Antakya ve Künefe...
Ve, Antakyanın meşhur tatlısı... O gece dost ve akrabalarımızla güzel bir gece geçirdik. Sayımızın ne kadar olduğunu yazmayacağım fakat en az 6 aile kadar olduğumuzu belirteyim !....
Tabi malzeme ve yapılan künefe de o kadar kişiye yetecek kadar yapıldı...
Ellerine sağlık hala kızı...
Şimdi sizlere bu tatlının tarifini vereyim....
ANTAKYA USULÜ KÜNEFE
MALZEMESİ 500 gr. kadayıf 200 gr. tereyağı 500 gr. Taze yeni mayalanmış künefelik tuzsuz peynir (rendelenmiyecek, elde ezilerek ufalanacak) 4 su bardağı tozşeker 3 su bardağı su Birkaç damla limon suyu (limon tadında hissedilmeyecek, koymasanız da olabilir) TARİF 4 su bardağı tozşekeri 3 su bardağı suyla kaynatın. Koyu kıvamlı şerbet halini alıncaya kadar kaynatın, kaynamaya başlayınca 3 – 4 dk.daha bekleyin ocağın altını kapatın. Tavada tereyağını eritin. Kadayıfı didikleyip bütünlüğünü kaybedinceye kadar ufalayıp, yağı dökün tel kadayıfa iyice yedirin. Yağlanmış olan kadayıfları 2 eşit bölüme ayırın, yağlanmış tepsiye kadayıfın yarısını bastırarak serin. Tepsinin büyüklüğü yapılacak künefe miktarına göre ayarlayın, döşenecek olan künefenin alt kısmı 1 parmak kalınlıkta olacak şekilde bastırın. Peynirleri kenarlarından taşmayacak şekilde üstüne yayarak boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Geri kalan kadayıfın diğer yarısını da üstüne bastırarak sıkıca yerleştirin. Kenarlarda kalan boşluklara küçük parçalara halinde tereyağını yağ koyun. Fırında yapacaksanız önce alttan ısı verin daha sonra altı pişince çıkartın ters çevirip tekrar alttan ısı vererek tersyüz edilmiş pişmemiş tarafını pişirin. Daha sonra sıcaklığını kaybetmemiş olan şerbeti bir kere daha ısıtıp kaynama noktasında ocaktan alıp sıcak künefenin üzerine yavaş yavaş yedirerek aldığı kadar dökün. Sıcak olarak servis yapın. Arzu edenlere tabaklarına aldıklarında üzerine tekrar şerbet dökebilirler. Afiyet olsun (Notlar: 1- Eğer ustalaşmamış iseniz pekmezi tavsiye etmeyiz zira künefeyi yakabilirsiniz çünkü zamanlama çok önemlidir. 2- Yaz günlerinde sıcak künefe üzerinde kaymak veya dondurma da çok iyi gidiyor. 3- Daha az yapmak veya denemek isteyenler ölçüleri yarıya düşürerek teflon tavada yapabiliriler. 4- Esası peynirli olmakla beraber, Antakya’da arasına ince kıyılmış Antep Fıstığı da koyulabiliyor. Çok de nefis oluyor. 5- Son olarak gene arasına peynir yerine süt kaymağı ile de deneyebilirisiniz.)
(Bu tarifi eşimin forumunun sayfasından aldım, iznini alarak !....)
♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...
SEYYAH & SOFRAM...
24 Eylül 2006 Pazar
Antakya ve Künefe...
Etiketler: Antakya Mutfağı, TATLILAR Gönderen SOFRAM zaman: 02:44
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
1 yorum:
harika bir tarif olmuş, ellerinize sağlık.Keşke tatma imkanımız da olsaydı
Yorum Gönder