♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

8 Nisan 2009 Çarşamba

Bilegi ve Mutfaktaki Yaban

Bilegi ve Mutfaktaki Yaban

Sevgili arkadaşlarım elimizde olmayan nedenlerden dolayı bir süre sayfalarımızı güncelleyemedik. Sizleri de merakta bıraktık kusura bakmayın, ama çok şükür sağlığımız yerinde. Bu süre içinde sayfalarımızı ziyaret eden, bizleri yalnız bırakmayan dostlarımıza gönülden teşekkür ediyoruz.

Baharı yaşadığımız şu günlerde de pek evde oturmuyor, bol bol geziyor, tabii fotoğrafta çekiyoruz. Bu hafta sonu da memleketim Gerze’ye gittik, oradan bahçemizden daha yeni yeni çıkmış kokmuşları (rezene) topladık. Dün de annemlerde toplanıp, bu güzel bahar yemeğini yapıp yedik.

İşte sizlerle de bugün annemin yaptığı, memleketime ait (Sinop-Gerze) sebze severlerin hoşlanacağı bu yemek tarifini paylaşmak istiyorum. Tabii bol sebzeli olduğu için de sebzelerin ayıklanıp, temizlenmesi epey bir zaman alıyor ve yorucu oluyor. Bizim oralarda rezene'nin yöresel adı kokmuştur. Kokmuş, bahar aylarında Gerze’de tarlalarda kendiliğinden yetişir ve köylüler pazara bolca getirip satarlar. Samsun pazarlarında olmadığı için annem de yazlıkta bahçesine bu kokmuşlardan dikti ve zamanı geldiğinde kendiliğinden çıkıyor. Tabii bizde faydalanmış oluyoruz.
Bilegi çocukluğumdan beri severek yediğim bir lezzettir, hele o yemekteki rezenenin mis gibi kokusu çok güzeldir. Sebzelerle tuzlanmış palamut balığının birleşimi ayrı bir lezzet, belki balıksız da yapılabilir ama ona asıl lezzeti bu balık veriyor. Eğer palamut tuzlunuz yoksa tuzlu hamsiyle de yapabilirsiniz. Bu yemek yapıldığında ailece toplanıp, beraberce yeriz. Anneme gittiğimde annem yemeği çoktan yapmaya başlamıştı bile, bana da sadece görüntüleyip afiyetle yemek düştü. Şimdi buyurun hep birlikte yemeğimizin yapımına geçelim.
Malzemeler:
Kokmuş (Rezene)
Kuru soğan
Ebegümeci
Ispanak
Pazı
Pırasa
Kereviz Yaprağı
Bulgur
Tuzlanmış Palamut balığı
Sızma zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
Ben bu yemek için sebzelerin ölçüsünü vermiyorum. Tüm sebzeleri kullanmayabilirsiniz. Ama tabii bu yemeğin ana sebzesi rezene, o mutlaka olmalı. Miktarları da kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Öncelikle eşit miktarlardaki sebzeleri iyice yıkayıp incecik doğrayın. Balığı üç dört saat kadar suda bekleterek ve ara sıra suyunu değiştirerek tuzunu çıkartın. Soğanı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun, sonra pırasaları ekleyin, birkaç dakika karıştırarak soteledikten sonra diğer sebzeleri de sırayla ekleyin, su eklemeyin, sebzelerin suları yeterli olacaktır. Sebzeler yumuşayıp piştiğinde iki kâse kadar bulgurunu ekleyip karıştırın, bizim sebzemiz fazla olduğu için bu kadar bulgur kullandık, siz sebze miktarına göre ve arzunuza göre koyabilirsiniz. Bulguru piştiğinde balık dilimlerini yemeğin alt kısmını yerleştirin, bir iki dakika kadar sonra tencereyi ocaktan alın. Yemeğiniz piştiğinde sanki pilav gibi susuz olmalıdır. Bir beş dakika kadar bekletin ve sıcak olarak servis yapın. Böylesine bol vitaminli bir yemeği herkese tavsiye ederim.
Afiyet olsun.

Nerdeyse Gerze’de bile unutulmaya başlamış olan bileginin tarifine;
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
sevgili Tijen’in (Mutfaktazen) son kitabı Mutfaktaki Yaban adlı kitabında rastlayınca çok mutlu oldum.
Host unlimited photos at slide.com for FREE!
Kendisine emekleri ve bu güzel bilgileri bizlerle paylaştığı için çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok güzel bir kitap, her otun tanıtımından önce yöresel isimleri ve bir öyküsü yer alıyor, ben bu öyküleri çok sevdim. Ardından otların tanıtımı, nerelerde yetiştikleri, kullanılacağı yerler ve yörelere göre yemek tarifleri yer alıyor. Baskı mükemmel, doğada karşılaşıp tanımadığınız otları bu kitaptaki güzel resimlere bakarak tanıyabilirsiniz. Kitapta ayrıca otlara ait genel bilgiler, nasıl toplanacağı, saklanacağı, pişirme yöntemleri gibi yararlı bilgiler de var. Kısaca elinizden düşüremeyeceğiniz, akıcı bir dilde yazılmış, her zaman yararlanabileceğiniz güzel bir kitap…
Emeklerine, kalemine sağlık Tijen’ciğim, başarılarının devamını diliyoruz…

19 yorum:

dogada.blogspot.ru dedi ki...

Fatmacım hoş geldin canım gezdiğinize göre hastalık filan yoktur umarım iyi olduğunuza sevindim canım bende döndüm diyorum ama eskisi gibi fazla uğraşamıyorum
tam sağlığıma kavuşmuş değilim bağışıklık sistemim çöktüğü için bir türlü eski sağlığma dönemedim anneciğinin senin ellerine sağlık hepsi sağlıklı yiyecekler ne mutlu bizler sizin gibi şanslı değiliz pazarda ne bulursak onlarla yetinmek zorundayız görüşmek üzere kucak dolusu sevgiler canım

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

sefalar getirdin fatmacığım. renkler mislerle geri dönmen helede Tijeninde rengarenk olmanız harika..
bende kutluyorum bu faydalı kitabı ve çok sevgili tijenimi.
tariflerin harika rezeneyi çok sever sık tüketirim.
çayını mutlaka her gün aşırı taze olmak üzere içerim. ama anneciğin kadar şanslı değilim ne yazıkki...
ellerinize sağlık. çok sevgiler hepinize...

Ferkay dedi ki...

Fatma cım döndünüz ve iyisiniz ya artık gerisi önemli deil. Gerçekten çok merak ettim ama herşey yolundaymış. Rezeneyi bende çok severim bizim burda da köylüler getiriyor pazarlara taze bulmak mümkün.
Canım hepinize sevgiler sağlıklı günler öpüyorum..

Tijen dedi ki...

Fatma'cığım, bugün önce Yasemin, sonra sen bana ne güzel sürprizler yaptınız. Madem kitabı andık, sevgili Güven Turan'ı da anmalı. Çünkü bu tarifi ben onun yazısından öğrenmiştim. Bu yazı da Sabri ağabeyin (Koz) Yemek Kitabı adlı derlemesinde yer alıyordu. Ah canım, Gerze'yi, Sinop'u görmeyi o kadar istiyorum ki. Bakalım bu sene fırsat olacak da gelebilecek miyim. Eminim rengarenktir şimdi oralar.

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Gül, Nuray, Feray, Tijen çok teşekkür ediyorum güzel yorumlarınıza...
Tijen'ciğim en kısa zamanda bekliyoruz canım, çok seviniriz, beraberce gideriz, Sinop'a, Gerze'ye, o kadar güzel ki şimdi oralar...Sabri Koz ve Güven Turan'a da katkılarından dolayı çok teşekkürler...
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Fatma Ablacığım öncelikle çok çok geçmiş olsun sizlere. Tekrar yazılarınızla aramızda olduğunuz için teşekkürler. Bloguma bıraktığın güzel mesajın için de tekrar tekrar teşekkürler. Tarifini verdiğiniz yemekleri tatmış değiliz belki birgün sizin elinizden yeme fırsatı buluruz. Sevgiler.

anneminkizıyim dedi ki...

Merhabalar Canim, hos geldiniz sefalar getirdiniz.
Güzel dileklerin icin cok tesekkürler, güzel tarif ve tanitim icinde cok tesekkürler, sevgiler....

rümeysaninrüyasi dedi ki...

ellerine sağlık canım hayırlı cumalar sevgiler

anneminkizıyim dedi ki...

Canim blogumda bir ödül seni bekliyor, sevgiler....

ilmekilmek dedi ki...

Fatma ablacım günaydın, nasılsınız, bende size uğrayamadım uzun süredir,kusuruma bakmayın lütfen, 3 ay kadar pcimdeki arıza nedeniyle net im yoktu, şuandada elimde sipariş patiklerim var, onları yetiştirmeye çalıştığım için pek gezemiyorum, sizi ihmal ettim, buarada çok çok geçmişler olsun Akif bey rahatsızlanmış, yarabbim bir daha göstermesin, sağlıktan daha önemli hiçbirşey yok çünkü...
bu yemeğiniz gerçekten çok sağlıklı göründü bana sırf sebze olduğundan balıkta beyaz et zaten, ellerinize sağlık ablacım...
inşallah daha sık görüşebilmek dileğiyle...
size mutlu pazarlar diliyorum...
sağlıcakla kalın...

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

canım çok sağol ,anneciğim de sizleri tanıyıp sevmişti,ama ömrü bu kadarmış,alışılmıyor yokluğuna henüz çok taze ama anılarımızda her an aklımızda yeri dolmayacak biliyorum .Allah tüm dostlara sağlıklı ömürler versin,iyi olduğunuza sevindim ,merak ediyordum neredeyse sık sık sayfana bakıyordum,uzak kalmamak ve sağlıklı kalmak dileğimle ailenizle mutlu güzel günlere,sevgiyle kalınız.
Ayrıca anneciğinin ellerine sağlık afiyetler olsun.

Ayşegül İlikçi dedi ki...

Öncelikle tekrar geçmiş olsun. Bu tatları gelip yerinde yemek lazım. Tekrar görüşmek dileğiyle sevgiler...

iremlemekanlar dedi ki...

fatma ablacım saglıklı olunda nasıl olursa olsun ben de bu aralar eskisi kadar giremiyorum siteme.. tarifiniz çok güzel elelrinize saglık ne güzel bilgiler bunlar bu kitaptan bende alayım :)) otlarda mucizeler varmış sevgilerr

pelince dedi ki...

Hoşgeldiniz tekrar.Sağlık sorunları sizlerden uzak olsun inşallah..

Çok değişik bir yemek tarifiymiş,ben de ilk kez duydum.Tek tek okudum.Memleket tarifleri çok hoşuma gidiyor.Kuşaktan kuşağa aktarılmalı ki unutulmamalı..Rezene ne kadar faydalı ama ben hiç yemedim:(
Tijen'nin tarifine senin ellerine sağlık...

Güzel bir hafta olsun inşallah...

keskinli dedi ki...

ablacim hos geldin rezeneyi hic yemedim tadi nasildir bilmem ama anlatigin kadariyla süper oldugu belli sevgiler görüsürüz

hdidem95 dedi ki...

ablacım hoşgeldin tek sağlığın yerinde olsunda güncellemesende olur dicem ama sensizde buralar hiç olmuo valla:)gelip gidip abimin pirinçli tarifini görmektende bıktık uzatma arayı seni çok özlüyoruz ve tarifinde pek değişik ilk defa duydum elinize sağlık afiyetler olsun öptüm sevgiler

dogada.blogspot.ru dedi ki...

fatmacım geldin diye sevinmiştim ama görüşemiyoruz canım güzel tariflerini bekliyoruz bloglar eskisi gibi canlı değil Dilek, Asiye onlarda sık giremiyorlar ben de sizler olmayınca içimden gelmiyor DİDEMİN DEDİĞİ GİBİ SİZLERSİZ OLMUYOR Akif beye güzel kızlarımıza selam ve sevgiler canım çok öpüyorum

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Şükür kavuşturana:)) Yorumunuzu görünce çok sevindim. Sizsiz olmuyor gerçekten! Lütfen sık yazmaya çalışın:) İyi olmanıza da ayrıca çok sevindim:) Yine yöresel ve güzel bir tarif bu. Ellerinize sağlık! Eşinize ve kızlarınıza sevgiler, selamlar...

Adsız dedi ki...

Yöresel yemeklere ilgim bir hayli fazla.Bilegi dediğiniz yemeği ilk kez görüyorum.rezenenin tazesini burada bulmam mümkün değil.belki Karadenize yolum düşer birgün..
ellerinize sağlık...