♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

22 Şubat 2009 Pazar

Çeşnili pirinçli yumurta

Çeşnili pirinçli yumurta

Eşimin zaman zaman yaptığı farklı ve değişik pazar omlet ve yumurtaların tariflerinden severek beğenerek yediğimiz bir yumurta tarifi... Pirinçli yaptığı yumurtalardan bu hafta bol çeşnili ve baharatlı olanını paylaşıyoruz.
İşte eşimden ( Seyyah – Gittiklerimden -) bir Pazar yumurtamız daha….

Malzemeler:
1 adet irice orta boy kuru soğan
3 – 4 adet yumurta (ya da kişi başı)
4 – 5 diş sarımsak
1 adet irice domates
1 adet kırmızıbiber
1 adet yeşilbiber
1 küçük kase haşlanmış pirinç ya da pilav
1 ½ çay bardağı sızma zeytinyağı
1 ½ tatlı kaşığı kırmızı toz pul biber
1 ½ tatlı kaşığı kimyon
½ tatlı kaşığı toz karabiber
1 çay kaşığı tuz (silme)




Yapılışı:
Tavaya konulan bol sızma zeytinyağınızı az ısıtıp kuru soğanları ve sarımsakları hafiften pembeleştirin. Pembeleşmeye başladığında küp kesilmiş yeşil ve kırmızıbiberleri ekleyip ölgünleştirin. Domatesleri katıp birkaç defa alt üst yapıp kapağını kapatıp yüksek harlı ateşte bırakın. Domatesler piştiğinde baharatları ekleyip alt üst edip birkaç dakika karıştırın. Bu arada önceden haşlanmış pirinçleri ya da pilavınızdan küçük bir kase miktarınca ekleyip iyice karıştırın. Önceden bir kase de çırptığınız yumurtaları üzerinde gezdirerek dökün. Tavayı hareket ettirerek altının yanmasına fırsat vermeyin.
Sıcak olarak tabaklarınıza alıp afiyetle yiyin.

15 Şubat 2009 Pazar

Soğanlı Yumurta ve SEVGİ ÖDÜLÜ

Soğanlı Yumurta

Havaların değişkenliğinin çok olduğu şu sıralar bizler kuru soğanı yemeklerimizde bol kullanırız. Eşim de özellikler yumurtalarda bol bol kullanmayı sever.

Uzun zamandan bu yana rahatsızlığımız nedeni ile pazar yumurtalarımıza ara vermek zorunda kalmıştık. Bu sabah eşimin yaptığı bol soğanlı ve acılı yumurta tarifini sizlerle paylaşmak istedik.
İşte eşimden ( Seyyah – Gittiklerimden -) bir Pazar yumurtamız daha….

Malzemeler:
2 adet iri orta boy kuru soğan
3 adet yumurta (kişi başına ya da ağız tadına göre)
1 adet taze kırmızıbiber
1 adet çarliston yeşilbiber
2 adet acı yeşilbiber (isteğe bağlı)
1 adet domates
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
1 kahve fincanı süt
½ yemek kaşığı acı biber salçası
Kimyon, karabiber, kırmızı toz pul biber, tuz





Yapılışı:
Oldukça küçük küpler şeklinde kuru soğanları kesip bol sızma zeytinyağında pembeleştirin. Hafif pembeleşmeye başladığında kırmızı ve yeşilbiberleri ekleyin. Sotelenince baharatları ekleyip birkaç defa alt üst edin. Acı biber salçasını da katıp karışım içinde eritin. Domatesleri de koyup birkaç dakika ölgünleşinceye kadar hızlı ateşte pişirin.
İster kişi başına isterseniz ağız tadını almayı öncelik olarak görüyorsanız bir eksiği yumurtaları kırıp bir başka kapta iyice çırpın. Bu arada sütü ekleyip kabarmaya başladığında hemen yumurtaları tava üzerinde dolaştırıp eşit yayarak bir iki defa alt üst yapıp pişirin. Tam pişme öncesi altını kısıp birkaç dakika daha bekletin. Bizde de olduğu gibi (!) bazılarımız yumurtanın özellikle beyazlarının tam pişmesini ister.
Yumurtamız piştiği zaman altını kapatıp sıcak olarak servis yapın.
Afiyetler olsun.


**

SEVGİ ÖDÜLÜ

Host unlimited photos at slide.com for FREE!

Sevgili arkadaşlarım Ayşe , Asiye ve guelsen beni bu güzel ödüle layık görmüşler. Kendilerine çok teşekkür ediyorum …

Ödülün 3 kuralı varmış.
Kurallar şöyle..
1. Seni ödüllendiren blog yazarının linkini vermek.
2. Bu ödülü başka 7 blog sahibine linklerini vererek göndermek.

3. Seçilen blog yazarlarını durumdan haberdar etmek.

Ama ben bu ödülü arkadaş listemdeki tüm arkadaşlarıma veriyorum. Hepiniz benim için çok değerlisiniz ve sizleri çok seviyorum.
En İçten Sevgilerimle…

13 Şubat 2009 Cuma

Üzüm Peltesi - PEPEÇURA

Üzüm Peltesi - PEPEÇURA

Doğu Karadeniz’de kokulu üzümden yapılan tatlıya pepeçura deniyor, mısır unu, nişasta ve üzüm suyu karışımından yapılıyor. Üzerine de dövülmüş fındık serpiliyor. Ben de yıllardır annemlerin bahçesinden topladığım bu üzümleri nişastayla karıştırarak pelte yaparak değerlendiririm. Bu yıl iftara gittiğimiz bir arkadaşımızda pepeçura yedik. Yalnız o mısır unu yerine buğday unu kullanmıştı, puding kıvamında çok lezzetliydi. Ben ise aşağıda benim yaptığım şekliyle pelte tarifini veriyorum.

Malzemeler:
Kokulu siyah üzüm
Nişasta
Şeker



Yapılışı:
İstediğiniz miktarda üzümü yıkadıktan sonra tencereye alın ve üzerine gelecek kadar su koyarak kaynatın. Ilınınca bir süzgeçten suyunu süzün üzümleri de sıkarak süzgeçten geçirin.1 su bardağı su için 1 çorba kaşığı nişasta kullanın. Benim 6 bardak çıktığı için 6 çorba kaşığı da nişasta kullandım. Nişasta, üzüm suyu ve ağız tadınıza göre şeker koyarak, karıştırarak pişirin. Kıvamı muhallebi kıvamında olacaktır. Eğer daha koyu olursa pişirme esnasında biraz su ilave edebilirsiniz. Daha sonra ister bir cam tepsiye, ister kâselere, kadehlere boşaltarak soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Ben ayrıca bir tabağa bisküvi üzerine dökerek hazırladım, tadı çok güzel oldu. Yani bu pelteleri istediğiniz şekilde arzunuza göre servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

NOT: Daha önce hazırladığımız ama rahatsızlık nedeni ile yayınlayamadığım bu güzel tarifi sizlerle paylaşmak istedim.

8 Şubat 2009 Pazar

Yeniden ilk başlama :-)

Yeniden ilk başlama :-)

Çok sevgili arkadaşlarım, çok istememe rağmen yeniden merhaba yazımızdan sonra yine uzun bir ara vermek durumunda kaldık. Epeyi sıkıntılı günlerin ardından çok şükür her şey yoluna girdi sayılır.
Ama misafirlerimizin yoğunluğundan bir türlü fırsat bulamadık. Bu hafta sonu güzel bir tarifle sizlere merhaba diyecektim, ama sağ olsun dostlarımız bizleri yalnız bırakmadı. Birazdan yine misafirlerimiz gelecek onlar gelmeden önce çay için genelde salata ağırlıklı şeyler hazırladım.
Zaman sıkışıklığından yaptıklarımın yapım aşamalarını çekemedim fakat eşim yapılmış hallerinin bir kısmını mutfakta resimlemişti. Bunların bir kısmının tariflerini daha önce yayınlamıştım.
Misafirlerimize sunduklarımızı sizlerle de paylaşarak, bundan sonra da inşallah ara vermeden sağlıkla bir arada olmayı diliyoruz.
Bu vesile ile bizleri arayıp hatır soran, değerli ve içten mesajlarını bırakan, dualarını eksik etmeyen, tüm gönül dostlarımıza bir defa daha teşekkür ediyoruz.