♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

30 Ocak 2008 Çarşamba

Bal kabağı Pamuk Prenses

Bal kabağı Pamuk Prenses

Bu tarifi birkaç yıl önce Oktay Ustanın programından almış, ama bir türlü deneme fırsatı bulamamıştım. Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarımız geldiğinde yaptım, arkadaşlarımız ve bizler beğendik, umarım sizler de beğenirsiniz. Bal kabağını sevenler için çok pratik ve hafif bir tatlı, tavsiye ederim. Oktay Usta’ ya bu güzel tarif için çok teşekkürler ediyorum.
Şimdi tarifimize geçelim…



Malzemeler:
1 kg balkabağı
1,5 su bardağı tozşeker
1 paket pötibör bisküvi
1 kâse ceviz içi

İrmikli Muhallebi:
4 su bardağı süt
7 çorba kaşığı tozşeker
7 çorba kaşığı irmik
1 paket vanilya

Üzerini süslemek için:
Hindistan cevizi
Tarçın
Damla çikolata


Yapılışı:
Kabakların kabuklarını soyup, doğrayın, yıkadıktan sonra bir tencereye alın. Üzerine şekeri ve 1çay bardağı kadar su koyarak, kabaklar yumuşayana kadar pişirin. Sıcakken ezin ve bisküvileri de kırarak içine katın, iyice bisküvilerle beraber tekrar ezerek karıştırın, iri çekilmiş ceviz içlerini de ekleyin. Servis yapacağınız kaba kelepçeli kalıbın çemberini yerleştirerek, içine bu karışımı döküp, üzerine bastırarak düzgünleştirip, bir tarafta bekletin. Sonra şeker, irmik ve sütü karıştırarak, koyulaşıncaya kadar pişirin, vanilyasını katın ve ateşten alın. Kabağın üzerine boşaltın, soğumaya bırakın. Üzerini arzunuza göre tarçın, Hindistan cevizi, damla çikolatayla süsleyin. Soğuduktan sonra çemberi çıkartın. Eğer çemberiniz yoksa borcama önce kabak, sonra muhallebiyi döküp, dilimleyerek de servis yapabilirsiniz. Soğuduktan sonra buzdolabında bekletip, servis yaparsanız daha güzel oluyor.
Afiyet olsun.

(Not: Severek yediğimiz balkabağı hakkında kısa bir bilgi:
Balkabağı
A, C vitamini, potasyum, mangan, posa bakımından zengin olan balkabağı mükemmel aromasıyla hem ziyafet hem de diyet sofralarının vazgeçilmezlerindedir. Balkabağı aynı zamanda akciğer sağlığı için de önemlidir. Özellikle sigara içenlerin çok tüketmesi gerekir. Folat, omega 3, B1, B3 vitaminleri ile genel sağlığa faydaları olduğu gibi antioksidan içeriğiyle kanser türlerine karşı koruma sağlayabilir.
Diyabetiklerde kalp hastalıkları riskine ve serbest radikallerin zararlı etkilerine karşı koruyucu olabilir. İçeriğindeki potasyum kan basıncı dengelerinde önemlidir. )

28 Ocak 2008 Pazartesi

Islama

Islama

Çoğu yörede tirit olarak bilinen ıslamayı, herkes değişik şekillerde yapar, benim memleketimdeki yapılış şekliyle sunmak istedim sizlere. Ceviz ve tereyağında ölçü vermedim, herkes kendi arzusuna göre kullanabilir, ama lezzetli olması açısından bolca kullanılmasını tavsiye ederim.



Malzemeler:
1 tavuk
2 kilo ıslamalık (tiritlik] yufka
Dövülmüş ceviz içi
Tereyağı

Yapılışı:
Yufkacıda ıslamalık yufka yaptırın. Bizim burada tüm yufkacılar yapıyor. Tavuğu temizleyip, üzerine çıkana kadar su ve tuz koyarak haşlayın. Tavuk piştikten sonra derince bir kaba tavuğun suyundan alın, yufkaları resimdeki gibi kareler şeklinde kesin, bu parçalar rulo şeklinde sarın, tavuk suyuna batırın, ceviz içi serpilmiş yuvarlak bir tepsiye orta kısım boş kalacak şekilde bir sıra yerleştirin, üzerine ceviz serpin, tereyağı gezdirin. Sonra aynı işlemi birkaç sıra olarak sürdürün. Orta kısımdaki boşluğa biraz tavuk suyu ve tavuk etlerini yerleştirin, bekletmeden servis yapın. Ben tepsiye ilk yapılışında resimleri tam çekemediğim için bir tabağa sonradan yeniden yapıp sizler için görüntüledim. Sizler de yiyebileceğiniz kadarını ıslatıp, yufka ve tavuğu dolapta saklayıp daha sonra taze taze yapabilirsiniz. Yapma aşaması çok çabuk oluyor.
Afiyet olsun.

26 Ocak 2008 Cumartesi

Pratik Biberli Ekmek Dilimleri

Pratik Biberli Ekmek Dilimleri



PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATLERİ ETKİNLİĞİ 11


Gardenya arkadaşımızın (hobievigardenya70-mutfak.blogspot.com) evsahipliğini yaptığı etkinliğe , ben daha önce Kevgir Dergisi için hazırladığım ve bir haftadır bloğumda yayınladığım bu kahvaltılık tariflerin sonuncusuyla katılıyorum. Arkadaşımıza daveti için teşekkür ediyor, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Biberli ekmek yapmak biraz zaman alır, canınız çektiğinde,ekmekleriniz bayatladığında, ya da acil misafirleriniz geldiğinde kahvaltıda çayla birlikte bu pratik biberli ekmekleri yapabilirsiniz.




Malzemeler:



Ekmek dilimleri
3 çorba kaşığı çökelek
1 çorba kaşığı tuzlu yoğurt (süzme yoğurtta olabilir)
1 çorba kaşığı biber salçası
1çorba kaşığı susam
Kekik, kırmızı pul biber
½ çay bardağı zeytinyağı
1 adet küçük soğan


Image Hosted by ImageShack.us


Yapılışı:

Soğanı ince doğrayın ve diğer malzemeleri de katarak karıştırın. Üst malzemeyi ekmek dilimlerinin adedine göre ayarlayabilirsiniz. Ekmek dilimlerinin üzerine bu karışımdan sürün ve fırının ızgara ayarında üstten sıcaklık vererek pişirin. Sıcak olarak kahvaltılarda servis yapın.
Afiyet olsun.


NOT: Daha önce de Antakya'da yapılan gerçek biberli ekmek tarifini vermiştim. Arzu edenler için:

Antakya'nın Biberli Ekmeği

24 Ocak 2008 Perşembe

Krep Keyfi

Krep Keyfi









Malzemeler:
1 adet yumurta
1 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
Tuz
Arzuya göre iç harcı
Sosis, peynir, reçel, marmelat
Sıvıyağ

Image Hosted by ImageShack.us


Yapılışı:
Yumurtayı, bir fiske tuzla çırpın, sütle unu iyice karıştırarak, yumurtaya ilave edin. Teflon bir tavayı 1 çay kaşığı kadar yağla yağlayın. Tavanızı bir defa yağlamanız yeterlidir. Karışımdan yarım kepçe kadar alıp, tavaya dökün, tavanın her tarafını kaplayacak şekilde yayın. Krepin altı pişince çevirin ve diğer yüzü de pişince servis tabağına alın. Aynı şekilde malzeme bitene kadar krepleri pişirin. Kreplerin içlerine arzunuza göre malzemeler koyarak rulo şeklinde sarın. Ben sosisleri kızartıp, bütün olarak koyup sardım, reçel ve marmelat sürdüm, çökelekle domatesi karıştırdım, sade peynir koydum. Sizler de daha çok çeşitli şekillerde kendi ağız tadınıza göre krepler hazırlayabilirsiniz.

Image Hosted by ImageShack.us


Afiyet olsun.
(Not: Kevgir Dergisi için hazırlamış olduğum yazı ve tariflerden 5.ncisi.....)

22 Ocak 2008 Salı

Tencere Pizzası

Tencere Pizzası




Tencere pizzasını Füsun Fırat yemek saati programında yapmıştı, çok pratik ve kolaydı ama bir türlü denemeye fırsat bulamamıştım. Kevgir Dergisi için denemeye karar verdim. Bu kadar kısa sürede hem kolay hem de lezzetli bir pizza ortaya çıkınca, inanın bu zamana kadar yapmadığıma pişman oldum. Bir kerecik de olsa denemenizi tavsiye ederim, özellikle de çocuklarınız bayılacak. Buradan sevgili Füsun Hanıma teşekkürlerimi iletiyorum. Buyurun tarifimize…

Malzemeler :
3 kahve fincanı un
1 kahve fincanı yoğurt
1 adet yumurta
1tatlı kaşığı kabartma tozu
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı tuz

Üst malzemesi(arzuya göre)
Kaşar peyniri, sucuk, sosis, salam, ketçap, domates, yeşilbiber, kekik

Image Hosted by ImageShack.us


Yapılışı:
Önce yumurta, yoğurt, sıvıyağ ve tuzu bir kaba alarak iyice çırpın. Sonra kabartma tozuyla unu ekleyerek iyice karıştırın. Bu karışımı teflon bir tencereye dökerek kaşıkla yayın. Bu karışımın üzerine ketçap dökün, arzunuza göre domates, yeşilbiber, sucuk, sosis, salam yerleştirin. En üste de kaşar peynirlerini dökün. Tencerenin kapağını kapatarak, kısık ateşte pişirin. Zaman zaman altına bakarak pişmesini kontrol edin, altı kızarınca pişmiş demektir.



Image Hosted by ImageShack.us
Afiyet olsun.

20 Ocak 2008 Pazar

Patatesli yumurta

Patatesli yumurta








Malzemeler:
2 tane büyük patates
4 tane yumurta
½ demet maydanoz
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz
Kızartmak için sıvıyağ



Image Hosted by ImageShack.us


Yapılışı:
Patatesleri soyup yıkayın ve küp küp doğrayarak kızgın yağda kızartın. Kızarmış patatesleri bir teflon tavaya alın ve yeteri kadar tuzunu katarak karıştırın. Ayrı bir kapta yumurta, maydanoz, baharatlar ve tuzu çırpın, tavadaki patateslerin üzerine döküp, bir kez karıştırarak üzerini düzleyin ve kapağını kapatarak, kısık ateşte yumurtası pişene kadar pişirin. Servis tabağına alıp, üzerine maydanoz serperek, sıcak olarak servis yapın.



Image Hosted by ImageShack.us

Afiyet olsun.

(Not: KEVGİR dergisi için hazırlamış olduğum tariflerin 3.ücüncüsü...)

18 Ocak 2008 Cuma

Soslu Kırma Yeşil Zeytin

Soslu Kırma Yeşil Zeytin





Malzemeler:
1 kâse yeşil kırma zeytin
1 adet küçük kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 – 3 çorba kaşığı nar ekşisi
3 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
Kırmızı pul toz biber
Host unlimited photos at slide.com for FREE!

Yapılışı:
Kuru soğanı ince doğrayıp, diğer malzemeleri de içine katıp iyice karıştırın. Daha sonra bu hazırladığınız sosu yeşil kırma zeytinlerin üzerine döküp iyice harmanlayın.
Servis tabağına alarak, kahvaltıda servis yapın..
Host unlimited photos at slide.com for FREE!

Afiyetler olsun..

(NOT: Kevgir Dergisi için hazırlamış olduğum tariflerden ikincisi...)

16 Ocak 2008 Çarşamba

Avokadolu omlet (Sevgili Esra’nın Anısına)

Avokadolu omlet (Sevgili Esra’nın Anısına)

Sevgili Zerrin’cim( Miss) , Kevgir Dergisinin aralık sayısı için benden kahvaltılık tarifler istemişti. Ben de seve seve kabul ettim, güzel değişik bir şeyler olsun istedim. Tam da evde Antakya’dan arkadaşımızın gönderdiği avokadolar vardı. Ne yapsak diye araştırıyorduk. Bir yerde omlet yapıldığını okudum, ama tarif yoktu. Ben de kendime göre omlet yaptım ve yedik, bizler gerçekten çok beğendik. Bundan başka sevgili Füsun Fırat’ın yemek saatinde yaptığı ama denemeye fırsat bulamadığım tencere pizzasını, soslu yeşil zeytini, patatesli yumurtayı, pratik biberli ekmek dilimlerini, krep çeşitlerini yapıp, hazırladım yazılarımı yazdım. Yollamadan önce bir Kevgir Dergisine girip bir şeye bakmam gerekti. Çünkü o sıralar çok yoğun olduğum için ne tarif ekliyordum ne de arkadaş ziyaretleri yapabiliyordum. Ama sayfa açılınca okuduklarım karşısında donakaldım, çünkü Sevgili Esra artık aramızda yoktu… Bu tarifler de o günden beri bir tarafta bekliyorlar, bir türlü içimden yayınlamak gelmiyordu. Nihayet yazımı yazdım ve Sevgili Esra’mızın anısına yayınlıyorum. Esracım mekânın cennet olsun, hep dualarımızda ve kalbimizdesin…






Malzemeler:
½ avokado
2 adet yumurta
½ demet maydanoz
Kırmızı pul biber
Karabiber, kimyon, tuz
2 çorba kaşığı tereyağı

Image Hosted by ImageShack.us

Yapılışı
Avokadoyu iyice olgunlaştıktan sonra kabuklarını soyun ve ortadan ikiye bölerek çekirdeğini çıkartın. Yarısını rendeleyin veya ezin, maydanoz, tuz, baharatlar ve yumurta ile iyice karıştırın. Teflon bir tavada tereyağını eriterek kızdırın, karışımı üzerine dökerek yayın ve altı kızarana kadar pişirin sonra ters çevirin. Altıda kızarıp pişince servis tabağına alarak servis yapın.
Afiyet olsun.
Image Hosted by ImageShack.us


Not: diğer tarifleri de sırayla yayınlayacağım.

14 Ocak 2008 Pazartesi

Kadınbudu Köfte

Kadınbudu Köfte

Yazın yazlıkta annemlerde yapıp yediklerimizden yine, yanında da yine bahçeden topladığımız tazecik biber, domates ve rokalar…

Malzemeler:
600 gr köftelik kıyma
1 soğan
1 kâse haşlanmış pirinç
Karabiber, tuz, kırmızı pul biber
Zeytinyağı
Kızartmak için
3 yumurta
1 su bardağı un
Ayçiçeği yağı

Yapılışı:
Soğanı incecik doğrayıp, zeytinyağında biraz sotelendikten sonra, etin yarısını da ekleyip beraberce kavurun. Bir kaba alıp, etin diğer yarısını, haşlanmış pirinci, baharatları, tuzu ekleyip, iyice yoğurun. Karışımdan irice parçalar koparıp elinizde yuvarlayın, üzerine hafifçe bastırarak yassıltın. Yumurtaları çırpın, hazırladığınız köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın. Ben köfteleri hazırladıktan sonra hepsini önce una bulayıp sonra köfteleri yumurtaya bulayarak kızartıyorum, daha rahat oluyor. Daha sonra kızaran köfteleri servis tabağına alarak sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

12 Ocak 2008 Cumartesi

Çipura

Çipura



Bugün öğleden sonra eşimle alışverişe çıkmıştık. Baktık tazecik çipuralar, tabii balıksever biri olarak almadan yapamazdık. Hemen aldık, güzelce temizlediler, biz alışverişe devam ederken. Böylece akşama yemeğimiz de hazırdı. Eh bir de salata yaptık mı tamamdı. Eve gelince güzelce yıkayıp, süzdürdüm, tuzladım, kızlarımız gelince de, fırının ızgara ayarında pişirdik. Tabii bu arada piyaz ve salataları hazırladık. Sızma zeytinyağı ve limon suyunu karıştırıp, fırından çıkan balıkların üzerine dökerek salataların eşliğinde yedik. Gerçekten de çok lezzetliydi. Üzerine de tabii ki tahin helvası ve ardından kızlarımızın yaptığı kahvelerimizi afiyetle içtik.Sizlerle de paylaşmak istedim.
Sizlere de afiyetler olsun…

8 Ocak 2008 Salı

Fırında Tavuk

Fırında Tavuk






Malzemeler:
1 tane tavuk
2 domates
3 yeşilbiber
1-2 patates
Tuz

Fırın poşeti:
Sosu için
1tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Tavuğun suyundan faydalanmak isterseniz, haşlayabilirsiniz, isterseniz haşlamadan da yapabilirsiniz. İkisi de aynı lezzette oluyor, haşladığınız zaman pişme süresi kısalıyor. Siz hangi şekilde isterseniz öyle yapabilirsiniz.
Sos için gerekli malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra, tavuğun her tarafına sürüyoruz, eğer haşlamadan yapıyorsanız, sosu sürmeden önce içini dışına tuzlayın. Sonra fırın poşetine yerleştirin. Domates, biber ve patatesleri istediğiniz şekilde doğrayarak onları da poşete koyun, ağzını kapatın ve poşetin üzerinden delikler açın. 200 derece sıcaklıkta kızarıncaya kadar pişirin. Yanında pilav ve salata çeşitleriyle servis yapabilirsiniz.

4 Ocak 2008 Cuma

Yeni Yıla Girerken

Yeni Yıla Girerken


Bizler yeni yıla girerken öyle yılbaşı eğlenceleri gibi pek fazla şeyler yapmayız. Genelde aile arası bol çeşitli bir akşam yemeği ile hep beraber yeni bir yıla girmenin heyecanını paylaşmaya çalışırız.
Bu sefer de kızlarımızın arkadaşları ile birlikte güzel bir başlangıç olması arzusu ile bir arada olduk.
İşte Yılbaşı gecesi soframız, her evde olduğu gibi özellikle de kızlarımızın isteklerine göre oluşan soframızda, kızlarımızın da arkadaşlarıyla neşeyle yemeklerimizi yedik, onlar da yemekten sonra kendilerine göre gönüllerince vakit geçirdiler…
Sizlerle paylaşmak istedim. İşte o akşam soframızda olanlar.






*Poşette fırın tavuk
*Tavuk suyuna pilav
*Patates kızartma
*Patates kroket
*Karışık havuç, lahana salatası
*Kuskus salatası
*Rus salatası
*Sigara böreği
*Barbun pilaki
*Kabak tatlısı
* Yemek sonrası kuruyemiş, meyve
Herkese yeni yılda bereketli sofralar, tüm arzularınızın gerçekleşmesi dileğiyle…
Afiyetler olsun.