♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

21 Nisan 2007 Cumartesi

Antakya usulü Kısır

Antakya usulü Kısır




Malzemeler:
1 su bardağı köftelik esmer bulgur
1 adet kuru soğan
3 – 4 dal taze soğan
½ bağ nane
½ bağ maydanoz
1 adet taze Kırmızı biber
2 – 3 adet Yeşil biber
1 yemek kaşığı domates salçası (ev yapımı tercih)
2 yemek kaşığı biber salçası (ev yapımı tercih)
½ çay bardağı Nar ekşisi
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
1 tatlı kaşığı Kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı Kimyon
Tuz
1 çay kaşığı fesleğen
Yapılışı:
Bulguru ince süt tel süzgece koyun, üzerinden sıcak suyu geçirin alttan akarak suyu süzülsün, bir tarafta dinlensin. Bu arada size içine konulacak malzemeleri hazırlayın.
Bulgur kabarıp sıcaklığını kaybettikten sonra, salçaları, tuzu, pul biberi, kimyonu, fesleğeni katın, yoğurun ve yedirin. Karışım olduktan sonra taze soğan, kuru soğan, nane ve maydanozun içinden bir kısmını alarak (alınan bu miktar üzerine serpilecek) geri kalanı içine ekleyin. Yeşil ve kırmızı biberler (çarliston veya acı yeşil biber ile taze kırmızı biber) de eklenerek tekrar karıştırın. Salçanız tuzlu ise tuzu ona göre ayarlayınız.
En son sızma zeytinyağın ve nar ekşisini katın iyece yedirerek karıştırın, servis tabağına alarak , üzerine kalan taze nane, maydanozu serpiştirin.
Afiyetler olsun.
Notlar:
(dikkat : nar ekşisi sosu aynı tadı vermiyor, ama tercih ve bulunmaz ise kullanılabilinir)
(dikkat: bu karıştırma işlemlerini kaşıkla değil, elle yoğurarak yapın)
(dikkat: bulgurunuzun daha diri olmasını isterseniz üstünden normal soğuk su geçirebilirsiniz)
(önemli: İç malzemeyi ve katılanları ağız tadınıza göre azaltıp arttırabilirsiniz)

http://sofram.blogcu.com/

18 Nisan 2007 Çarşamba

Zıbıdık

Zıbıdık

Malzemeler
½ kg zıbıdık
1 kuru soğan
3 yumurta
Karabiber, tuz
Zeytinyağı

Yapılışı
Zıbıdıkların kök kısımlarını keserek ayıklayın, bol suda, sürekli suyunu değiştirerek yıkayın. Sonra küçük küçük doğrayarak tuzlu suda haşlayın. Süzgece alarak süzdürün. Soğanları yemeklik doğrayarak, zeytinyağında soteleyin, zıbıdıkları da ekleyerek kavurmaya devam edin. Daha sonra yumurtaları karabiberle çırparak zıbıdıkların üzerine dökün ve yumurtalar pişince ateşten alarak, sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

Not: Daha önce ot etkinliği sırasında birçok arkadaşım, sayfalarında hodan tarifi verdiler, benim memleketim Gerze’de (Sinop) ise bu isimle bilinir. Senelerdir yapıp yediğimiz şekliyle sizlerle paylaşmak istedim. Artık yavaş yavaş bitmek üzere, isterseniz, haşladıktan sonra, daha sonra kullanmak üzere dondurucuda saklayabilirsiniz.

http://sofram.blogcu.com/

16 Nisan 2007 Pazartesi

Antakya usulü taze börülce (Libye)

Antakya usulü taze börülce (Libye)

Bu kadar yer dolaştık, sadece gezmedik tabi. Gittiğimiz yerlerde yeni tarifler, yeni tadlar da aldık. Antakya'da Libye denilen genelde ise taze börülce olarak bilinen fasulye cinsi bir yaz sebzesiniz de tarifini sizlerle paylaşmak istedik.


Zeytinyağlı taze börülce
1 kg. börülce 2 adet kuru soğan 5-6 adet domates
1 adet taze kırmızı biber1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası 1 tatlı kaşığı şeker Zeytinyağ,tuz
Börülceleri ayıklayın, 1 parmak genişliğinde kesin,domatesleride kuşbaşı şeklinde doğrayın. Soğanları soteleyin,domatesleri,salçayı ekleyip sotelemeye devam edin. Sonra börülceleri ,tuzu,şekeri ekleyin,domatesi fazla olduğu için su istemez fakat pişme esnasında kontrol ederek su gerekiyorsa katabilirsiniz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Eğer isterseniz hepsini çiğden koyarakta pişirebilirsiniz. Zeytinyağını en son ekleyip 1 - 2 dakika daha pişirin. Bu şekilde börülceler çok daha çabuk pişiyor.
Unutmadan, yanında turşu ile daha da güzel oluyor...
Afiyet olsun.

http://sofram.blogcu.com

Merhabalar...

Sevgili Dostlarımız...
Bildiğiniz gibi uzun zamandır birlikteyiz. Birkaç defa taşınmayı, başka bir yerde farklı bir sayfa açmayı çok düşünmüştük. Son zamanlarda halen bulunduğumuz sayfalarda yaşanan teknik sıkıntılar birçoğumuzu sıktı, yordu ve bezdirdi neredeyse...
Bir kısım arkadaşlarımızın da bu nedenlerden dolayı ya sayfalarına girmemesi ya da farklı adreslere taşınması bizi de bu konuda daha aktif düşünmeye sürükledi. Hele en son sevdiğim bir arkadaşım da bu sayfalara taşınınca ve hala sıkıntıların sürgitmesi nedeniyle bir sayfa da burada açıp, tariflerimi bu sayfalara taşımaya ve paylaşmaya devam etmek istedim.
Gerek önceki gerek ise yeni paylaşımlarla birlikte olmak arzu ve ümidiyle, hepinize MERHABA diyorum.
Sağlık, sıhhat ve esenlikle nice günlerde bir arada olmak dileği ile...