♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

16 Temmuz 2008 Çarşamba

Şeyh Mualla

Şeyh Mualla
(Antakya Yemeği)


Yöresel lezzetler–3-zeytinyağlılar

Her zaman severek yediğimiz Antakya yöresine ait bu yemeğimi yaprak sarma arkadaşımızın Yöresel lezzetler–3-zeytinyağlılar'a gönderiyorum. Bu güzel etkinlik için arkadaşıma teşekkür ediyor, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Image Hosted by ImageShack.us

Malzemeler:
1 kg patlıcan
7 tane domates
6 tane kuru soğan
1 tane taze kırmızıbiber
4 kâse haşlanmış yeşil mercimek
1 baş sarımsak
1 çay bardağı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı domates salçası(istenirse kullanılabilir)
1 tatlı kaşığı acı biber salçası(istenirse kullanılabilir)
Sızma zeytinyağı, tuz, kuru nane



Yapılışı:
Patlıcanları alacalı soyun, dört beş parmak genişliğinde parçalara bölün. Daha sonra her bir parçayı boylamasına yaklaşık yarım santimetre kalınlığında boylamasına kesin ve tuzlu su içinde bekletin. Domateslerin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Soğanları piyazlık veya arzunuza göre yemeklik doğrayabilirsiniz. Ben karışık doğradım. Daha sonra bir kap içinde soğanları, domatesi, küp küp doğranmış kırmızıbiberi, mercimeği, salçaları, sarımsağı, nar ekşisini, şekeri ve tuzu karıştırın.
Daha sonra büyükçe bir tencereye önce patlıcanları suyunu sıkarak dizin, üzerine hazırladığınız karışımdan yayın ve malzemeler bitene kadar ve en üste bu karışım gelecek şekilde devam edin. Üzerine zeytinyağı gezdirin, miktarı arzunuza göre ayarlayabilirsiniz veya önceden karışım içine de koyabilirsiniz. Yemeğinizi kısık ateşte pişirin kesinlikle su eklemeyin, domatesten dolayı yeterince sulanacaktır. Pişme esnasında yemeğinizin ekşisini kontrol ederek ekşi de ekleyebilirsiniz. Yemeğiniz piştikten sonra bir servis kabına aktarın, kuru nane serpin ve ılık olarak servis yapın.

Not: Antakya’da genellikle patlıcanı alacalı soyduktan sonra sap kısmından ayrılmayacak şekilde uzunlamasına dilimleyip kızartırlar, daha sonra dilimlerin aralarına bu karışımı doldururlar. Ama bize kızartma ağır geldiği için bu şekilde yapıyoruz. Arzu edenler patlıcanı kızartarak ta yapabilirler. İstenirse üzeri soğuduktan sonra maydanozla da süslenebilir.
Afiyet olsun

42 yorum:

zeynep dedi ki...

cok lezzetli gorunuyor...bende deneyecegim en kisa zamanda sevgiler

serhobi dedi ki...

merhaba arkadaşım nasılsın sevgilerimi yolluyorum sana

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar canim,
harika bir lezzet, hic duymamistim bunu ilk defa görüyorum, ama tam benim sevdigim lezzetlerden ellerine saglik.
Benim buloguma da buyur, senin acmalardan yaptim,ayrica cooook tesekkürler, sevgiler....

Feyza Fidan dedi ki...

Sevgili Fatma Ablacım, çok ama çok değişik bir lezzet olmuş, mutlaka denemek isterim,
Ellerine emeğine sağlık,
Sevgiler..

JFF Volvix dedi ki...

Oooohh yeme de yanında yat diye buna derler:)

yapraksarma dedi ki...

yemeğin kendisi gibi ihtişamlı bir görüntüsü var.merakla hemen geldim..ama bu slaytı nasıl alacağım canım.onu bir sorayım dedim.ellerine sağlık canım

dogada.blogspot.ru dedi ki...

canım hiç bu yemeği duymamıştım çok değişik geldi içinde patlıcan varsa mutlaka güzeldir birde marifetli arkadaşımın elinden çıktıysa mmmmmmmmm tadına doyulmaz ellerine sağlık mutlaka deneyeceğim kucaklar dolusu sevgiler Fatmacım

dogada.blogspot.ru dedi ki...

canım unuttum sormaya kızlarımızın sınavları açıklandı herhalde nasıl geçti inşallah arzu ettikleri gibi güzel sonuçlar almışlardır sevgiler canım

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Zeynep çok teşekkürler canım,denediğinde de beğeneceğini umarım, sevgiler...

Sevgili serhobi teşekkürler canım, allaha şükür iyiyim,Sinop'a sevgi ve selamlar...

Ayşe'ciğim canım , beğenmene sevindim, çok güzel ekşili bir lezzet tavsiye ederim. Canım açmalara baktım, çok güzel olmuş, senin de ellerine sağlık...Ben teşekkür ediyorum denediğin için, sevgiler...

Feyza'cığım beğenmene sevindim, tavsiye edrim ,çok güzel bir lezzet, çok teşekkürler, sevgiler...

Sevgili neşeli, çok teşekkürler canım, ama sayfana ulaşamadım, adresini yazarsan ziyaret etmek isterim, sevgiler...

Sevgili yapraksarma,beğenin için çok teşekkürler, canım yayınlaman için ayrıca fotoğraf ta koymuştum, onu kopyalayabilirsin, sevgiler...

Sevgili Gül'üm, çok teşekkürler, beğenmene sevindim canım, tavsiye ederim, biz biraz acılı sevdiğimiz için ayrıca pulbiber de koyuyorum, tabii damak tadına kalmış birşey.
Kızım da tercihlerini yapacak, artık hayırlısı bakalım, sevgilerimle...

Serap'la turuncu lezzetler dedi ki...

ayy ben bu yemeğin ismine bayıldımm:) annemin ismi Mualla ve ben ilk defa duyuyorum bu isimde bir yemek çok değişik ve çok leziz bir yemek olmuş ellerinize sağlık ayrıca güzel yorumunuz içinde çok teşkr ederim..kocaman sevgiler

Adsız dedi ki...

Ablacığım
ilk kez böyle bir isimli yemek duydum. İsmi bir kere çok entersan, çok lezzetli göürünüyor. patlıcan ve mercimek biz karadenizliler için çok enteresan bir ikilime. ama sizler sevdiğinize göre muhakkak denenmesi gerekir. Elleriniz kollarınız dert görmesin. Bizlerle paylaştığınız için teşekkürler. Sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Serap ve Ayşe beğenileriniz için çok teşekkürler.Bu Antakya'nın sevilen yemeklerinden biridir,bende ilk defa yiyen arkadaşlar bile çok beğendiler,Antakya ve güneydoğu mutfağında nohut ve mercimek yemeklerde çok kullanılr,aslında imambayıldı malzemesi gibi ama fazladan mercimek ve nar ekşisi var, ekşi de ona ayrı bir güzellik katıyor,inşallah birgün Antakya yöresine gidip oranın değişik lezzetlerini yerinde tatma imkanı bulursunuz.
Sevgilerimle...

yapraksarma dedi ki...

canım msn den buramburam.blogspota ulaştım..ben salyt almayı biilmiyorum bana anlatırmısın diye..inan oda alamadı..yoksa zevkle yayınlarım..ama kodu varsa yolla ben koyarım canım.ellerine sağlık

Mutfak Havlusu dedi ki...

böyle yöresel yemekleri öğrenmek çok güzle oluyor çok teşekkürler.

arzumcum.blogspot.com dedi ki...

ÇOK ZENGİN VE ŞIK BİR LEZZET.HARİKA GÖRÜNÜYOR.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

SOFRAM dedi ki...

Sevgili yapraksarma seni yorduk demek canım,kopyalanmaması için slayt yayınlıyorduk, ben de onun için ayrı fotoğraf yayınladım canım, çok teşekkür ediyorum, sevgiler...

Sevgili mutfak havlusu, çok teşekkürler canım ...

SOFRAM dedi ki...

Arzumcum çok teşekkürler canım, beğenmene sevindim, sevgiler...

Adsız dedi ki...

Canım Fatma Ablam,

enfes olmuş. Ellerine sağlık. Yemeğin ismi pek ilginçmiş :)

Umarım iyisinizdir.. Arif Abiye ve size sıcacık sevgiler.

www.misssgibi.com

yaban mersini dedi ki...

ya ben bir kere bu yemekten yaptım.pek başarılı olmadı..ben nerde yanlış yaptım acaba..sizin yemek güzel görünüyor..slmlar

SOFRAM dedi ki...

Zerrin'im hoşgeldin canım, seni gördüğüme sevindim,çok teşekkürler beğenin için, bizler iyiyiz çok şükür, ben de Akif abinde selamlarımızı gönderiyoruz...Sevgilerimizle...

Sevgili diyalogyemekleri,istersen bir de bu şekliyle dene,ben Antakya'da öğrendiğim şekliyle yapıyorum ve sizlerle paylaşmak istedim.Çok teşekkürler canım, sevgiler...

Tijen dedi ki...

Bu ne güzel bir şeydir değil mi? Bayılırım bayılırım!

iremlemekanlar dedi ki...

Fatma ablacım tek kelimeyle şahane olmuş ellerine kollarına saglık canım, ben bu aralar koşuşturmalar başladı reçellerimi hazırlıyorum derken (bu arada sana çok teşekkür ederim artık konserve şeklinde yapıyorum reçellerimi )Kayınpederim biz geliyoruz diye bahçesinde kayısı agacındaki kayısıları toplamış 15 kilo reçel yaptım demez mii :))benim reçeller elimde patladı benim kayınpedere bayılıyorum seni öpüyorum inşallah görüşmek dilegiyle kısmet olursaa.....eşinize ve kızlarınıza selamlar nurgül

Cafe Gusto dedi ki...

Ellerine sağlık Fatmacığım çok lezzetli görünüyor...sevgiler...

rümeysaninrüyasi dedi ki...

ellerinize sağlık harika bir tarif olmuş sevgiler

www.illedeyemek.com dedi ki...

Nede güzel olmuş elleriniz dert görmesin,Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ablacim bu yemege catal falan istemez,helede acsam:)Tam bandira bandira bir yemek olmus.Ellerine saglik,cokta degisik geldi bana.
Sevgiler

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Patlıcanın her halini çok severim:) Eşim de:) Ben de bu yemeği ilk defa duydum. Çok güzel görünüyor! Ellerinize sağlık! Öptüm, selamlar:))

Ayşegül İlikçi dedi ki...

Merhaba,
Öncelikle yorumunuz için çok teşekkürler.Ben yeni bir blogcuyum ve yorumlar benim için çok çok önemli. Fazla destekçim yok.Bu arada evet Adanalıyım ve yan komşum da Antakya Samandağlı. Hayatımız nar ekşisi üzerine. Artık eşim salatalara koymamı yasakladı. Ama kısır da vazgeçilmez tutkum...
Ellerinize sağlık muhteşem görünüyor yemeğiniz. Benim anneannem de arap(Lübnan).Bu yemeğin patlıcanlarını kızartıp yapıyor. Bir de öyle deneyin. Süper oluyor.Tekrar teşekkür ederim. Ziyaretlerinizi ve değerli yorumlarınızı bekliyorum. Ayşegül

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Tijen, biz de çok seviyoruz, ilk defa yiyenlerin bile çok seviyorlar...Sevgiler...

Sevgili Nurgül, bugün biraz koşuşturdum ben de şimdi oturdum, büyük kızımın doğum günüydü, ona birşeyler yapıp kutladık bugününü, şimdi de yeni oturdum. Haklısın bir yere giderken evden çıkana kadar iş bitmez, ama yorma kendini, bak ne güzel reçeller hazırlanmış seni bekliyorlar,sağlıkla yersiniz inşallah,bu şekilde reçelleri uzun süre korumak mümkün oluyor, sen de memnun kalırsın umarım.
Canım cumartesi mutlaka bekliyoruz, lütfen haberleşelim.

Sevgili Serpilciğim çok teşekkürler canım, sevgiler...

Sevgili Rümeysa çok teşekkürler canım, sevgiler...

Sevgili illedeyemek, çok teşekkür ediyorum canım, sevgiler...

Sevgil Özlem çok haklısın canım, suyu çok lezzetli oluyor, tam bandırmalık, tavsiye ederim güzelim, sevgiler...

Sevgili Sebla'cığım çok teşekkürler bizde bayılırız patlıcanın her çeşidine, bu da yöresel, lezzetli bir yemek,tavsiye ederim, sevgiler...

Sevgili Moonrose, çok teşekkürler canım beğeniniz için, evet o yörelerin mutfaklarında nar ekşisi vazgeçilmez bir lezzet, ama salatada da güzel oluyor, bizde çok tüketiyoruz nar ekşisi, ama marketlerde satılandan değil tabii, Antakyadan doğal köyde yapılmışlardan, o çok farklı oluyor.
Canım ben Antakya'da yedim patlıcanları kızartılmış olanlardan,sağlık için bu şekilde yapıyorum, daha sonra olmazsa o şekilde de yapar paylaşırım.
Görüşmek üzere sevgiler, ayrıca komşunuza da selamlar, eşim Samandağ devlet hastanesinde çalışmıştı ...

akasyakokusu dedi ki...

ablacım merhaba..herkesler yemiş bu mercimekli patlıcanı bir benmi sona kaldım donarak:)))
ellerine sağlık ablacım..dediğin gibi kızartması ağır oluyor..ama patlıcanı yuvarlak kesip oturtma şeklinde bende yapıyorum bazen..rahmetli annecime komşumuzun birisi gelmiş anlattı beraber yaptılardı taa ozamandan aklımda kalmış.
paylaşımın çok saol ablam..bana yazdığın yorumda çok güzeldi bende yazmak isteyince uzunda olsa yazıyorum..o anki ruh halimle..
babamızda dün döndü.işini bitirmiş tesadüf ankaradan direk mmardine uçakta vardı hemen binmiş gelmiş.üç ay sonra tekrar bakalım demişler.Allah c.c. sağlık sıhhat versin ablacım..tşk ederim ilgin mutlu etti beni demek kızlarımızda tercihini yapacakmış.hadi bakalım Allah c.c. gönüllerine göre versin yollarıda bahtlarıda açık olsun..amiinn...

Unknown dedi ki...

ablacım ellerine sağlık ben bu yemeğe bayılırım. bu günlere yapmayı planlıyordum tam bir yaz yemeği .sende çok güzel yapmışsın nefis görünüyor.bebeğimin canı çekerse ne yapacaz şimdi?

Unknown dedi ki...

ablacım ellerine sağlık ben bu yemeğe bayılırım. bu günlere yapmayı planlıyordum tam bir yaz yemeği .sende çok güzel yapmışsın nefis görünüyor.bebeğimin canı çekerse ne yapacaz şimdi?

MUTFAKISTAN dedi ki...

antakya yemekleri favorimdir cok guzel hazirlamissin ellerine saglik sevgilerr

Marifetane hobi dedi ki...

ALLAH TAN BIR DUA GIBI.PEYGAMBERDEN BIR ARMAGAN GIBI. KUR´ANDAN BIR NEFES GIBI.GÖKYÜZÜNDEN YAGAN YAMUR GIBI SEVABINIZ BOL CuMaNiZ MüBaReK OlsUn ARKADAŞIM HAYIRLI GECELER..

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Ben yöre yemeklerine arı bir ilgi duymuşumdur hep bu yemekte çok güzelmiş ellerine sağlık.
Sevgiler...

Hobi Sepeti dedi ki...

Sayenizde farklı lezzetleri de keşfetmiş oluyoruz,eşim patlıcanı çok sevdiğinden değişik patlıcan yemekleri çok ilgimi çekiyor.Ellerinize sağlık.
sevgiler.

Unknown dedi ki...

ablacım yorumun için çok teşekkürler. 3 aylık dönem demişsin benimki 5.5 aylık oldu halen sıkıntılar tam gaz devam ediyor, galiba doğana kadar devam edecek. ne yapalım sağlık olsun bunlarda geçer inşallah. anne olmak kolay değilmiş.

el*ff dedi ki...

Sevgili Fatma Abla...
Evet Samsun dayım Hoşbulduk :))
Bloğumu ziyaretiniz ve nazik davetiniz için size ve eşinize çok tşk ederim...
Şeyh Mualla çok hoş görünüyor eminim çok da lezzetlidir ...
ellerinize sağlık...
kocaman sevgiler..

akasyakokusu dedi ki...

Ablacım merhaba..otur kalk yapıyordum.çocuklarda aşağıda oynuyor bana kaldı pc:))) güya evde temizliyorum oda değişme bahanesine:)))
kızımızın doğum gününü kutluyorum..nice yaşlar sürsün..yoluda bahtıda okul hayatıda açık olsun ablacım..hayal meyal doğumgünü yazmıştın atırlar gibiyim valla ablacım..demek ben unuttum nice yıllar demeyi.sırf onun için geldim..amaaaa resimlerede bakmaya gelicem söz..
öpüyorum seni kal sağlıcaklaa..

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

Canım uğramıştın bana ama geciktim cevap yazmakta,anneciğim var yanımda ve oturup yatamıyor doğru dürüst o yüzden giremiyorum arada selam vermeye fırsat bulunca yazıyorum,ünyeden geçmişsin ,bende samsundan arkadaşım var diyorum soranlara yemeğinde pek güzel olmuş,ellerine sağlık,sevgiyle öpüyorum .kızına nice güzel yaşlar diliyorum.

Adsız dedi ki...

selam..yöresel yemekler herzaman ilgimi çeker..bu tarifte herzamanki gibi süper güzel ve lezzetli olmuş...en kısa zamanda deneyecegim..teşekkürler...elinize saglık..mutlu bir haftasonu dilerim.sevgilerimle.

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

:) oğlumun askerliği İskenderunda idi,bir ziyaretimizde onuda alıp Antakyaya geçtik..... VEEEEEE...
Antakya mutfağının eşsiz olduğunu tescilledik. hala unutamam...

tşkrlr.. NuNu