♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

7 Kasım 2007 Çarşamba

Hamsi tuzlama

Hamsi tuzlama





Sizlere gösterebilmek için fırında yaptığımız hamsilerden pişirmeden önce irice olanları seçerek tuzlama yaptım. Her ne kadar eşim bir türlü alışıp pek yemese de bizler severek yiyoruz. Ama bunun için tuzlama yapılacak hamsilerin çok iyi yıkanıp, suyu dupduru olana kadar sürekli suyunu değiştirerek yıkanmalıdır. İyice süzdürdükten sonra tuzlanacak kap içine bir sıra hamsi dizilip üzerine salamuralık tuz bolca serpilmeli, bu şekilde hamsiler bitene kadar yapılmalıdır. Aralara defneyaprağı da konulursa ayrı bir tad olur. Üzerlerine bir de temiz bir taşla baskı koymak gerekir. Zamanla kendi suyunu verir, (sakın bu suyunu dökmeyin) buzdolabında saklayarak bir hafta kadar sonra yenilebilecek duruma gelir. Ne kadar uzun kalırsa tadı o kadar güzel olur.



Eğer sizler de arzu ederseniz, hamsilerin biraz daha büyüyüp yağlandığı zaman iri hamsilerden yaparsanız daha güzel olur.







Tuzlanmış hamsilerden çorbaların yanında soğanla birlikte ya da salatasını yaparak yiyebilirsiniz. Bir şekilde lakerda yapmış olursunuz. Lakerda bizde tuzlu torik ve palamutlara deniyor. Lakerdayı nerelerde tüketiyorsanız bu da aynı şekilde yenebilir.



Afiyetler olsun…


Hamsi tuzlama

8 yorum:

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

canım hiç yemedim ama tarifini sen veriyorsan mutlaka güzeldir
ellerine sağlık canım
şehriye salatasını mutlaka dene çok güzel oluyor yanlız cips arada sırada yenirse zarar vermez sanırım bizde yemiyoruz ama bu salata için alıyorum 25-30 kişi tarifini aldı herkes çok beğendi sevgilerimle canım çok öpüyorum

yemegim dedi ki...

Canim bende hic denemedim zaten hamsiylede pek aram yok ama esim cok sever onun icin yaparim artik,ellerine saglik.
evlilik yildönümünüzüde kutluyorum nice senelere sevgiler...

MUTFAKISTAN dedi ki...

ben hıc yemedım cok guzel olmalı artık senden 1 tabak alırım ellerıne saglık sevgıler

SOFRAM dedi ki...

Sevgili Gülüm,çok teşekkür ederim canım,biz severek yeriz, hele de yıllanmışı daha da lezzetli olur, lüks lokantalarda meze olarak sunulur, biz özellikle de mısır çorbasının, tarhana çorbasının yanında yemeği severiz.
Canım inşallah bu salatanı yapacağım,güzel olacağından eminim.Sevgiyle öpüyorum...

Sevgili yemeğim, canım denemenizi öneririm,bu şekilde taze balıktan çok farklı bir lezzette oluyor.Kutlamanız için de çok teşekkürler,sevgiler...

Filizcim,teşekkürler, balık seviyorsanız çok az tadımlık denemenizi öneririm, canın sağolsun, hepsini götür güzelim , afiyet olsun, sevgiler...

esra(büyüleyenmutfak) dedi ki...

merhaba,

canııııııııııım hoş geldiiiiiinnnn

ve ben hamsi isterrrrrrrrrrriiiiiiiiiiiiimmmmmmm

:):):)

sevgiler

SOFRAM dedi ki...

Merhaba Esracım, hoşbulduk, istediğin hamsi olsun güzelim, sevgiler..:))

sofraozlemi dedi ki...

merhaba ablacım ben aşağıdaki pastayı isterim harika gözüküyor....nice seneler diliyorum size ...hamsi tuzlmayıda rahmetli ananem yapıyordu ama şimdi hiç denemedik..güzel olduğunu hatırlıyorum..ellerine sağlık...sevgiler..

SOFRAM dedi ki...

Canım , pastayı beğenmene sevindim, buyur afiyet olsun, çok teşekkür ediyorum canım...
Canım aslında hiç zorluğu yok önemli olan kanını iyice akıtman, denemeni öneririm, sevgiler...