♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

30 Eylül 2008 Salı

Haşlanmış Mısır

Haşlanmış Mısır
Host unlimited photos at slide.com for FREE!


Annemlerin bahçesinde birçok sebze ve meyve var. Bunların tazelerini dalından kopartıp yemek, tazeliklerinden dolayı tadları, bir başka oluyor.
Bu sefer de bahçeden kopartılmış mısırların taze iken haşlanması ile süt mısırlarını yemekten ayrı bir zevk aldık. Mısırı haşlarken içine biraz tuz ve şeker de atarsanız çok daha lezzetli olacağını göreceksiniz. Bizim çocuklar böylesini çok seviyorlar.

Image Hosting by PictureTrail.com
Tabii mısır püsküllerini de daha sonra kullanmak üzere ayırıp kuruttuk, özellikle bildiğim kadarıyla böbrekler için çayı çok faydalı, Eylül ayının sonlarına geldik ama bizim buralarda bir ay kadar daha pazarlarda mısırlar bulunur, hem de yazdan daha bol, bitmeden birkaç kez daha yiyelim istedik.
Afiyetler olsun.

28 Eylül 2008 Pazar

İncir Reçeli

İncir Reçeli

Ben bu reçeli bahçeden topladığımız, daha doğrusu babamın topladığı, incirlerden yaptığım için göz kararı yaptım, bir ölçüsü yok. Ayrıca incir reçeli yapmakta zorlananlar için de pratik bir yapım şekli. İstediğiniz kadar inciri alıp, kabuklarını soyun ve iri parçalar halinde kesin, bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar şeker dökün, hemen ateşe oturtun. Ara ara kontrol ederek kıvamına bakın. Eğer şeker az gelirse pişme esnasında ilave edebilirsiniz.
Ateşten almadan önce limon suyu ekleyerek bir iki dakika daha kaynatıp, sıcak olarak kavanozlara koyup, kapağını sıkıca kapatın ve ters çevirerek soğuyuncaya kadar bu şekilde bekletin.
Image Hosting by PictureTrail.com
Bu marmelat kıvamında, tatlı niyetine de yenebilen güzel bir reçel oluyor. İsterseniz pişme esnasında birkaç tane karanfil de katabilirsiniz.
Afiyet olsun.


Not: Ege gezimiz sırasında ziyaret etiğimiz Burdur İnsuyu mağarası 1...
Burdur İnsuyu mağarası 2...
Gezinin Fotoğrafları:
Burdur İnsuyu mağarası

26 Eylül 2008 Cuma

Zeytinyağlı Patlıcan

Zeytinyağlı Patlıcan

Tüm gönül dostlarımızın, sağlıkla eriştiğimiz mübarek KADİR GECESİ'ni kutluyor, hayırlarla dolu daha nicelerine ulaşmalarını diliyoruz.

Image Hosting by PictureTrail.com
Yazın sıklıkla yaptığımı bu zeytinyağlıyı bu sefer annemlerin bahçesinden topladığımız taze patlıcan, domates, yeşilbiber ve maydanozlarla yaptım. Çok hafif ve lezzetli olan bu yemeğe bazı yerlerde İstanbul İmambayıldısı da deniyor. Tabi sebzeler bahçeden olunca lezzeti ve tadı daha da güzel oldu.

Malzemeler:
3 Patlıcan
2 kuru soğan (orta boy)
5 domates (orta boy)
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
Kırmızı pul biber (arzuya göre)
2 çorba kaşığı şeker
Tuz, sızma zeytinyağı
Yeşilbiber
Maydanoz





Yapılışı:
Patlıcanları alaca soyun,3 parmak genişliğinde kesin, sonra kesilmiş parçaları boylamasına yarım cm kalınlığında kesin tuzlu suda bekletin. Domates ve soğanları küçük küçük doğrayın, sarımsakları ayıklayın. Domates, soğan, salça, şeker, sarımsak ve tuzu bir kapta karıştırın. Tencereye bir sıra patlıcanlar, bir sıra yaptığınız karışımdan olmak üzere kat kat döşeyin, üzerine zeytinyağı gezdirin, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Su koymayın, domatesten dolayı sulanıyor. Kızartma işlemi olmadığı için çok hafif oluyor. Piştikten sonra arzu ederseniz üzerini ince kıyılmış biber ve maydanozla süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

NOT: Bu seneki Ege gezimizden görüntü ve yazılar için:
Burdur ve Taşoda Konağı Etnografya Müzesi
Burdur ve Taşoda Konağı

24 Eylül 2008 Çarşamba

Taze Barbun Fasulyesi (Dondurucu için)

Taze Barbun Fasulyesi (Dondurucu için)

Bu gezimiz esnasında Burdur'da Çörekotu kahvesi de içtik. İlginizi çekerse bakmanızı öneriyorum.

Malzemeler:
2 kilo taze barbun fasulye
4 tane domates
2 taze kırmızıbiber
Buzdolabı poşeti
Pipet



Yapılışı:
Fasulyeleri yıkayıp bir tencereye alın, üzerine domatesleri, biberleri doğrayın. Fasulyeler hafif yumuşayana kadar soteleyin, ateşten alıp soğumaya bırakın. Buzdolabı poşetlerine koyun, pipetle havasını alın ve ağzını sıkıca bağlayıp dondurucuya koyun.
Afiyet olsun.

22 Eylül 2008 Pazartesi

Çaylı Yaş Pasta – Masa

Çaylı Yaş Pasta – Masa

Sevgili arkadaşlarım, bu yıl hiç iftar sofralarımı görüntülemedim. Sanırım akşam telaşıyla yemekleri iftara yakın masaya yerleştirip sonra da hep unuttum. Güzel bir ramazan geçirdik, dostlarla beraber iftarlarımızı açtık, çok az geceyi yalnız geçirmişiz. Hafta içinde de iki gün daha misafirimiz olacak, sonra da Allah kısmet ederse tatilin de uzun olmasını fırsat bilerek bayram öncesi cumartesi günü yine yolculuğa çıkacağız inşallah.
Bu sefer yönümüz Urfa – Mardin tarafı. Tabi yolumuz üzerindeki şehirlere de şartlar elverdiğince zaman ayırmaya çalışacağız.
Geçtiğimiz kış, günlerimizin çay sofralarını görüntülemiş ama yayınlamayı unutmuştum. Ramazanın son günlerine yaklaştığımız şu günlerde ben de çay sofralarımızı paylaşmak istedim sizlerle. İşte soframızdakiler:

Çaylı yaş pasta
Image Hosting by PictureTrail.com
Herkes beğendi
Yoğurtlu karnabahar salatası
Image Hosting by PictureTrail.com
Antakya kısırı
Image Hosting by PictureTrail.com
Antakya’nın ekmek oruğu
Image Hosting by PictureTrail.com
Peynirli tepsi böreği
Image Hosting by PictureTrail.com
Zeytinyağlı barbunya fasulye
Ev yapımı ekmek



Bu tariflerin hepsini daha önce yayınlamıştım, arzu ederseniz arşivden bakabilirsiniz.
Hepinize bereketli iftar ve sahur sofraları diliyorum.
Afiyetler olsun.

20 Eylül 2008 Cumartesi

Soslu Kıymalı Erişte

Soslu Kıymalı Erişte

Image Hosting by PictureTrail.com
Malzemeler:
1 paket hazır erişte
1 kuru soğan
1 tane yeşilbiber
Zeytinyağı veya tereyağı(miktar arzunuza göre)
Bir kâse dolusu kavrulmuş kıyma
3 – 4 büyük domates rendesi
1 tatlı kaşığı biber salçası(ev yapımı)
1 tatlı kaşığı domates salçası(ev yapımı)
Nane, tuz, kırmızı pul biber, karabiber


Yapılışı:
Bir tencereye su koyun kaynadıktan sonra tuz ve biraz zeytinyağı koyarak karıştırın, erişteyi ekleyin, pişmeye bırakın. Erişte pişene kadar sosunu hazırlayın.
Soğanı zeytinyağında biraz soteledikten sonra yeşilbiberi ve kıymayı da ekleyin, sotelemeye devam edin. Domatesleri, salçaları ekleyerek, kıvamını alıp pişince, ateşten alın, baharatları ve naneyi ekleyerek karıştırın.
Makarnayı kontrol ederek, yumuşayıp pişince süzün, servis kabına alarak, sosunuzun bir kısmını ayırın ve diğerini eriştenin üzerine boşaltarak erişteleri ezmeden karıştırın. Sonra ayırdığınız sosu da en üste dökerek, servise hazır hale getiriniz. Sıcak sıcak soğumadan, yanında ayranla servis yapabilirsiniz.
Eriştenin suyunu dökmeyip çorbalarda da kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun.

18 Eylül 2008 Perşembe

Kıvırma Böreği

Kıvırma Böreği

Biz bu böreği yazın gezimiz sırasında Manisa’da, arkadaşımızın annesinden yemiştik, tabii tarifi almış, resimlerini de yayınlamıştım. Kendisine bu güzel tarif için tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.
Ramazan gelince bu böreği yapmak kısmet oldu. İlk yapışımda katladığım yufkanın yarısına yağ sürmüştüm ama yağın yetersiz olduğunu görmüştüm. Bir de sosu dökünce hemen fırına vermiştim ve 200 derecede pişirmiştim, ama arka köşelerin daha önce kızardığını görmüştüm. İkinci yapışımda, dereceyi 180 e düşürdüm, her tarafı aynı şekilde kızardı. Yağı da katladığım yufkanın her tarafına sürdüm ve sosu döktükten sonra bekletince hem daha güzel kabardı, hem de yağı ve lezzeti daha güzel oldu. Resimlerde yağın yufkanın yarısına sürülmesini görünce yanılmayasın diye hem de yaptığım değişikleri ekledim. Tabii herkesin fırını farklı, ısı derecesini siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben diğer böreklerde 200 dereceyi kullanırdım bu börekte fazla geldi. Yumuşacık bir börek yemek istiyorsanız, buyurun tarifimize geçelim.

Malzemeler:
1 kg yufka

Arasına:
Lor, çökelek veya peynir(ben lorla otlu çökelek kullandım)
Zeytinyağı

Üzeri için:
2 yumurta
1 kâse yoğurt
2 su bardağı süt
Susam veya çörekotu


Yapılışı:
Bir yufkayı masaya yayın, karşılıklı iki kenarı uç uca gelecek şekilde resimdeki gibi katlayın. Üzerine zeytinyağı sürün, yarısına lor yerleştirin ve boş olan kısmı üzerine katlayın. Elinizle her iki taraftan büzüştürerek pilili şekli verin. Daha sonra istediğiniz büyüklüklerde keserek yağlanmış tepsiye yan yana dizin. Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayın. Üzeri için gerekli malzemeyi çırparak böreğin her tarafına gelecek şekilde dökün, iyice sosunu çekmesi için bekletin, arzunuza göre susam, çörekotu serpin, 180 derecede pişirerek sıcak olarak servis yapın.
Afiyet olsun.

16 Eylül 2008 Salı

Kereviz Salatası

Kereviz Salatası
Image Hosting by PictureTrail.com

Malzemeler:
1 tane kereviz
2 tane havuç
Maydanoz
Limon suyu, tuz
Sızma zeytinyağı



Yapılışı:
Kereviz ve havucu soyup ayrı kaplara rendeleyin, üzerlerine tuz ve limonsuyu döküp karıştırın. Daha sonra servis yapacağınız kaba arzunuza göre yerleştirip üzerini maydanozla süsleyip, zeytinyağı gezdirin.
Afiyet olsun.


Ege gezimizden:
Öğretmenin Yeri

Isparta yolu Öğretmenin Yeri

14 Eylül 2008 Pazar

Papara

Papara

Malzemeler:
Bayat ekmek
Domates
Soğan
Sarımsak
Yeşilbiber
Kırmızı taze biber
Kabak
Bezelye
Patates
Maydanoz
Taze nane, dereotu
Biber salçası
Domates salçası
Kimyon
Kırmızı pul biber, karabiber
Zeytinyağı
Yeteri kadar su

Üzerine dökmek için:
Sade yoğurt veya sarımsaklı yoğurt





Yapılışı:
Paparanın yapılışında malzeme miktarları vermedim. Herkes kendi arzusuna göre miktarları ayarlayabilir. Ben genelde tüm malzemeleri eşit miktarda kullandım, yalnız domates miktarı diğerlerinden daha fazlaydı. Birde salça miktarları biraz bolca olursa daha lezzetli oluyor, çünkü çorba kıvamında sulu olduğu için fazla salçayı kaldırıyor.
Öncelikle ekmek hariç tüm malzemeyi yıkadıktan sonra cinslerine göre doğrayın. Genişçe bir tencereye önce salçaları alarak su ilavesiyle salçalar eriyene kadar karıştırın. Sonra doğradığınız malzemeleri ve sebzelerin üzerine çıkacak şekilde su ekleyerek pişirmeye bırakın. Ekmekler ıslatılacağı için kıvamı sulu olmalı, pişme esnasında suyunu çekerse su ilave edebilirsiniz. Pişmesine yakın baharatları ve zeytinyağını da ilave edip ocaktan alın. Ben bu karışıma havuç ta ilave ediyorum. Ama o sırada evde havuç yoktu onun için havuçsuz oldu. Ben tuz eklemedim çünkü salçaların tuzu yeterli oluyor.
Küçük küçük doğradığınız ekmekleri tabaklara koyarak üzerlerine ekmekler iyice ıslanacak şekilde bolca bu pişirdiğiniz harçtan sıcak sıcak dökün. İsterseniz bu şekilde, isterseniz arzunuza göre sade veya sarımsaklı yoğurt dökerek te yiyebilirsiniz. Ben sarımsaklı yoğurtlusunu tercih ediyorum, mantı gibi çok lezzetli oluyor. Sizlere de tavsiye ederim, bu şekilde bol sebzeli, bol acılı çok lezzetli oluyor. Hem de bayat ekmekleriniz değerlenmiş oluyor.
Afiyet olsun.

12 Eylül 2008 Cuma

Pazılı Tepsi Böreği

Pazılı Tepsi Böreği

Malzemeler:
1 kg yufka

Araya Sürmek İçin:
1 yumurta
1 su bardağı süt
1 kâse yoğurt
½ su bardağı zeytinyağı

İç Malzemesi:
1 kg pazı yaprağı
1 kuru soğan
1 kâse kavrulmuş kıyma
1 yumurta
Kırmızı pul biber, karabiber, kuru nane, tuz
4 çorba kaşığı zeytinyağı

Üzerine:
Bir çorba kaşığı tereyağı
Çörekotu



Yapılışı:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlayın. Yıkadığınız pazı yapraklarını kendi suyuyla haşlayın ya da sıcak suya batırıp biraz beklettikten sonra çıkarıp doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında soteleyin, pazıları da ilave edip sotelemeye devam edin. Sonra kıymasını, pul biberini, tuzunu ilave edip birkaç kere karıştın, birkaç dakika sonra ateşten alın, soğumaya bırakın. Soğuyunca yumurta, nane ve karabiberini katarak karıştırın. Arzunuza göre pazı yerine ıspanak ta kullanabilirsiniz.
Arasına sürmek için, yumurta, süt, yoğurt ve zeytinyağını bir kapta iyice çırpın. Bir yufkayı tepsiden sarkacak şekilde tepsiye yerleştirin. Üstüne hazırladığınız karışımı sürün. Yufkaların yarısını, bu şekilde aralarına karışımdan sürerek üst üste yerleştirin. Orta kısma iç malzemeyi yayın, tekrar aynı işlemi uygulayarak diğer yufkaları da yerleştirin. Kenarlardan sarkan yufkaları böreğin üzerine doğru katlayın. Sonra böreği dilimleyin ve araya sürmek için hazırladığınız karışımdan üzerine de sürün, eğer karışım bitmişse bir yumurtayı da çırpıp sürebilirsiniz. En son bir çorba kaşığı kadar tereyağını küçük parçalara ayırarak böreğin üzerine dağıtın, çörekotu serpin.200 derecede, altı üstü kızarana kadar pişirin. Arzunuza göre sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Bizim tercihimiz ilk sıcaklığı geçtikten sonra oluyor, eğer soğumuşsa bile hafif ısıtıp öyle servis yapıyoruz.
Afiyet olsun.

Not: Yaptığımız Ege gezisi ile ilgili diğer yazımız eşimin sayfasında...
Afyonkarahisar - 2

Ve diğerleri...
Gidilesiyerler

10 Eylül 2008 Çarşamba

Taze Fasulye Çorbası ve İftar Bereketi Şenliği

Taze Fasulye Çorbası ve İftar Bereketi Şenliği

Bu çorba çocukluğumdan beri severek içtiğim bir çorbadır. Her yaz en az birkaç kez yapardı annem, yaza uygun çok lezzetli bir çorbadır. Hiç bilmeyenler bile severek içmişlerdir. Hiç olmazsa bir kere yapmanızı tavsiye ederim.
Ben de iftar sofralarımızda çorbanın ne kadar önemli olduğunu düşünerek bu güzel çorbamı yapmak isteyenler için, İFTAR BEREKETİ ETKİNLİĞİ porselen demlik ailesinden sevil arkadaşıma gönderiyorum. Kendisine etkinlikte kolaylıklar ve başarılar diliyorum.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!

Malzemeler:
300 – 400 gr. kadar taze fasulye
2 büyük domates
2 çorba kaşığı dolusu kavrulmuş kıyma
2–3 çorba kaşığı un
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz
Yeteri kadar su
Terbiyesi için
1 yumurta
1 kâse yoğurt
Üzeri için
2 çorba kaşığı dolusu tereyağı
1 küçük kuru soğan




Yapılışı:
Fasulyeleri ayıklayıp, yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Domatesleri rendeleyin, beraberce bir tencereye alın ve kıymayı, tuzu, üzerini geçecek kadar suyunu da ekleyerek pişirmeye bırakın. Fasulyeler yumuşadığında unu biraz su ile ezin ve çorbanın suyundan da ekleyerek karıştırın. Bu karışımı karıştırarak çorbaya ilave edin. Daha sonra unun tencerenin dibine tutmaması ve topaklanmaması için un kokusu gidene kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Kaynayıp, biraz koyulaşıp kıvam aldığında baharatlarını ekleyip, ateşten alın. Yumurta ve yoğurda, çorba suyundan biraz ekleyerek iyice çırpın (bu şekilde yoğurt çorbaya katıldığında kesilmez), çorbaya bu karışımı da karıştırarak ilave edin.
Soğanı doğrayın tereyağında soteleyin ve çorbaya katın. Sıcak olarak kâselere koyarak servis yapın.
Afiyet olsun.


Not: Yaptığımız Ege gezisi ile ilgili diğer yazımız eşimin sayfasında...

Afyon Bayat ilçesi
Gezimizden diğer görüntüler:
Afyonkarahisar

Ve diğerleri...
Gittiklerimden
Anadolu Medeniyetleri Müzesi

8 Eylül 2008 Pazartesi

Kuru fasulye (etli ve sucuklu)

Kuru fasulye (etli ve sucuklu)


Malzemeler:
2 büyük kâse dolusu kuru fasulye
1 büyük soğan
2 domates
1 taze kırmızıbiber
2 yeşilbiber
1 kâse dolusu kavrulmuş kuşbaşı et
½ halka sucuk(arzunuza göre miktarını değiştirebilirsiniz)
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı domates salçası
Kırmızı pul biber, tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yeteri kadar su



Yapılışı:
Fasulyeyi akşamdan üzerine oda ısısında su ve tuz dökerek ıslatın. Sabah ıslattığınız fasulyenin suyunu dökerek tekrar su ve tuz dökerek kaynatın, fasulyeler yumuşayınca ateşten alın ve bir müddet suyun içinde bırakın. Önceden ıslattığınızda fasulyeniz daha çabuk pişip, daha yumuşak olacaktır.
Yemeklik doğradığınız soğanları çok hafif soteleyin, daha önceden kavrulmuş etleri, sucuğu, salçaları, domatesi, biberleri de katın ve karıştırın. Biz acı sevdiğimiz için ayrıca pul biber de ekliyoruz, siz de arzunuza göre ekleyebilirsiniz. Daha sonra fasulyenin suyunu süzerek, bu karışımını üzerine döküp karıştın. Fasulyenin üzerine çıkacak şekilde, suyunu koyup, kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak, yanında pilav, turşu, salata ve yoğurtla servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

6 Eylül 2008 Cumartesi

İncir Pekmezi

İncir Pekmezi

Annemlerin bahçesinde incirler olunca ne kadar komşulara da dağıtsak ta bitmeyince annem çözümü incir pekmezi yapmakta buldu, gerçi o kadar da kolay değil, biraz zahmetli ama pişince hele de kahvaltıda yiyince yorgunluklar unutuluyor. Çocukluğumuzda rahmetli babaannem koca tavalarda yapardı pekmezleri, bizim en büyük zevkimiz ise pekmez boşaldıktan sonra tavanın dibini ellerimizle sıyırmaktı, ne zevkli olurdu. Ama seneler sonra sormayın, düğünümde bardaktan boşanırcasına yağmur yağdı !…
Şimdi de pekmezimizin tarifini verelim, aslında tüm meyvelerden bu şekilde pekmez yapılıyor.

Malzemeler:
İncir, su
Şeker çuvalı, süzgeç





Yapılışı:
İncirin sapları kesilir, bir tencereye alınıp, üzerine gelene kadar su koyulur, kaynamaya bırakılır. Biraz soğuduktan sonra şeker çuvalına dökülüp, süzgece oturtulur. Üzerine ağırlık koyulur, suyu iyice süzülsün diye.

Tabii köylerde bu suyun akması için tahtadan yapılmış oluklar vardır, bu torbalar onun üzerine oturtulur. Ama bizde onun yerine evlerimizde bu süzgeçleri kullanıyoruz.
Daha sonra bu suyu, bir tencereye alıp, köpüğü gidip koyulaşıp kıvamını bulana kadar kaynatıyoruz. Ateşin ise kuvvetli olması gerekiyor.
Kavanozlara koyup, kahvaltılarımızda tüketiyoruz. Yapacak olanlara kolay gelsin.
Afiyet olsun.


Not: Yaptığımız Ege gezisi ile ilgili diğer yazımız eşimin sayfasında...

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi - 2

4 Eylül 2008 Perşembe

Mantar Borani

Mantar Borani

Malzemeler:
½ kg mantar
1 soğan
1 kâse sarımsaklı yoğurt
Tereyağı, zeytinyağı( miktarlar arzunuza göre)
Tuz, kırmızı pul biber



Yapılışı:
Mantarları yıkayıp doğrayın ve limonlu su içinde bekletin. Soğanı zeytinyağında pembeleştirin, mantarı da ilave edip sotelemeye devam edin. Mantar önce suyunu verir, tekrar bu suyunu çekene kadar pişirin, tuzunu katın, ateşten alın. Önceden hazırladığınız sarımsaklı yoğurtla karıştırıp, üzerine kızdırdığınız tereyağı ile pul biber karışımını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.
Afiyetler olsun.


Not: Yaptığımız Ege gezisi ile ilgili diğer yazımız eşimin sayfasında...

Ege Bölgesi Gezisi - Temennilerimiz

2 Eylül 2008 Salı

Şeftali Marmeladı

Şeftali Marmeladı
Malzemeler:
1,5 kg şeftali
800 gr şeker
Limon suyu



Yapılışı:
Şeftalilerin kabuklarını soyun rondoda püre kıvamına gelene kadar çırpın Genişçe bir tencereye şeftali püresini alın ve üzerine şekerini dökerek, hızlı ateşte kaynamaya bırakın. Zaman zaman karıştırın dibini tutmasın, 15 dakika kadar sonra orta ısıya getirin, zaman zaman bir tabağa alarak kıvamını kontrol edin. Benim marmeladım ateşe koyduktan 30 dakika sonra tamamdı. Ama herkesin ocağının ısısı farklı olabileceğinden süre yanıltıcı olabilir. Kıvamını aldığında bir kaç damla limon suyu koyarak hızlı ateşte 1 dakika kadar kaynatın. Sıcak marmelatları kavanozlara koyarak, ağzını sıkıca kapatın ve ters çevirin. Bu şekilde konserve gibi uzun süreli koruyabiliyorsunuz hiç bozulma olmuyor. Ben şeker miktarını meyveden daha az kullanıyorum, çünkü çekirdek ve kabuklar çıktıktan sonra miktar azaldığı için bu şeker ölçüsü yeterli oldu, siz de isterseniz tadına bakarak şeker miktarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Marmeladınızı kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi pastalarınızda da kullanabilirsiniz.
Afiyetler olsun.



Not: Yaptığımız Ege gezisi ile ilgili diğer yazımız eşimin sayfasında...

Ege Bölgesi Gezisi - Gezi İzlenimleri – Beğendiklerimiz

Ayrıca hafta sonu gittiğimiz bahçemizden görüntüler:
Hafta sonu Yazlık ve Bahçe