♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

11 Temmuz 2009 Cumartesi

Tahinli Patates Ezmesi

Tahinli Patates Ezmesi

Çoğunuzun bildiği gibi Antakya mutfağı zengin mutfaklarımızdan birisidir. Çoğu yemeğini de yerinde tadıp öğrenme imkânım oldu. Ama daha benim bilmediğim çok yemeği var. Bunların bir kısmı da artık unutulmaya yüz tutmuş. İşte geçtiğimiz günlerde Süheyl Budak’ın Antakya Yemekleri kitabı elimize geçince çok mutlu oldum. Bunları inceleyerek zaman zaman yapmaya çalışıyorum. Tabii yaptıkça da sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İşte bunlardan birisi tahinli patates, ben bunu humusa benzettiğim ve patatesli lezzetleri de sevdiğimiz için denemeye kara verdim. Yemeğe misafirlerim de vardı. Ama inanın en çok beğenilenlerden biriydi. Hem ana yemeklerin yanında hem kahvaltıda hem de çay saatlerinde sunabileceğiniz bir meze çeşidi oldu. Bundan böyle de devamlı yapacaklarım listesinde yerini aldı. Sizlere de tavsiye ederim, deneyeceklere kolay gelsin diyorum.

Malzemeler:
½ kg patates
100 gr tahin (ben 3 çorba kaşığı kadar kullandım)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 diş sarımsak
Kornişon
Kırmızı pul biber, kimyon, tuz
Limon suyu(tarifte yoktu ben ekledim)




Yapılışı:
Patatesleri soyup dilimleyin ve çok az su ilavesiyle iyice yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra sıcakken ezip püre haline getirin. Üzerine tahin, dövülmüş sarımsak, kimyon, tuz serperek karıştırın. Ben bunu humusa benzettiğim için içine biraz da limon suyu ekledim. Siz de arzunuza göre katabilirsiniz. Limonlu daha çok beğendik.
Sonra bu karışımı bir servis tabağına alarak üzerini kornişon, pul biber, kimyon ve maydanozla süsleyerek, zeytinyağı gezdirin. Yine arzunuza göre biraz da limon suyu dökebilirsiniz. Tadını alması için bir süre buzdolabında bekleterek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.

9 yorum:

bir dilim bir tutam dedi ki...

aaaaaa... cok ilginc.Gerci tahini sarimsakli filan yedim ama patates koyuncada eminim güzel olacak.Tesekkürler...Tamam artik gecenin bir yarisi bloglarda gezerken karnim iyice acikti.Müthis lezzetlerle karsilastim.Kapatiyorum ve gidiyorum.Rüyalarima girmezler insallah.Berlinden sevgiler

pelince dedi ki...

Bu halini hiç denemedim,çok lezzetli olmuştur eminim.Babam özellikle bayılır buna sanırım.
Ellerine sağlık..Afiyetler olsun.
Sevgiler.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

değişik bir lezzet canım.ellerine sağlık.sen güzel diyorsan mutlaka çok iyidir.afiyet olsun.sevgilerimle...

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

iskenderun, antakyayı gözrüp kalmama rağmen !!
buna denk gelmedim fatmacığım.
afiyet olsun sizlere..
sevgiler. iyi haftasonları.

Unknown dedi ki...

fatma ablacım güzel yorumlarınla beni daha heveslendiriyorsun. teşekkür ederim.antakya ya gidiş tarihiniz ne zaman bellimi biz 7-8 ağustosta gidecez kısmetse...

SOFRAM dedi ki...

Nuray'cığım Antakya'da yaşadığım iki yıl boyunca ben de rastlamadım ama bu kitap ta daha nice tarif vardı, ben de bu sayede öğrendim.

Çok güzel bir lezzet herkese tavsiye ederim.

Güzel yorumlarınız için hepinize çok teşekkürler...

Sevgilerimle...

iremlemekanlar dedi ki...

fatma ablacım yine nefiss bir tat yapmışsınız ... Ben patatesi çok severim görünüşü çok iştah açıcı ellerinize sağlık bunu en kısa zamnda yapmak dileğiyle...(Bu arada Ankara ya gelip tarihi evleri gezmiş olduğunuza çok sevindim .)

sevgi dedi ki...

canım günaydın güzel bir hafta dilerim.Bunu ben kahvaltıda veya ikindi vakti çayın yanına yaparım çok güzel olur ellerine sağlık sevgilerimle

nanekokusu dedi ki...

merhaba canım,
bu tahinli patates ezmesi sevdiğim yemekler arasında çoktandır yapmıyordum hatırlatığına çok sevindim tabii memleketen uzak olunca bulunduğun yerin yemeğine daha çok ağırlık veriyorsun ellerinize sağlık afiyet olsun ailecek sevi ve selamlar.