♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

28 Şubat 2008 Perşembe

Cevizli Ekmek

Cevizli Ekmek




Malzemeler:
1 1/8 kap ılık su
2 ½ tbsp (çay kaşığı) ayçiçeği yağı
2 ½ tbsp (çay kaşığı) şeker
1 ½ tsp (çay kaşığı)
3 kap un
1 ¼ tsp (çay kaşığı) kuru maya
1 nolu temel pişirme programı
1 kap ceviz içi

Yapılışı:
Malzemeleri yazılış sırasına göre ekmek makinesinin pişirme kabına koyun, 1 nolu pişirme programını ayarlayın. Bip sesi duyduğunuzda 1 kap ceviz ilave edin. Ekmeğinizin pişme sinyal sesini duyduktan 10 dakika sonra ekmeğinizi çıkarın. Daha sonra ekmeğinizi ister bir ızgaranın üzerine koyarak soğutun ya da temiz bir beze sararak soğumasını sağlayın. Ben ikincisini tercih ediyorum. Daha sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

26 Şubat 2008 Salı

Et Kavurma

Et Kavurma





Malzemeler:
Kuşbaşı et
Tuz, su, karabiber

Yapılışı:
Et için ölçü vermedim, istediğiniz miktarda eti yıkadıktan sonra tencereye alın ve hızlı ateşte etler rengini değiştirene kadar karıştırarak kavurun, sonra üzerine çıkacak kadar su ve tuzunu koyup kısık ateşte, etler yumuşayıp suyunu çekene kadar pişirin. Zaman zaman suyunu ve pişip pişmediğini kontrol edin eğer su gerekiyorsa üzerine sıcak su ilave edin. Ateşten almadan önce, arzunuza göre karabiber serpip karıştırın ve ateşten alın.
Yanında pilav pişirip, ister sade olarak ister pilav üzerinde servis yapın.
Afiyet olsun.

24 Şubat 2008 Pazar

Patatesli Omlet

Patatesli Omlet

Bu sabah kahvaltısında kızlarımızın da isteği ile eşim farklı bir omlet yaptı. Sayfalarımızı takip eden arkadaşlarımızın da bildiği gibi genelde her Pazar sabahı eşim bizlere farklı, değişik omlet ve yumurta çeşitleri yapar. Gerek kızlarımızın gerek ise sabah kahvaltısına gelen dostlarımızın beğenisini de kazanır. Epeydir bu yumurta çeşitleri tariflerine ara vermiştik. Bu da bir fırsat oldu. Bizde kahvaltımız bittiğinde hemen sizlerle paylaşmak istedik. Bizler çok beğendik sizlerde yaparsanız beğeneceğinizi umuyoruz.



Malzemeler:
2 orta boy patates
4 adet yumurta
3 – 4 dal maydanoz
1 çorba kaşığı toz kuru nane
1 adet yeşil taze biber
1 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Kimyon
Kırmızı toz pul biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı:
Patatesleri yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin. Üzerine bir yemek kaşığı buğday nişastasını serpin. Diğer bir kapta yumurtaları kırıp baharatlarını ekleyin, bir çorba kaşığı su ekleyip çırpın. Geniş bir tavada kızdırılmış sızma zeytinyağının üzerine bu karışımı döküp yayın. Tavanın kapağını kapatın, altını kısık ateşe getirip yavaş yavaş pişirin. Altı piştiğinde ters yüz yapın, diğer tarafıda kızarınca servis yapın.
Afiyetler olsun.

22 Şubat 2008 Cuma

Avokado Sote

Avokado Sote





Malzemeler:
1 avokado
2 domates
2 yeşilbibe
1 taze kırmızıbiber
1 soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Soğanı yemeklik doğrayın, zeytinyağında soteleyin, küçük doğranmış biberleri ekleyip, hafif yumuşayınca küp küp doğranmış domatesleri ve salçaları da ekleyin. Birbirleriyle özleşene kadar karıştırarak pişirin. Avokadoların çekirdeğini çıkarıp doğrayın. Sonra avokadoları ekleyip karıştırın. Yeterince su ekleyip pişmeye bırakın, çok çabuk pişecektir zaten. Ateşten almadan önce baharatlarını ekleyip, sıcak olarak servis yapın. Ben bu şekilde avokadoların tadını enginara benzettim ve böylesini de sevdik. Sizlere de tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

Avokado hakkında netten bulduğum bazı kısa bilgileri de sizlerle paylaşayım.
Faydaları:
Kabıza karşı etkili, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır. İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler dolayısıyla Kalp ve damar hastalıkları için en iyi doğal ilaçtır. Avokado, vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Dolayısıyla yaşlanma sürecini yavaşlatarak hastalıkları önlemede önemli rol oynar.
İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.
İçinde;
Mineral olarak Magnezyum, Potasyum, Sodyum, Bakır, Kalsiyum, Çinko, Demir, Fosfor ve Mangan, Vitamin olarak da; A Vitamini, Niacin, B vitamini, Folik asit, Pantotenik Asit, Tiamin, riboflavin, C vitamini ve E vitamini bulunmaktadır.
100 Gr. Avokadoda, 143 kcal, 13,8 gr.yağ, 436 gr.karbonhidrat, 3 gr. Lif mevcuttur.
(Avokadoları soyduktan sonra kararmamaları için limonlu suda bekletin.)

Bu konuda diğer bilgiler için Avokado ‘ya bakabilirsiniz.

20 Şubat 2008 Çarşamba

Karnabahar Salatası

Karnabahar Salatası





PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 15

Karnabahar Salatası
Canım arkadaşım Gül ’cüğümün
ev sahipliğini yaptığı etkinliğe ben de hafif bir salata ile katılmak istiyorum. Ana yemeklerin yanında da çay saatlerinde de yapabileceğiniz bu salatanın yapımı da çok kolay. Davetin için çok teşekkürler canım, sana kolaylıklar diliyorum…

Image Hosted by ImageShack.us


Malzemeler:
1 orta boy karnabahar
Kornişon(arzu ettiğiniz kadar)
1 kâse kadar mayonez
1 limon suyu
Kırmızı pul biber

Yapılışı:
Karnabaharı parçalara ayırıp, yıkayın ve buharda veya tencereye bir parmağı geçmeyecek şekilde su koyarak haşlayın. Soğuduktan sonra, servis tabağına alın ve üzerine limon suyunu, küçük doğranmış kornişonları, mayonezi ekleyip karıştırın. Üzerini kornişonlarla süsleyip pul biber serpin.
Afiyet olsun.

18 Şubat 2008 Pazartesi

Tavuklu Karnabahar

Tavuklu Karnabahar




Malzemeler
1 orta boy karnabahar
1 but
1 havuç
1 baş sarımsak
Arpacık soğan(arzunuza göre)
1 patates
Biber salçası, kimyon, pul biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı
Bu aslında benim uyduruk yemeklerimden, karnabaharı haşlayıp salata yapmayı düşünürken, içine bir tavuk budu da katarak salata tarzında hafif bir yemek ortaya çıktı, yanında da bir pilav ve yoğurt yeterli oldu. Tavsiye ederim, biz soğanı çok sevdiğimiz için bol soğanlı yaptım, siz de arzu ettiğiniz başka sebzelerle de yapabilirsiniz.
Tavuk budunu yıkayıp, yayvan bir tencerenin ortasına yerleştirin. Diğer malzemeleri de yıkayıp arzunuza göre doğrayıp, budun etrafına sıralayın. Arzunuza göre biber salçası, eğer daha çok acı istiyorsanız, pul biber ve kimyonu, suyla karıştırıp, yemeğin üzerine dökün, zeytinyağını da ekleyin. Özellikle kimyonu tüm karnabahar yemeklerinizde tavsiye ediyorum, çok lezzetli oluyor.
Afiyet olsun.

16 Şubat 2008 Cumartesi

Aşur

Aşur



Aşure yaptığımda malzemeyi biraz fazlaca ıslattım aşur de yapmak için. Aslında bu dövme keşkek, ama Antakya’da ismi aşur olarak biliniyor. Belki yapılışlarında pek fark yok ama sunumu biraz farklı. Ben de eşimin ailesinden öğrendiğim şekilde yapıyorum. Aşur tabaklara koyulduktan sonra kişilerin arzusuna göre kimyon, kırmızı pul biber, ceviz içi, çekirdeksiz kuru üzüm aşurun üzerine koyulur ve kızdırılmış tereyağı gezdirilir. İsterseniz, eşim ve büyük kızımın sevdiği gibi bu malzemelerin hepsini bir arada koyabilirsiniz veya benimki gibi üzümün dışındakileri ya da küçük kızım gibi sade kimyon ve kuru üzümle süsleyip yiyebilirsiniz. Eğer bu şekilde yemediyseniz denemenizi öneririm. Gerçekten çok lezzetli oluyor, bizler çok seviyoruz. Daha önce aşur tarifimi vermiştim, sizlerle görüntülerini tekrar paylaşmak istedim. Arzu edenler tarifine buradan ( Antakya Mutfağından AŞÜR(DÖĞME) )bakabilirler.
Afiyetler olsun…

14 Şubat 2008 Perşembe

Aşure Tatlısı

Aşure Tatlısı




Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarım yaptıkları aşureleri sayfalarında paylaştı. Ben de aşuremi yaptım, dostlarımızla afiyetle yedik. Ama sizlerle paylaşmak kısmet olmamıştı. Geçtiğimiz yıl aşure tarifimi blogcudaki sayfamda yayınlamıştım. Arzu edenler ( Aşure ) linkine tıklayarak bakabilirler. Bunlar da bu yıl yaptığım aşureler, buyurun istediğinizi alabilirsiniz. Afiyetler olsun…

12 Şubat 2008 Salı

PEYNİRLİ YUFKA BÖREK

PEYNİRLİ YUFKA BÖREK


PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 14
Sevgili Arkadaşım Funda’nın( defneylebirlikte ) davetine teşekkür ediyor ve etkinliğe daha önceden hazırlamış olduğum peynirli yufka böreğimle katılıyorum. Kendisine kolaylıklar diliyorum.









Malzemeler:
1 kg hazır yufka
Arasına sürmek için
1 yumurta
1 kâse yoğurt
1 su bardağı süt
½ su bardağı zeytinyağı

İç Malzeme:
300 gr veya bir büyük kâse dolusu peynir
½ bağ maydanoz
½ bağ dereotu


Üzeri için:
Çörekotu veya susam

Image Hosted by ImageShack.us

Yapılışı:
Fırın tepsisini yağlayıp, 1 yufkayı dışarı taşacak şekilde yerleştirin. Arasına sürülecek malzemenin hepsini karıştırın ve bu karışımdan yufkanın her tarafı ıslanacak şekilde sürün, üzerine diğer yufkayı büzüştürerek yerleştirin, karışımdan sürün, tekrar yufka ve karışım sürüp, iç malzemeyi her tarafına yayın, üzerine yufkayı yerleştin ve yufkalar bitene kadar aynı işleme devam edin. Son yufkayı yerleştirdikten sonra, dışarı taşan yufkanın kenarlarını böreğin üzerine doğru kıvırın. Araya sürülen karışımdan artanı en üste sürün, eğer karışımdan artmamışsa 1 yumurtayı çırpıp sürün ve böreği dilimleyerek, üzerine çörekotu serpin, 200 derecede pişirin. Eğer böreğin çıtır değil de daha yumuşak olmasını istiyorsanız, fırından çıkınca üzerine elinizle hafifçe su serpip, bir tepsi veya örtü kapatıp 5-10 dakika bekletip öyle servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

10 Şubat 2008 Pazar

Avokadolu salata (Yoğurtlu)

Avokadolu salata (Yoğurtlu)

Malzemeler:
1/2 avokado
1 küçük kâse sarımsaklı yoğurt
Nane, dereotu
Kırmızı pul biber, karabiber, kimyon
Zeytinyağı








Yapılışı:

Olgunlaşmış avokadoyu, soyun ve ortadan bölerek çekirdeğini çıkartın. Avokadonun yarısını ezin, baharatlarını, tuzunu, nanesini, dereotunu, yoğurdu, zeytinyağını katarak iyice karıştırıp servis tabağına alın, üzerini arzunuza göre süsleyip biraz beklettikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun.

8 Şubat 2008 Cuma

Et Haşlama

Et Haşlama




Ben burada ölçü vermedim, istediğiniz miktarda kemikli ete, arzunuza göre malzeme ekleyebilirsiniz. Biz soğanı çok sevdiğimiz için ben bolca kullandım. Siz sevmiyorsanız, bunları koymayabilirsiniz.

Malzemeler:
Kemikli et
Arpacık soğan
Patates
Tane karabiber, tuz

Yapılışı:
Etinizi iyice yıkayıp, üzerine çıkacak kadar su da ilave edip, ağzını kapatın ve ateşe oturtun. Etin rengi değiştikten sonra diğer malzemeleri de ekleyin ve pişmeye bırakın.
Et iyice pişene kadar kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra servis tabağına alıp, pilav, turşu, yoğurt eşliğinde servis yapabilirsiniz. Suyunu da daha sonra pilav, çorba yapımında kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

6 Şubat 2008 Çarşamba

Elma Tatlısı 2

Elma Tatlısı 2


Bir öncekinde elma tatlısının tarifini vermiştim, ama çocuklar bitirdiği için yeniden yapmıştım, ama bu sefer, hazır puding ve hazır çikolata sosu kullanarak yaptım. Yapılış aşamaları aynı, puding ve çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlayıp, elmaların içine doldurup, sonra çikolata sosunu döküyorsunuz. Sonra da afiyetle yiyorsunuz. Bu nefis lezzeti daha yapmadınız mı, haydi çocuklarla mutfağa, artan kremaları yemeğe yardımcı oluyorlar…
Afiyet olsun…




4 Şubat 2008 Pazartesi

Elma Tatlısı

Elma Tatlısı

Bu tatlı benim evliliğimin ilk yıllarında sıkça yaptığım bir tatlıydı, çok severek yerdik. Çocuklar küçükken kremalarını yiyip elmaları bıraktıkları için yapmamaya başlamıştım. Ama nerden akıllarına geldiyse geçenlerde benden bu tatlıyı istediler, ben de bu tatlıyı sevmediklerini söylediysem de çok ısrar edince yaptım, hem de misafirim gelecekti, nasıl olsa yemezler düşüncesiyle yaptım. Ama misafirlere bir şey kalmayınca, kalkıp yeniden yaptım. Tabii bu işe ben de şaşırdım. Demek ki çocuklar büyüdükçe damak tadları da değişiyor, küçükken yemediklerini yiyebiliyorlar. Ama ikinci yapışımda bu sefer hazır puding ve hazır çikolata sosu kullandım. Ben evde bu elmadan fazlaca olduğu için bunu kullandım bununla da güzel oldu, yapacak olanlara bunun dışında golden elmayı tavsiye ederim. Çok güzel hafif bir tatlı oluyor.



Malzemeler:
12 adet elma
7-8 çorba kaşığı şeker
1 çay bardağı su

Kreması:
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı şeker
½ litre süt
1 paket vanilya
1 parça margarin, ama ben kullanmadım

Çikolata Sosu:
8 çorba kaşığı şeker
4 çorba kaşığı kakao
2 çorba kaşığı un
1,5 su bardağı su
Veya
1 paket hazır çikolata sosu

Üzerine:
Hindistan cevizi, Antep fıstığı

Yapılışı:
Elmaların ortasını sebze oyacağıyla oyup çekirdeklerini çıkarı, sonra kabuklarını soyun. Yayvan bir tencereye dizip, elmaların üzerine şekeri serpip, suyunu koyun ve elmalar yumuşayana kadar pişirin. Elma sayısını tencerenizin büyüklüğüne göre ayarlayabilirsiniz. Benimki bu kadar aldığı için elma sayısını ona göre verdim.
Elmalar piştikten sonra servis yapacağınız kaba elmaları dizin, elmalar soğuyana kadar da kremasını hazırlayın. Tencerede kalan suyu dökmeyin, bunu kremayı yaparken ilave ederseniz, çok daha güzel oluyor. İsterseniz sürekli kullandığınız bir kremayı da kullanabilirsiniz. Ben Profiterol yaparken kullandığım kremayı kullandım. Vanilya hariç, krema için gerekli malzemeyi karıştırın ve pişirin, vanilyasını katarak ateşten alın, bu sırada arzunuza göre bir parça margarin de ekleyebilirsiniz, ama ben kullanmadım. Bu kremayı, hafif dışarı taşacak şekilde elmaların orta kısmına doldurun.
Daha sonra çikolata sosunu hazırlayın, tüm malzemeyi karıştırıp bir taşım kaynayıncaya kadar pişirin, sıcak olarak elmaların üzerine dökün. İsterseniz hazır çikolata sosu da kullanabilirsiniz. Üzerini biraz soğuduktan sonra Hindistan cevizi ve Antep fıstığıyla süsleyip, dolapta soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

1 Şubat 2008 Cuma

Avokadolu salata

Avokadolu salata


Malzemeler:

1 tane avokado
2 tane domates
1 tane soğan
2 tane yeşilbiber
½ demet maydanoz
2 tane taze kırmızıbiber
1 limon suyu
Kırmızı pul biber, karabiber
Zeytinyağı, tuz
1 çorba kaşığı nar ekşisi







Yapılışı:

Olgunlaşmış avokadoyu soyup, ortadan bölerek çekirdeğini çıkartın, küçük küçük doğrayıp, üzerine tuz, limon suyu, zeytinyağı ve baharatları ekleyip karıştırın. Domateslerin kabuklarını soyup, küp küp doğrayın, biberleri ve maydanozu da ince kesip hepsini avokadoya katıp harmanlayın. Bir servis tabağına alın üzerini süsleyip nar ekşisi gezdirip biraz beklettikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun.