Üzüm Peltesi - PEPEÇURA
Doğu Karadeniz’de kokulu üzümden yapılan tatlıya pepeçura deniyor, mısır unu, nişasta ve üzüm suyu karışımından yapılıyor. Üzerine de dövülmüş fındık serpiliyor. Ben de yıllardır annemlerin bahçesinden topladığım bu üzümleri nişastayla karıştırarak pelte yaparak değerlendiririm. Bu yıl iftara gittiğimiz bir arkadaşımızda pepeçura yedik. Yalnız o mısır unu yerine buğday unu kullanmıştı, puding kıvamında çok lezzetliydi. Ben ise aşağıda benim yaptığım şekliyle pelte tarifini veriyorum.
Malzemeler:
Kokulu siyah üzüm
Nişasta
Şeker
Yapılışı:
İstediğiniz miktarda üzümü yıkadıktan sonra tencereye alın ve üzerine gelecek kadar su koyarak kaynatın. Ilınınca bir süzgeçten suyunu süzün üzümleri de sıkarak süzgeçten geçirin.1 su bardağı su için 1 çorba kaşığı nişasta kullanın. Benim 6 bardak çıktığı için 6 çorba kaşığı da nişasta kullandım. Nişasta, üzüm suyu ve ağız tadınıza göre şeker koyarak, karıştırarak pişirin. Kıvamı muhallebi kıvamında olacaktır. Eğer daha koyu olursa pişirme esnasında biraz su ilave edebilirsiniz. Daha sonra ister bir cam tepsiye, ister kâselere, kadehlere boşaltarak soğuduktan sonra servis yapabilirsiniz. Ben ayrıca bir tabağa bisküvi üzerine dökerek hazırladım, tadı çok güzel oldu. Yani bu pelteleri istediğiniz şekilde arzunuza göre servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
NOT: Daha önce hazırladığımız ama rahatsızlık nedeni ile yayınlayamadığım bu güzel tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
13 yorum:
Fatmacığım ellerine sağlık..
bende bilirim bu güzelliği
annem pek sever malum.
rahmetli babacığımda öyleydi
çok güzel görünüyor.
afiyetler olsun.
eşine selamlar..şifalar dilerim .
selam canım.ne kadar güzel şeyler hazırlamışsın üzümden böyle.hem içecek olarak hem puding olarak hemde pastalarda kullanmışsın harika olmuş valla...ellerinize saglık.sevgiler.
merhaba canım.biz de çok yaparız ama adının bu olduğunu inan ki bilmiyordum:-) üzüm yağlaşı ya da peltesi deriz biz.çok nefis bir tadı oluyor.ellerine sağlık canım.sevgilerimle...
Ben ilk kez gördüm,lezzeti yerindedir çok güzeldir eminim.İçinde üzüm var nede olsa...
Ellerine sağlık..
Güzel bir hafta sonu diliyorum..
canım nekadar hoş bir görüntü renk süper ilk kez gördüm bu tarifi eminim çok lezzetlidir eline sağlık...
KAYNANAM ARADA YAPAR AMA BEN ASLA YEMEZDİM.SENİN Kİ ÇOK NEFİS GÖRÜNÜYOR.BELKİ DENERİM.SEVGİLER...
Fatmacığım, döndüğüne nasıl sevindim, tekrar hoşgeldin. Bundan sonra inşallah sağlıkla.
Sana bir ödül verdim, uğrayıp ödülünü alırmısın canım..
Yaşam gülmeyi ,sevgi hak etmeyi, vefa unutmamayı, dostluk sadık kalmayı bilenler içindir.UNUTULMADIN!
SEVGİLİLER GUNUN KUTLU OLSUN...
SEVGİLER
SEVİL
Fatma cım tekrar geçmiş olsun canım. İnşallah artık kötü günler gerida kalsın. peltenin ismi çok ilginç.
Ellerine sağlık.
Sevgiler..
Merhabalar canim, ne güzel bir tarifmis bu pepecura, bizim orda buna benzer bir sey var ama adi degisik, cok lezzetli tadi var, sicak olarak da böyle de cok güzel ellerine saglik.
Canim sana ödülüm var bulaoguma bak, sevgiler...
Beğenileriniz için çok teşekkürler,güzel hafif bir tatlı, bu üzümün suyunu biraz şeker katarak meyve suyu olarak ta tüketebilirsiniz. Bu üzümün kendine has mis gibi kokusu vardır. Deneyecek olanlara tavsiye ederim.
Sevgilerimle...
ablacım ben ilk defa duydum ne güzel görünüyor ellerine sağlık öptüm sevgiler
Merhaba Fatma Hanım:) Sizi tekrar tarifler paylaşırken görmek çok güzel! Üzüm peltesi çok leziz gözüküyor. Hem de tam bir demir deposu:) Ellerinize sağlık! Selamlar, sevgiler...
Yorum Gönder