalmışsa az da olsa, onu da üzerine gezdirin.
Afiyet olsun.

23 Ocak 2007 Salı

Kıymalı Nohut (Biber Salçalı)

Kıymalı Nohut (Biber Salçalı)





Malzemeler
2,5 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 kuru soğan
3 çorba kaşığı kavrulmuş kıyma
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı
Akşamdan nohutu tuz ve su koyarak ıslatın. Yıkayıp tencereye alın, üzerini 1 parmak geçecek şekilde suyunu ve tuzun koyun ve kısık ateşte nohutlar yumuşayana kadar pişirin.Daha sonra soğan, kıyma, salçalar ve zeytinyağını koyarak kısık ateşte pişirerek sıcak servis yapın.
Afiyet olsun.

21 Ocak 2007 Pazar

Çökelekli Omlet

Çökelekli Omlet



Malzemeler:
1 adet irice kuru soğan
1 adet yeşilbiber
1 adet domates
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
½ tatlı kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 kase zahterli (kekikli) çökelek
1 yemek kaşığı krem peynir
1 çay bardağı süt
Tuz, karabiber, kimyon, kırmızı pul biber
Kuru nane

Yapılışı:
Soğanlar sızma zeytinyağında pembeleşinceye kadar sotelenir, burada dikkat edilecek nokta; soğanlar yanmayacak ama tatlımcak bir tad alacak şekilde kızartılacak. Yeşilbiber ve domatesler eklenip birkaç dakika pişirin. Tatlı ve acı biber salçaları ile baharatları da katın ve sotelemeye devam edin. Sütü ekleyip hafif kaynayınca çökelek ile peyniri de katın. Birlikte birkaç dakika karışımı hafif karıştırarak ince ateşte pişirin. Karışım hafif koyulaşınca üzerine daha önceden çırpılmış yumurtayı dökün ve alt üst yapıp altını kısık ateşe getirin. Pişmesine yakın üzerine kuru naneyi serpip tavanın kapağını ve ateşini kapatın.
Afiyet olsun.

20 Ocak 2007 Cumartesi

Antakya'nın Aya Çorbası

Antakya'nın Aya Çorbası



MALZEMELER
250 gr kıyma
1 çorba kaşığı salça
1 çorba kaşığı nar ekşisi
Tuz, karabiber
1 kâse pirinç
2–3 çorba kaşığı salça
½ demet maydanoz
Tuz, karabiber
2 çorba kaşığı tereyağı
Yeteri kadar su

YAPILIŞI
Pirinci yıkayın, üzerine yeteri kadar su, tuz koyun, pirinçler yumuşayıp şişene kadar pişirin. 2–3 çorba kaşığı salçayı koyun karıştırın, eğer kıvamı koyu ise su koyarak kıvamını istediğiniz koyulukta ayarlayın, kaynayınca ateşten alın.
Köftesi için, kıyma, tuz, karabiberi karıştırıp yoğurun, fındık büyüklüğünde parçalar koparın, ayrı bir yerde karıştırdığınız salça ve nar ekşisinden avucunuza bir miktar koyarak, köfteleri yuvarlayın, tereyağında kızartın.
Çorbayı bir taşım daha kaynatın ve kızarttığınız köfteleri yağıyla birlikte çorbaya katın,3–4 dakika daha kaynatıp ateşten alın karabiber ve maydanozla tatlandırarak servis yapın.
Afiyet olsun.

19 Ocak 2007 Cuma

Pazılı Muhlama

Pazılı Muhlama



MALZEMELER:
½ kg. pazı
4 yumurta
1 kuru soğan
3 çorba kaşığı kıyma
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber
Kimyon, kırmızı toz pul biber


YAPILIŞI:
Pazı yapraklarını yıkadıktan sonra keserek dilimleyin ve haşlayın. Haşlanmış pazıları bir tarafta bekletirken, soğanları zeytinyağında soteleyin, kıymayı ekleyin karıştırın, haşlanmış pazı yapraklarını da ekleyip pişirmeye devam edin. Pişmiş karışımı kendi içinde 4 ayrı çukur bölmeye ayırın. Her bir çukur kısma 1 yumurta gelecek şekilde yumurtaları kırın. Üzerlerine baharatları ekleyip kısık ateşte ağzı kapalı olarak yumurtalar pişinceye kadar pişirin.
Her bir yumurtalı kısmı bir servis tabağına alarak sıcak servis yapın. Yumurta sayısını kişi sayısına göre ayarlayabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

18 Ocak 2007 Perşembe

Portakal Kabuğu Reçeli

Portakal Kabuğu Reçeli


Malzeme:
6 – 7 portakal kabuğu
1 kg toz şeker (4 su bardağı)
¼ limon suyu

Yapılışı:
Portakal kabuklarını küçük küçük doğrayın üzerine su koyup kaynatın. Soğuyunca suyunu değiştirin. Bu işlemi portakal kabuğunun acısı gidene kadar birkaç defa tekrarlayın.
Bir tencereye suyu ve şekeri koyup kaynatın, kaynadığında acısı çıkmış portakal kabuklarını süzerek ilave edin. Kaynayınca altını kısarak kısık ateşte kıvamını buluncaya kadar pişirin. Kıvamını bulunca limon suyunu ekleyin, 1 – 2 dakika hızlı ateşte kaynatıp sıcak olarak kavanozlara doldurun, ağzını sıkıca kapatıp, bir bez üzerine ters çevirerek soğuyuncaya kadar bırakın.
Afiyet olsun..

17 Ocak 2007 Çarşamba

Kabak Borani

Kabak Borani



Malzemeler:
1 kg. beyaz kış kabağı
300 gr. Kuşbaşı et
1 kase haşlanmış nohut
2 baş sarımsak
1 adet kuru soğan
1 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Pul biber, tuz, toz nane
Tuzlu yoğurt

Yapılışı:
Kabaklar soyulup küp küp doğranır. Öncelikle kuşbaşı etler pişirilir, üzerine haşlanmış nohut, kabak, sızma zeytinyağı, ince doğranmış kuru soğan ve sarımsaklar, pul biber katılarak, üzerine çıkacak kadar da su konularak pişirilmeye bırakılır.
Kabaklar yumuşayıp piştikten sonra tuzlu yoğurt ilave edilir, bundan sonra tencerenin ağzı açık olarak pişirilmeye devam edilir.
Kıvamını alıp piştikten sonra toz nane serpilip servis yapılır.
Eğer varsa bunun içine kurutulmuş kırmızı dövme baş biber atılabilir.
Afiyetler olsun.

16 Ocak 2007 Salı

YALANCI TALAŞ BÖREĞİ

YALANCI TALAŞ BÖREĞİ



Malzemeler:
1kg yufka 250 gr erimiş margarin
İÇİ İÇİN 6 – 7 adet haşlanmış Patates
1 kuru soğan
3 çorba kaşığı kavrulmuş kıyma
2çırba kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, karabiber, kırmızıbiber pul biber
Peynir, maydanoz

İç malzemelerin hazırlanması:
Patatesleri haşlayın, soğanları soteleyin, patatesleri püre haline getirip ilave din sotelemeye devam edin. Kavrulmuş kıymayı da ekleyin, birkaç sefer karıştırıp baharatları da ekleyin.
Patates yerine peynir ile maydanozu da karıştırarak da kullanabilirsiniz.

Yapılışı
1yufkayı masaya serin, yufkanın her tarafına erimiş yağ sürün, üstüne diğer yufkayı serin, tekrar yağ sürün. Yufkaları ortadan 2’ye kestikten sonra 8 eşit parçaya bölün, aynen sigara böreğinde olduğu gibi. Küçük olmasını isteyenler daha fazla parçaya da bölebilirler.
Her parçaya hazırlanmış içleri koyup, her iki yandan kıvırarak sigara böreği gibi ama daha kalınca sarın. Buzdolabında 1gece bekletin. Pişireceğiniz zaman dolaptan çıkararak böreklerin bulunduğu kabı soğuk suyla dolduralım birkaç dakika bekletelim, sonra her parçayı avucumuzun içinde hafifçe sıktırarak fazla suyunu atalım, tepsiye dizip, yumurta sürelim,200 derecede pişirelim.
Afiyet olsun.
(NOT: Bu tarif Emine Beder’den aldığım ve senelerdir yaptğım, herkesin beğendiği kolay bir börektir. İç harcında istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. İsterseniz bu böreği hazırlayıp, dondurucuya koyarak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Kolay gelsin, sevgilerimle.)

15 Ocak 2007 Pazartesi

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz



Malzemeler:
1 kg. kereviz
4 adet havuç
3 adet büyük kuru soğan
1 su bardağı portakal suyu
1/3 su bardağı limon suyu
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Kerevizleri kuşbaşı şeklinde, havuçları halka şeklinde olabildiğince ince, soğanları piyazlık doğrayın. Tencereye koyun, biber salçasını portakal suyu ile ezerek ekleyin. Şekerini, limon suyunu, sarımsakları, tuzunu, zeytinyağını da koyun, kısık ateşte sebzeler pişene kadar pişirin. Eğer biber salçanız yoksa kırmızı toz pul biber ekleyebilirsiniz.
Pişince ılık hale gelince servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun…

14 Ocak 2007 Pazar

Talyatelle Omelette (Şerit Makarnalı Omlet)

Talyatelle Omelette (Şerit Makarnalı Omlet)


MALZEMELER:
2 yumurta
1 orta boy domates
½ taze yeşilbiber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 orta boy kuru soğan
Az miktarda sucuk
1,5 yemek kaşığı peynir (tuzsuz yıkanmış)
1 küçük kase talyatelle makarna (ince şeritli makarna)
Tuz, karabiber, toz pul kırmız biber
½ tatlı Kimyon
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

YAPILIŞI:
İnce ve küçük parçalar halinde kesilmiş soğanı sızma zeytinyağında tavada soteleyin. Burada püf noktası, soğanları sotelerken kavrulmayacak ama pembeleşmesi sağlanacak…
Bir tarafta talyatella makarnaları haşlayın, çok az bir parça sucuk kızartın, tuzsuz az miktar da peyniri yıkayıp suyunu süzdürün.
Diğer tüm malzemeleri pembeleşmiş soğanlara katarak domatesler suyunu çekip yumuşayıncaya kadar pişirin. Az miktar sulandırılmış biber salçasını katın birkaç defa çevirin. Peynirleri katıp karıştırın, karışım içinde peynirler eriyince talyatellayı ekleyerek tekrar karıştırın. Bu karışımın ortasını açarak çırpılmış yumurtayı dökün. Bunun üstüne kızartılmış sucuk parçaların koyup tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte yumurtalar pişinceye kadar pişirin.
Piştiğinde sıcak servis yapın.
Afiyetler olsun…

13 Ocak 2007 Cumartesi

Antakya usulü Tuzlu yoğurtlu Ispanak Borani

Antakya usulü Tuzlu yoğurtlu Ispanak Borani

Malzemeler:
1 kg. ıspanak yaprağı
1 kuru soğan
1 baş sarımsak
1 kase tuzlu yoğurt (Antakya’ya has)
1 kase haşlanmış nohut
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
2 – 3 tane kurutulmuş acı kırmız biber (varsa)
Kırmızı Pul biber
Sızma zeytinyağı

Yapılışı:
Soğanları yağda soteleyin, çok hafif haşlanmış ıspanakları ilave edin. Daha sonra kıyma, nohutları ve sarımsakları da ekleyerek birkaç dakika kavurarak pişirin. Kurutulmuş acı kırmızıbiberleri eğer yoksa pul biberi koyun, ıspanakların 1 parmak üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Kaynayınca Antakya’nın tuzlu yoğurdunu ilave edin ve ağzı açık olarak pişirmeye devam edin. Koyulaşıp kıvamını alınca ateşten alın.
Çiğ köfte ve pirinç pilavının eşliğinde servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

(Not: Bu önerdiğimiz tuzlu yoğurt Antakya’da yapılan sadece orada gördüğümüz bir çeşnidir. Kısaca; bildiğimiz taze mayalanmış yoğurdun iyice çırpıldıktan sonra harlı ateşte sürekli tahta kaşıkla karıştırılarak (dibinin tutmaması için) kıvamını buluncaya kadar pişirilip, tuz katılıp soğutulması ile elde ediliyor. Soğuyuncaya kadar da hiç kaşık değdirilmiyor. Kavanozlara konulup dolapta oldukça uzun süre saklanıp kullanılabiliniyor. Farklı, değişik ve çok hoş bir tadı ve birçok yerde kullanılıyor.)

12 Ocak 2007 Cuma

Düğün Çorbası

Düğün Çorbası



Malzemeler:
3 tatlı kaşığı kıyma
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
½ demet maydanoz, nane
1 kase dolusu yoğurt
3 çorba kaşığı un
1 adet yumurta
Kırmızı toz pul biber, Karabiber, Tuz
1 yemek kaşığı tereyağı veya sızma zeytinyağı
Varsa et suyu yoksa sade su

Yapılışı:
Tencereye kıyma, yağ, salçalar, nane, maydanoz konulup biraz karıştırarak kavurun. 3 bardak kadar suyunu koyun (su miktarı kişi sayısına göre değişir). Ayrı bir kapta yumurta, yoğurt ve unu iyice çırpın. Çorbaya bu karışımı sürekli karıştırarak ilave edin ki karışım çorbada topaklanmasın. Karıştırarak pişirmeye devam edin. Kıvamının koyuluğuna göre su ilave edilebilir. Kaynayıp un kokusu gittikten sonra geri kalan nane, maydanoz ve karabiber, kırmızı toz biber eklenir karıştırılır ve sıcak servis yapılır.
Afiyet olsun…

11 Ocak 2007 Perşembe

Mezgit Kızartma

Mezgit Kızartma



Malzemeler:
1 kg. mezgit
1 kase un
2 tatlı kaşığı Tuz
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:
Mezgitleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tuzlayarak süzgece koyarak iyice suyunu süzdürün. Balıkları unlayarak kızgın yağda çok fazla kurutmadan kızartın. Bu arada çıkmış olan havyarları da yani yumurtalarını da yıkayıp tuzlayıp unlayıp kızartın. Yanında salata ile sıcak servis yapın. Biz sonrasında helva da yemeyi severiz, size de öneririz.
Afiyet olsun…

10 Ocak 2007 Çarşamba

Hamsi Fırında

Hamsi Fırında


Malzemeler:


1 kg. hamsi
1 kuru soğan
Karabiber
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Hamsileri temizleyip yıkadıktan sonra üzerine soğanları ince doğrayın, karabiberini tuzunu serpin, karıştırın. Fırın tepsisine yerleştirin, üzerine 1 kaşık zeytinyağını gezdirin. Fırında ızgara ayarında pişirin. Eğer fırınınızda ızgara ayarı yoksa en yüksek ısıda pişirin.
Yanında salatanızla servis yapın.
Afiyetler olsun…

9 Ocak 2007 Salı

Hamsi Buğulama

Hamsi Buğulama

Malzemeler:
½ kg. hamsi
1 kuru soğan
½ demet maydanoz
1 çorba kaşığı domates salçası
Tuz, karabiber, kırmızı toz pul biber
1 adet limon
2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Yapılışı:
Hamsilerin kılçıklarını çıkarın, soğan ve maydanozları ince doğrayın. Hamsilere salça ve baharatları katarak karıştırın daha sonra soğan ve maydanozları da ilave ederek karıştırın.
Daha sonra bunları yayvan bir tencereye yerleştirin. Üzerine kabuğu soyulmuş ve dilimlenmiş limonları koyun, zeytinyağını gezdirin ve pişirin.
Afiyetler olsun…

6 Ocak 2007 Cumartesi

Yaş Günü Pastası

Yaş Günü Pastası


Malzemeler:

KEKİ İÇİN
5 yumurta
1 + ¼ su bardağı şeker
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

KREMASI İÇİN
3 su bardağı süt
5 çorba kaşığı un
1 su bardağı şeker
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı haşlanmış kestane içi
½ portakal kabuğu rendesi
1 tatlı kaşığı margarin
1 poşet kakaolu krem şanti
½ poşet sade krem şanti
1,5 su bardağı süt

YAPILIŞI
Yumurtayla şekeri çırpın, vanilyayı ve kabartma tozu karıştırılmış unu eleyerek ilave edin, karıştırın, yağlanmış unlanmış bir yuvarlak kek kalıbına koyarak önceden ısıtılmamış fırında 175 derecede pişirin. Pişince 3 eşit parçaya bölün.
Kreması için, süt, un ve şekeri karıştırın, portakal kabuğunu rendeleyin, koyulaşana kadar pişirin, koyu kıvamlı bir hal alınca vanilyasını ve yağını koyup ateşten alın, soğutun. İçine kestaneleri koyun. Kakaolu şantiyi 1 su bardağı sütle, sadesini ½ su bardağı sütle çırpın. Kakaolu şantinin yarıdan fazlasını kremanın içine katıp karıştırın.
Kestiğiniz kekin bir parçasını servis tabağına alın, üzerine portakal suyu gezdirin, kremasını sürün, diğer keki üzerine yerleştirin, ilk katta yaptınız işlemleri aynen yapın, en üste artan kremanın hepsini sürün, daha sonra kakaolu krem şantiyle kaplayın, beyaz şantiyle de yazısını yazıp, süslemelerini yapın, eğer yazı yazmayacaksanız beyaz şanti kullanmayıp, meyvelerle süsleme yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

5 Ocak 2007 Cuma

Patlıcanlı Pilav

Patlıcanlı Pilav


Malzemeler:

2 adet patlıcan
1 adet kuru soğan (iri)
½ bağ maydanoz
1,5 kâse pirinç
2,5 kâse su
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Nane (taze veya kuru)
Tuz, karabiber, kırmızı toz biber

Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde kesin tuzlayıp yarım saat kadar bekletin. Sonra sıkarak kızgın yağda kızartın. Soğanları ince doğrayıp yağda soteleyin, yıkayıp süzdüğünüz pirinçleri ilave ederek kavurmaya devam edin. Pirinçler şeffaf görünüm alınca suyunu, tuzunu, pul biberini koyup karıştırın. En son üste patlıcanları yerleştirin tencerenin kapağını kapatıp kenarlardan buhar çıkınca ateşi kısıp suyunu çekinceye kadar pişirin.
Karabiber, nane, maydanozu ilave edip karıştırın ve demlemeye bırakın.
Daha sonra servis tabağına alıp servis yapabilirsiniz. Arzuya göre sıcak, ılık veya soğuk olarak yenilebilinir.
Afiyetler olsun..

4 Ocak 2007 Perşembe

ÇAYLI KEK

ÇAYLI KEK



Malzemeler:
3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı soğuk çay
1 su bardağı sıvı yağ (sızma zeytinyağı)
3 su bardağı un
2 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı toz tarçın
1 paket kabartma tozu
1 portakal kabuğu rendesi
1 portakal suyu

Yapılışı:
Önce yumurta ile şeker iyice çırpılır, un ve kabartma tozu dışındaki malzemeler katılarak karıştırılır. Kabartma tozu ile un karıştırılarak yapılan karışıma elenerek eklenir ve karıştırılır.
Büyük boy dikdörtgen borcam yağlanır karışım dökülür 175 derecede ısıtılmamış fırına konularak pişirilir. Fırından çıkınca sıcakken portakalın suyu üzerine gezdirilir.
Afiyet olsun..

3 Ocak 2007 Çarşamba

Brüksel Lahanalı Ekşili Pırasa

Brüksel Lahanalı Ekşili Pırasa



Malzemeler

1 kg pırasa
1 büyük soğan
3 havuç
200 gr Brüksel lahanası
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2–3 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tane taze kırmızıbiber
Tuz

Yapılışı:
Pırasaları ince olarak doğrayıp, yıkayın. Havuçları ve kırmızıbiberi tavla zarı gibi kesin. Yemeklik doğranmış soğanı, havucu, salçaları, kıymayı, taze kırmızıbiberi, kırmızıbiberi, tuzu, kekiği ve 1 çay bardağı kadar suyu koyup birkaç dakika pişirin, sonra pırasaları ve Brüksel lahanasını ilave edin, yeteri kadar su koyup, pırasalar ve lahanalar yumuşayana kadar pişirin. Zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyip birkaç dakika daha kaynatıp, ateşten alın.
Afiyet olsun.

2 Ocak 2007 Salı

Cızbız köfte

Cızbız köfte



Malzemeler:

300 gr. Köftelik kıyma
1 kuru soğan
5 – 6 diş sarımsak
1 tutam maydanoz
Kırmızıbiber, tuz, karabiber, kimyon

Yapılışı:
Tüm malzemeyi katarak iyice yoğurun. Köfte şekilleri verin. Izgarada kızartın. Köftenin yağında yemeğin yanında garnitür (bezenti - yanlık) olarak istenirse domates, biber kızartılarak servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

1 Ocak 2007 Pazartesi

Akçaabat Köftesi

Akçaabat Köftesi



Malzemeler:
kıymaBayat kurutulmuş ekmek( ufalanıp un halinde)sarımsakkarabibertuz
(miktarlar kişi ve arzuya göre ayarlanıp değiştirilebilir)

Hazırlanışı:Bir gün yağlı kıyma dinlendirildikten sonra, malzemeler karıştırılarak bir kapta iyice yoğrulur. Daha sonra parçalar kopartılarak elde yassılaştırılarak köfte halinde hazırlanır. Hazırlanmış köfteler alınarak fırın tepsisine dizilir, üzerlerine yeşil ve kırmızıbiber ile domatesler de eklenerek ızgarada pişirilir ve sıcak halde servis yapılır. Kömür ateşinde ayrı bir tad kazanan köfteleri biz fırında ızgara ayarında yüksek ısıda pişirerek yaptık.
Afiyetler olsun….