♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

9 Mart 2008 Pazar

Sakarca (Çiğdemli) Yumurta

Sakarca (Çiğdemli) Yumurta

Bu hafta sonu, cumartesi günü eşimle semt pazarında dolaşırken rastladığımız açık beyaz renkli, küçük üzerlerinde minik beyaz çiçekleri olan çiğdemleri görünce ilginç geldi, dayanamayıp biraz aldık. Farklı isimleri olan çiğdem, sakarca ve çökülce diye de adlandırılıyormuş.
Mıhlaması, kayganası, turşusu ve çorbasının da yapıldığını öğrendik. Sakarca, soğangillerden, çoğunlukla Ordu-Giresun yöresinde bulunan, topraktan çıkarılması, toplanması çok zahmetli ancak yemesi bir o kadar zevkli, doğanın bize armağanı olan bitkilerden birisi.
Şekli taze sarımsağa benziyor, yaprakları daha ince ve kısa. Tarımsal olarak üretimi yapılmayan, bahçelerde kendiliğinden yabani olarak yetişen sakarca ilkbahar mevsiminde toplanıyor ve tüketiliyor. Genelde Ordu - Trabzon arasında yeniliyor.
Biz yaparken çekincemiz çoktu, ama merakımızı da yenemeyip yine de yaptık, akşam misafirlerimizle beraber yedik. Hatta kızlarımız yemeyiz dedi ama bizlerden daha fazla yediler. Hepimiz çok beğendik. Tadı sanki patatesli yumurta gibiydi. Sizlere de tavsiye ederiz, işte yaptığımız çiğdemli yumurta resimleri ve tarifimiz:


Bu arada daha önce gittiğimizi belirttiğim ‘’Parmaklıklar Ardında’’ dizisinin de çekildiği Sinop Tarihi Cezaevi’nin yeni yazı ve resimleri için arzu edenlere: Sinop Tarihi Cezaevi 2 - 2. Bölüm - ''Parmaklıklar Ardında'' -



video

Malzemeler:
350 gr. sakarca (çiğdem)

2 yumurta
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı

1 orta boy kuru soğan
Tuz, karabiber, kırmız toz pul biber,
Kimyon, kuru toz nane

Yapılışı:
Çiğdemleri (Sakarcaları) iyice yıkayıp dış tabakalarını soyarak ayıklayın. (taze soğan gibi) Bol suda, suyunu birkaç defa değiştirerek yıkayın.


Çiğdemleri tencereye koyup bir parmak kadar da su ve yeteri kadar tuz ekleyin. Baş, tepe kısımları yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün.
Sızma zeytinyağı konulmuş teflon tavada yemeklik doğradığınız kuru soğanları soteleyin. Sonra süzülmüş Çiğdemleri (Sakarcaları) ekleyerek, tavada birkaç sefer karıştırdıktan sonra, baharatlarla birlikte çırptığınız yumurtaları kavrulmuş Çiğdemlerin (Sakarcaları) üzerine yayarak dökün.


Ağzını kapatarak kısık ateşte yumurtalar pişene kadar pişirin. Servis tabağına alarak üzerine kuru toz nane serpip sıcak olarak servis yapın.
Afiyet Olsun

24 yorum:

fatosun mutfagından... dedi ki...

ablacımm öncelikle mutlu bir hafta diliyorum...bu otu ilkkez görüyorum..tadını çok merak ettim..ama sen yaptısan çok güzeldir ellerine sağlık

SOFRAM dedi ki...

Fatoş'cuğum teşekkürler canım sana da güzel bir hafta diliyorum.Canım tadı aynen patatesli yumurtaya benziyordu,biz de ilk denedik, hatta bizim çocuklar, anne bu resmen ot, yemeyiz dedikleri halde beğenerek bir güzel yediler.Kısaca biz severek yedik, eğer bulabilirsen tavsiye ederim canım, öpüyorum...

http://hunerlieller.net dedi ki...

selam arkadaşım ..bu otu ilk defa gördüm..ama harika olmuş..aklımda artık pazarda görünce alıp deneyecegim...eline saglık canım..afiyet olsun size...sevgilerimle...

Evcilik Lezzetler dedi ki...

Evveettt zeytinyağlı yerelması denemesinden sonra (ki oldukça severek yendi:)) Sofam'ızdan yeni bir lezzet önerisini daha kaptım gidiyorum :))
Ellerine sağlık....

sofraozlemi dedi ki...

bende tadını merak ettim diye soracaktım ama cevaplamışsınız sormama gerek kalmadı:)..kesin sizin kıslar yediğine göre bizde severiz.ama nerde bulucaz tabi bu ottan oda var..ellerine emeklerine sağlık ablacım ..hep değişik isimli lezzetleri sizden duyuyoruz ne güzel..sevgiler..

filizpamuk.blogcu.com dedi ki...

ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor değişik bir tarif cidemli hiç görmedim ve yapmadım sevgilerimi bırakıyorum.

ayşegülmutfakta dedi ki...

selam canım..
ilk kez gördüm bu otu ama ülkemizdeki endemik bitkilerden biri sanırım ve nasıl faydalanacağımızı gösterdiğin için çok teşekkürler.
sanırım sende ilk kez yapmşsın bravo!

SEVİL dedi ki...

10 Mart tarihinde başlayıp 10 Nisan tarihine kadar devam edecek olan EN GÜZEL PASTA YARIŞMA’mız var katılırsan mutluluk duyarım .Birinci olan arkadsaşımız Porselen Demlikte ev sahibesi olarak görev yapacaktır.sevgiler SEVİL http://birdemliksohbet.blogspot.com

ayselce dedi ki...

selamlar ben geldim...

yumurtan cok nefis olmus, bende tatmak isterdim...

hem yesillik hem protein... ben degisik degisik yumurtalari yapmayi zaten severim, ister yesil biberli, ister ton balikli, ister kiymali, ister patates kizartmali :))

daha devam sayayimmi :)) yok dimi hihi :))

insaALLAH iyisindir,

bizler iyiyiz bu günlerde az yogun ev arayip duruyoz, esimle yogunuz... bu hafta tatilde tüm terminleri yükledik iste tatiline,

hicte tatil degil aslinda ama mecburuz iste :))

bu günlerde gecicek elbet hehe :))

sabir sabir :))) icim kayniyor suan sabir diye diye halen gecmeid günler hehe :))

iyi bak kendine,

tekrardan ellerine saglik,

hoscakal

nino dedi ki...

ayyy ne kadar degisik bisi hic yemedim :) ellerine saglik canim sevgiler

SICAK PAYLAŞIMLAR AYSEL dedi ki...

MERHABALAR,

DAHA 3-4 GÜN ÖNCE İŞYERİMİN YAKININDAKİ TARLADAN TOPLAMIŞTIK ÇİĞDEMLERİ... AMA BÖYLE YEMEĞİNİN YAPILDIĞINI HİÇ DUYMAMIŞTIM...ELİNİZE SAĞLIK SICACIK SEVGİLER...

disal dedi ki...

oo ....

o kadar çok severim ki.....çocukken dağda taşda bulup eşelerdik toprağı..çiğdem bulduk diye sevinirdik....bizim bulduklarımızın kökü bu kadar iri değildi ama çiğ çiğ yerdik..harika bir tadı vardı...

biz hep topraktan çıkardığımız gibi yerdik...pişmesi bana değişik geldi...
salatasıda nefis olur galiba...

ellerine sağlık..çocukluğumu hatırlattığın için teşekkürler...

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

canım bahar geliyor ne güzel tabiat bütün güzelliğiyle bizlere hizmet ediyor hiç yemedim ama çok güzel olduğu belli baharda çıkan bütün yeşilliklerin hastasıyım bu ara rahatsızlığım yüzünden pazarada gidemiyorum görünce içim gitti ellerine sağlık fatmacım harika ve çok sağlıklı bir tarif daha öğrendik
kucak dolusu sevgilerimle canım

hdidem dedi ki...

çok değişik hiç denemedim haliylede yemedim:)) zaten bu hamur memleketi kayseridede çiğdemi zor bulurum sanırım:))ama çok merak ettim ablacım ellerine sağlık öptüm sevgiler

http://kelebeklisaniyeler.blogcu.com/ dedi ki...

ablam çok degisik bir tarif daha dogrusu ot çok farkli ilk kez duydum ve gordum harikasin valla inan senden oyle çok sey ogreniyorum ki anlatamam siten resmen bir turkiye turu harika tadlar ve lezzetler ellerin dert gormesin sana iyi geceler diliyorum ve guzel bir haftan olsun optum

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

canımmmmmmmmmmmmmmm bebişimmmmmm bu ot ne güzeldir bi arkadaşımda yemiştim eğer bu oysa süperdi yok o değilse o ot neydi :))) sen yaptıysan eminim güzeldir bebişim...ayyy şu alttaki pidelerden kaldımı sonuna yetişseydim bareee:)))) bebişim ellerine sağlık süper olmuş ikiside .....bu öğlene sendeyim ottan yemeye..ot yemeği ot çayı vallaa yosun bağladı organlarım otlardan ahahahaha....:)) sevgilerimle öpüyorum bebişim

SevgiSeli40 dedi ki...

canim ya sen bu degisik yemekleri cok güzel biliyorsun ben bu cigdemi biliyordum ama yumurtalisini ilk gördüm eline saglik canim

anneminkiziyim dedi ki...

Merhabalar canim, ne degisik bir yeni tad hic duymadim cok degisik, ellerinize saglik, sizde bizleri böyle güzel seylerle aydinlatiyorsunuz, acaba almanayada olan Schnittlauch mu bu, merak ettim, benim, kus yuvasinin üzerinde olan yesillikler, burda onlar saksi ile aliniyor, benim bahcede de vardi sonra eflatun cicek aciyorlar, bilmem ayniyimi, sevgiler, ellerinize saglik....

ozlemle dedi ki...

Ablacim sen zaten bulursun böyle güzellileri.Bizde taniyoruz sayende.Ellerine saglik.

angel dedi ki...

merhabalar arkadaşım,çiğdem otunu ılk sızden duydum ama merakımı celb ettı.bulabılrsem yapmaya çalışacam.elelrıne sağlık...
parmaklıklar ardında dızıyı bende ızlıyorum çunku bende sınoplu oldugum için sınopta buyudum ve tarıhı cezaevını bızzat gezdım.dızıde gosterılmeyen çok yerler var.hatta zındanalrı bıle var.labırent gıbı yannda bılen bırı olmadan çıkamıyorsun içinden.gezmenı tavsıye ederım.sevgıyle kal dostum...

http://ballkabak.blogspot.com/ dedi ki...

Ne kadar değişik bir tarif ilk kez duyuyorum eminim tadı çok güzeldir eelrine sağlık

meleginmarifetleri dedi ki...

selam canım vallahi ben hiç görmemiştim bu otardan buralarda da çok ot vardır ama ben pek bilmem pişirmesi zor geliyor aslında ayıklaması:))
ellerine sağlık canım öptüm bayy

Kevser dedi ki...

Canim,
görüsemedik coktan beri, ama artik benim yogunlugum bitti ve araniza döndüm.
Sende hic bos birakmamissin maasallah güzel mamalar eklemissin, hersey icin ellerine saglik diyorum.

Hele bu son tarif cok ilginc geldi bana.

Selamlar ve öptüm..

ebruakin dedi ki...

Selamlar Fatma Hanım'cım,
Hayatımda ilk kez çiğdem görüyorum.
Ellerinize sağlık. Eminim nefistir.
Ama elimize geçme ihtimali zor gibi. :)
Eskiden eşimle günübirlik gidilebilecek mesafedeki illere ve onların köylü pazarlarına giderdik. Oğlumdan sonra en uzak gittiğimiz pazar Sapanca-Maşukiye pazarı. O da kırk yılda bir.
Bir yerlerde görürsem mutlaka alacağım.
Öpüyorum sizi.
Sevgiler...