♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

1 Temmuz 2009 Çarşamba

Kereviç Köpüğü (Çöven otu)

Kereviç Köpüğü (Çöven otu)

Sevgili arkadaşlarım Kereviç tarifinden sonra köpüğünün tarifini yazmaya yeni fırsat bulabildim. Geçtiğimiz haftamız hep yoğunluk içinde geçti üst üste misafirlerim vardı. Pazar günü de Küçük kızımız Sebla’nın doğum gününü kutladık. Sebla’mıza tekrar sağlıklı, başarılı nice güzel yıllar diliyoruz… Seni çok seviyoruz güzel kızımız…

Şimdi de kereviçe ayrı bir lezzet katan köpük tarifini vermek istiyorum. Biraz uzun sürüyor yapması ama bir o kadar da bereketli, ben bir dahaki sefere tek kökten yapmayı düşünüyorum. Çünkü o kadar çok oldu ki, hatta gelen misafirlerim ilk defa yemelerine rağmen çok hoşlarına gittiği için kâselerine alarak kereviçsiz, puding gibi de yediler. Biz köpüğü kâselere koyduktan sonra içine biraz da ceviz karıştırdık. Sanki kos helva gibi oldu. Biraz çırpması zahmetlice ama bu lezzete de değer doğrusu. Krem şantiden bile lezzetli ve sağlıklı bu köpüğü yapmanızı sizlere de tavsiye ederim. Yapacak olanlara şimdiden kolaylıklar diliyorum.

Malzemeler:
2 adet çöven otu kökü
5 su bardağı pudra şekeri(ben tozşeker kullandım)
4 su bardağı su





Yapılışı:
Çöven otu kökünü iyice yıkayın, üzerine 4 su bardağı suyu ekleyerek bir gece bekletin. Sabah çöven otunu 2 saat kaynatın. Suyu azalırsa 1,5 su bardağı su ekleyin. Bu sürenin sonunda sıcak halde süzün ve şekerini ekleyin. Karıştırarak eritin. Ilınınca mikserle köpük olup, sertleşene kadar bir saat iyice çırpın. Arada mikseri dinlendirin. Uzun bir çırpma süresi olduğundan mikser ısınıyor. Ama biz dinlenme süresinde üzerindeki köpükleri alıp hemen tadına baktık. Zaten kabımız dolduğu için ben üstten köpükleri alarak çırpmaya devam ettim. Daha sonra dolapta saklayarak kullanabilirsiniz. Dolapta bekleme süresinde köpüklerin altında suyu birikebiliyor, siz tekrar çırparsanız bu su tekrar köpük haline dönüşüyor.
Afiyet olsun.

NOT:

Çöven:

Haziran-temmuz aylarında beyaz çiçekler açan, 50–60 cm yüksekliğinde çok dallı, çok senelik, kazık köklü, otsu bir bitki. Yaprakları sapsız, soluk yeşil renklidir. Çiçekler küçük pembe ve beyaz renklidir. Tohumlar küçük, hemen hemen böbrek seklinde esmer renkli ve üzeri pürtüklüdür. Köklerinin dövülmesinden çöven elde edilir. Memleketimizde 27 kadar türü bulunur.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Orta ve Doğu Anadolu

Kullanıldığı yerler: Bitkinin kullanılan kısımları kökleridir. Konya ve Beyşehir havalisinde bu bitkiye dişi çöven ismi verilmektedir. İdrar söktürür. Terletir. Vücuda rahatlık verir. Kusturur ve balgam söktürür. Çöven köklerinde saponin, reçine ve seker vardır. Eskiden beri temizleyici olarak, lekeleri çıkarmak için kullanılır. Memleketimizde ve Yakin Doğu’da “tahin helvası” yapımında da kullanıldığı için buna, helvacı çöveni ismi de verilmektedir. Bazı yörelerimizde ve Kıbrıs’ta, pişirilerek salamura edilen hellim tipi peynirin bozulmaması için suyuna çöven kökü bırakılır. Trakya bölgesinde çöven otundan “köpük helvası” ismiyle beyaz, köpüksü helva yapılır.

17 yorum:

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

fatmacım bunu ilk defa gördüm sanıyorum..
büyük bir ilgiyle slaytları 2 kere inceledim..
ellerine sağlık hoşş bişey galiba..
bilmeyince fikirde yürütemedim bu sefer :)
sevgiler canım.

SOFRAM dedi ki...

Nuray'cığım, teşekkürler güzel yorumuna, helvalarda lokum yapımında da kullanılıyor çöven otu,zaten kos helvanın tadına da benziyor.Sanırım Bartın yöresinde de macun diye satılıyormuş kış akşamları, bir tv proğramında izlemiştim.İnan kremşanti kıvamında ama ondan daha lezzetli,tavsiye ederim güzelim.Hele de kereviçle yemek çok zevkli.

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Fatmacığım hiç duymamıştım daha önce,çok değişik bir bitki ve köpük harika görünüyor.ellerine sağlık canım.bulabilirsem deneyeceğim mutlaka,tadını çok merak ettim:-)sevgilerimle...

hdidem95 dedi ki...

ablam ne güzel bişi bu ellerine sağlık bayıldım bulabilirmiyimki buralarda acep öptüm sevgiler

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Çok değişik. Kereviç, kereviç köpüğü, çöven, isimlerini dahî ilk kez duydum, ilk kez gördüm. Şaşkınlıkla izledim Fatmacığım. Samsun yöresine mi ait? Gerçi karadeniz olunca ister doğusu olsun ister batısı, aşina isimler oluyor genelde ama ben bunu hiç duymamıştım. Çok uğraşı vermişsin, ben hayatta yapamam böyle birşey :) eline emeğine sağlık.
Bir de yanında deniz manzarası olunca off ne gider ama değil mi? :) Haklısın özlenmeyecek bir manzara değil. Bizim denizimiz yok, bir dönem Ankara'ya deniz yaptıracaz demişlerdi ama hala yaptıran yok :)))))
Gün eksilmesin pencerenden, zaman yaklaşıyor galiba, samsundan kız almamıza ramak kaldı :) gelirsek eğer bir gün samsuna pencerendeki manzarayı görmek isterdim :)
Sevgiler canım..

TATESAL dedi ki...

cANIM SELAMLAR!!!SEBLANIN DOĞUM GÜNÜ KUTLU OLSUN.NİCE MUTLU YILLARA!!!!

birsence dedi ki...

fatma ablam hiç duymamıştım gerçekten..sayende öğrendim...ellerine sağlık...tadını merak ettim eminim güzeldir..ellerin dert görmesin ablam...

nanekokusu dedi ki...

fatma hanımcım bende ne severim köpüğü bende ayrı bir anısı var tarifini inan bende bilmiyordum memlekete gitiğimizde ancak yemek nasip oluyordu şimdi bende deniyeceğim ellerinize emeğinize sağlık sizlere afiyet olsun bizdende aynı sıcakla ailemizden ailenize sevgiler selamlar.

Dilek Mutfakta dedi ki...

Fatmacım değişik birşey denemişsin ellerine sağlık burdada çöven diye kutularda köpük gibi bişeyler satılıyor hatta yazın krema yerine pasta aralarına sürüyorlar lezzetli birşey ama evde yapmayı hiç düşünemezdim fikir oldu, ayrıca Sebla nın da doğum günü kutlu olsun Allah sağlıklı uzun ömürler versin.

Baharcicegi dedi ki...

bende ilk defa duydum cöven otu kökünden bol köpük yapildigini,pastalarda kullaniliyormu ben hemen bir cappucino yapardim üzerine bu köpükden bolca koyar afiyetle icerdim,ellerine saglik canim sayende bir sey daha ögrendik

sevgi dedi ki...

canım seni tanıdığıma çok memnun oldum sana hemen yazamadım blogspottan yorum yazamıyordum. yaptık ların çok güzel ellerine sağlık tam antatkya gelini gibi olmuşsun canım görüşmek üzere sevgilerimle.

sevgi dedi ki...

merhaba canım hayırlı günler dilerim sevgilerimle

karadenizsofrasi-Balıkesir dedi ki...

selam canım,
önce sebla kızımızın doğum gününü kutlar nice güzelliklerle dolu yaşlara ulaşmasını dilerim.
Kereviç köpüğünü ne güzel anlatmışsın,görüntü aynen kremşanti,ellerine sağlık zahmetli olmuş ama tadını aldığınızda hepsi bir yana,afiyetler olsun,ailenizle birlikte mutlu haftasonları diliyorum,sevgiler.

özgülün taifleri dedi ki...

Famacigim cogeni duymustum bizim buralarda helvada ve kopuk helvada kullanilir ama nasil bir sey oldugunu bilmiyordum sayende bilgilendim tesekkur ederim.
Aktarlarda arayacagim insallah bulurum ,mutlaka denemek isterim.
ellerine emeklerine saglik canim.
sevgilerimi birakiyorum.

Sevil Altunel dedi ki...

canım bende lokumcudan almıştım çövenotunu.bu tarife ihtiyacım vardı.çok teşekkürler.salı gününede mersinden kalıbım geliyor.mutlaka deneyeceğim.seninde ellerine emeğine sağlık..sevgiler..

Naile dedi ki...

bizim Antep'de kereviş köpüğü yapılmıyor ama Antakya'da yapıldığını duymuştum. Denemek gerek. Ellerine sağlık.

Sevgiler..

TAZE NANE dedi ki...

Seblanın doğum günü kutlu olsun.
Çöven otunu duydum ama.
Çok güzel bir tarif.
Sevgiler.