♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

22 Nisan 2009 Çarşamba

Poğaça

Poğaça

Bu nefis poğaçaları sevgili Gönül ’ün sayfasında görmüştüm. Yapalı epey zaman oldu, gerçekten de söylediği gibi kıyır kıyır oldular, bizler severek yedik, sizde eğer bu çeşit poğaçadan hoşlanıyorsanız tavsiye ederim. Ben peynirli yaptım. Ama sizler değişik iç malzemeler de kullanarak yapabilirsiniz. Gönül’cüğüme bu nefis poğaçalar için çok teşekkür ediyor tarifimize geçiyorum.

Malzemeler:
1 paket yumuşamış margarin

1 çay bardağı zeytinyağı
½ yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta akı
Aldığı kadar un

İçi İçin:Beyaz peynir, maydanoz, nane

Üzeri İçin:
1 yumurta sarısı
Çörekotu




Yapılışı:
Tüm sıvı malzemeyi bir kapta iyice karıştırın sonra kabartma tozu ve alabildiği kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru 3mm kadar kalınlığında açıp, istediğiniz büyüklükte bir bardakla yuvarlaklar kesin. Elinizle istediğiniz büyüklükte parçalar kopararak ta yapabilirsiniz, ama bu şekilde bardakla kesince çok pratik ve çabuk oluyor. Bu yuvarlakların ortasına iç harcını koyup, yarım daire şeklinde kapatın, yağlanmış tepsiye dizerek üzerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpin. 200 derecede pişirerek, çayla birlikte servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

NOT: Sevgili arkadaşlarım yarın sabah eşimim kalp pili kontrolü için Ankara’ya gideceğiz. Hafta sonuna kadar yokum, dönüşte görüşmek üzere sevgiler...

15 Nisan 2009 Çarşamba

Ayvalı Sakızlı Muhallebi

Ayvalı Sakızlı Muhallebi

Malzemeler:
1 paket sakızlı muhallebi
4 su bardağı süt
1 ayva
Portakal kabuğu rendesi (arzuya göre)
Toz şekeri( miktar arzuya göre)
1 paket vanilya
1 çay bardağı su
Gıda boyası (arzuya bağlı)



Yapılışı:
Muhallebiyi pakette belirtilen süt miktarına göre karıştırarak pişirin. Kâselere boşaltın. Ayvayı rendeleyin su ve şeker ilavesiyle pişirin, arzunuza göre gıda boyası ile portakal kabuğu rendesi katın, kıvamını bulduğunda ateşten alın ve muhallebilerin üzerine eşit olarak paylaştırın. Dolapta soğutun, dondurma veya kaymakla servis yapın. Arzunuza göre çikolata sosu da dökebilirsiniz.
Afiyet olsun.




ÖDÜL

Sevgili arkadaşım Ayşe ( anneminkiziyim ) bloglar arasında verilen bu ödüle beni de layık görmüş. Kendisine bu güzel ödül ve inceliği için çok teşekkür ediyorum. Ben de bu güzel ödülü tüm arkadaşlarıma gönderiyorum.

Sevgilerimle…

8 Nisan 2009 Çarşamba

Bilegi ve Mutfaktaki Yaban

Bilegi ve Mutfaktaki Yaban

Sevgili arkadaşlarım elimizde olmayan nedenlerden dolayı bir süre sayfalarımızı güncelleyemedik. Sizleri de merakta bıraktık kusura bakmayın, ama çok şükür sağlığımız yerinde. Bu süre içinde sayfalarımızı ziyaret eden, bizleri yalnız bırakmayan dostlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz.

Baharı yaşadığımız şu günlerde de pek evde oturmuyor, bol bol geziyor, tabii fotoğrafta çekiyoruz. Bu hafta sonu da memleketim Gerze’ye gittik, oradan bahçemizden daha yeni yeni çıkmış kokmuşları (rezene) topladık. Dün de annemlerde toplanıp, bu güzel bahar yemeğini yapıp yedik.

İşte sizlerle de bugün annemin yaptığı, memleketime ait (Sinop-Gerze) sebze severlerin hoşlanacağı bu yemek tarifini paylaşmak istiyorum. Tabii bol sebzeli olduğu için de sebzelerin ayıklanıp, temizlenmesi epey bir zaman alıyor ve yorucu oluyor. Bizim oralarda rezene'nin yöresel adı kokmuştur. Kokmuş, bahar aylarında Gerze’de tarlalarda kendiliğinden yetişir ve köylüler pazara bolca getirip satarlar. Samsun pazarlarında olmadığı için annem de yazlıkta bahçesine bu kokmuşlardan dikti ve zamanı geldiğinde kendiliğinden çıkıyor. Tabii bizde faydalanmış oluyoruz.
Bilegi çocukluğumdan beri severek yediğim bir lezzettir, hele o yemekteki rezenenin mis gibi kokusu çok güzeldir. Sebzelerle tuzlanmış palamut balığının birleşimi ayrı bir lezzet, belki balıksız da yapılabilir ama ona asıl lezzeti bu balık veriyor. Eğer palamut tuzlunuz yoksa tuzlu hamsiyle de yapabilirsiniz. Bu yemek yapıldığında ailece toplanıp, beraberce yeriz. Anneme gittiğimde annem yemeği çoktan yapmaya başlamıştı bile, bana da sadece görüntüleyip afiyetle yemek düştü. Şimdi buyurun hep birlikte yemeğimizin yapımına geçelim.
Malzemeler:
Kokmuş (Rezene)
Kuru soğan
Ebegümeci
Ispanak
Pazı
Pırasa
Kereviz Yaprağı
Bulgur
Tuzlanmış Palamut balığı
Sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Ben bu yemek için sebzelerin ölçüsünü vermiyorum. Tüm sebzeleri kullanmayabilirsiniz. Ama tabii bu yemeğin ana sebzesi rezene, o mutlaka olmalı. Miktarları da kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Öncelikle eşit miktarlardaki sebzeleri iyice yıkayıp incecik doğrayın. Balığı üç dört saat kadar suda bekleterek ve ara sıra suyunu değiştirerek tuzunu çıkartın. Soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun, sonra pırasaları ekleyin, birkaç dakika karıştırarak soteledikten sonra diğer sebzeleri de sırayla ekleyin, su eklemeyin, sebzelerin suları yeterli olacaktır. Sebzeler yumuşayıp piştiğinde iki kâse kadar bulgurunu ekleyip karıştırın, bizim sebzemiz fazla olduğu için bu kadar bulgur kullandık, siz sebze miktarına göre ve arzunuza göre koyabilirsiniz. Bulguru piştiğinde balık dilimlerini yemeğin alt kısmını yerleştirin, bir iki dakika kadar sonra tencereyi ocaktan alın. Yemeğiniz piştiğinde sanki pilav gibi susuz olmalıdır. Bir beş dakika kadar bekletin ve sıcak olarak servis yapın. Böylesine bol vitaminli bir yemeği herkese tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

Nerdeyse Gerze’de bile unutulmaya başlamış olan bileginin tarifine;
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
sevgili Tijen’in (Mutfaktazen) son kitabı Mutfaktaki Yaban adlı kitabında rastlayınca çok mutlu oldum.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Kendisine emekleri ve bu güzel bilgileri bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok güzel bir kitap, her otun tanıtımından önce yöresel isimleri ve bir öyküsü yer alıyor, ben bu öyküleri çok sevdim. Ardından otların tanıtımı, nerelerde yetiştikleri, kullanılacağı yerler ve yörelere göre yemek tarifleri yer alıyor. Baskı mükemmel, doğada karşılaşıp tanımadığınız otları bu kitaptaki güzel resimlere bakarak tanıyabilirsiniz. Kitapta ayrıca otlara ait genel bilgiler, nasıl toplanacağı, saklanacağı, pişirme yöntemleri gibi yararlı bilgiler de var. Kısaca elinizden düşüremeyeceğiniz, akıcı bir dilde yazılmış, her zaman yararlanabileceğiniz güzel bir kitap…
Emeklerine, kalemine sağlık Tijen’ciğim, başarılarının devamını diliyoruz…