Katıklı ekmek (Antakya’nın)
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 24
Sevgili arkadaşımız ( keyiflimutfagim ) etkinliğe beni de davet etmiş. Kendisine çok teşekkür ediyor, etkinliğe Antakya’nın bu güzel lezzetiyle katılıyorum. Kolay gelsin arkadaşım.
Malzemeler:
Hamuru için:
6 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı kuru maya
Alabildiği kadar un
İçi için:
1 kg ıspanak
1 kase tuzlu yoğurt (Antakya’ya özel)
1/2 kg çökelek
1 kuru soğan
2 çorba kaşığı acı biber salçası
Kırmızı pul biber, zahter(kekik)
1 kase zeytinyağı
Nar ekşisi (Miktarı arzuya göre)
Açmak için ayrıca zeytinyağı
Yapılışı:
Bir yoğurma kabına maya, şeker, zeytinyağı ve ılık suyu koyarak karıştırın, biraz bekleyin, maya kabarmaya başlayınca alabildiği kadar un ve tuzunu katarak kulak memesi kıvamında bir hamur yapın ve ağzını kapatarak mayalanmaya bırakın. Su sıcak olmamalı eli yakmayacak şekilde ılık olmalı yoksa mayanız kabarmaz.
Hamurunuz mayalanana kadar iç malzemeyi hazırlayın. Ispanakları iyice yıkadıktan sonra ister incecik keserek elinizde ovuşturarak suyunu sıkın. Ya da kendi suyunda çok hafif haşlayın.
Soğanı incecik doğrayın, çökelek, tuzlu yoğurt, zahter, salça, pul biber ve ıspanakları da katarak karıştırın. Bu sırada zeytinyağı ve nar ekşisini de ekleyin. Eğer tuzlu yoğurt bulamazsanız katmasanız da olur veya süzme yoğurt kullanabilirsiniz. Acısını kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz, biz acı sevdiğimiz için biraz acı yapıyoruz, daha lezzetli oluyor. Çoğu kişi nar ekşisi koymuyor ama ben bu şekilde denedim ve daha lezzetli olduğunu görünce nar ekşisi de koymaya devam ediyorum.
Mayalanmış hamurdan istediğiniz büyüklükte veya küçük bir yumurta büyüklüğünde bezeler kopartın. Daha sonra bir tepsiyi hafifçe yağlayarak üzerinde, hamurları yağlayarak elinizle esneterek inceltin, resimde görüldüğü gibi ortasına iç harcını koyup karşılıklı kenarlar birleşecek şekilde birleştirin. Üzerine hafifçe bastırın. Katlanmış kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin. Tepsiye yerleştirirken hafif aralık kalacak şekilde yerleştirin. Tepsi mayasını aldığında kabaracaktır. Tüm bezelere aynı işlemi uygulayın. Fırına girmeden bir yarım saat kadar bekletirseniz çok daha güzel olacaktır. Hafif kabarmış olan ekmeklerin üzerine elinizle bastırarak zeytinyağıyla yağlayın, böylece biraz daha incelecektir. 200 derece fırında pişirerek, sıcak veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Yumuşacık çok lezzetli bir ekmek oluyor. Yapıldığı günde ertesi günlerde de ilk günkü yumuşaklığını koruyor.
Antakya’da iç malzemeyi hazırladıktan sonra taş fırınlara göndererek yaptırırlar, tabii tadına doyum olmaz, incecik açarlar. Ama bizim buralarda böyle bir imkânımız olmadığı için evde yapıldığı şeklini sizlerle paylaşmak istedim. Yapacak olanlara kolay gelsin.
Afiyet olsun.
20 yorum:
günaydin :-))
nasilsin? ekmeklerin süper görünüyor sabah sabah canim cektiii napsak simdi alsammi birtane :))
ellerine ve yüregine saglik...
sana hayirli ve sevgi dolu ve saglikli bir gün dilerim,
sevgilerimle aysel
Merhabalar Canim,
ellerinze saglik cok harika bir lezzet, yani ispanak olsa hemen denemeye kalkacaktim, ama ilerde insallah denerim. Bende senin davetin icin coook tesekkür ediyorum. Su aralar nisanin yorgunlugundan benim belim tutuldu eve kapandim, insallah iyileseyim, tebriye gelecek cok arkadas var onlara bu Katikli ekmegi yapip ikaram edecegim insallah. Insallah sizlerde anali babali cocuklarinizin güzel günlerini görürsünüz, insan yorulsada yine cocuklari mutlu olunca gözlerindeki isiktan tüm dertlerini unutuyor, allahim herkese nasip etsin insallah, sevgiler, sagliklar, mutlu günler.....
Canim bir sey dikkatimi cekti sen "seyyah" arkadas listene eklememissin :(, simdi senden Akif Beyide ziyaret edecektim, ama bulamayinca yazayim dedim, belkide gözümden kacti, sevgiler....
Hiç bilmeyen bile bu harika yemekleri aşama aşama görerek yapa bilir ne büyük bir emek öncelikle teşekkürler. Allah sağlık ve uzun ömür versin inşallah sana ve tüm ailene arkadaşım, ellerine sağlık, kucak dolusu sevgiler...
Aleyna-Dilara
Canım ablam çok çok çok güzel ve değişik bir ekmek olmuş.Ellerine ssğlık.Nefis görünüyor.Bir prça alayım mı?
canım çok güzel bir tarif ellerine sağlık sende çok güzel yapmışssın mmmmm nefis olmuş, ellerine sağlık...
Canım ziyaretin beni mutlu ediyor,senin sayfana uğramadan geçemiyorum zaten,hergün uğruyorum ,acaba Fatma Hanım ne yapmış bugün diye,ellerine sağlık yine yöresel tatlar revaçta,sevgiyle,sağlıkla kalmanı gönülden diliyorum,Balıkesir'e yolunuz düşerse beklerim.
hayırlı akşamlar arkadaşım,Antakya yöresine ait katıklı ekmek tarifi çok dikkatimi çekti.tarifi not ettim.en kısa zamanda denicem.ellerine sağlık.
görüşmek üzere canım...
Cok degisik ve harika bir tarif olmus, ellerine saglik canim. Sevgilerimi yolluyorum.
Ablacim ellerine saglik hiç bilmedigim bir tarif,nefis bir tarif olmus,ellerine saglik,opuldun.
ablacımm ya ben çok severim ıspanaklı ekmeği...enfes görünüyor..ellerin dert görmesin hayatımm..hayırlı cumalar..sevgiler canımm
Antakya mutfağı ne zengin değil mi? Et yemediğim için pek çoğunu tadamamış olsam da yediklerim bile çok zevk vermişti.
Fatmacım bayılıyorum sizin antakyanın şu nefis yemeklerine orada oturmayı çok isterdim senin biberli ekmeğini denemeyi çok istiyorum acılı yemekleri ben çok seviyorum ama küçük kızım bizde yemek yediği için deneyemedim oda acı yiyemiyor yoksa şimdiye kadar çoktan yapmıştım ellerine sağlık buda hakikaten nefis olmuş sevgilerimle çok öpüyorum hayırlı cumalarAkif beye kızlara selam ve sevgiler
Hayirli Cumaalar canim,
insallah katikli ekmegi yapacagim, ispanak aldim buzdolabinda bekliyor, fakat o tuzlu basma yogurdu burda bulamiyacagim, keske kiliste olsaydim, annemin yogurdundan kacirirdim, annem her yil yapar, sizler gibi,yogurtsuz olarak yapacagim, biraz daha iyilesmeyi bekliyorum, ayakta fazla durunca yine belim basliyor, sevgiler....
Fatma hanımcım nefis olmuş ekmekler.elinize sağlık geçende zarf böreğine yazmıştım dedim başka neler yapmış.kabaklı omletde harika olmuş.gözüm yine zarf böreğinin slidesine takıldı valla melül melül bakındım harika bişey olmuş yaa..elinize kolunuza sağlık sevgiler.
Canim iyi aksamalar,
inan dayanamadim simdi bu katikli ekmegi yaptim misafir cagirmayi bekleyemedim ve firinda sabirsizlikla cikmasini bekliyorum, sadece yine aceleyle okudugumdan eksigim oldu ve hamuru icledikten sonra üzerine bastimadim, neyse biraz kalin olur ama tadi icindedir. Dedigim gibi tuzlu yogurt ta bulamadigimdan normal yogurttan bir iki kasik koyup tuz ekledim, biliyorum hic tadi senin ki gibi olmayacak, ama elde olanlarla ancak bu kadar olur. Firindan cikinca tadiini yazarim, eger yazamazsam, cok yeyip, artik bir kösede yorgunluktan sizmisimdir kusura bakamzsin dimi, sevgiler...
Sevgil Ayşecim....
Sen yaparsında da tadı güzel olmaz mı? Ama bizde şimdi merakla beklemeye başladık.... Süzme yoğurdu teflon tavada sürekli karıştırarak altı tutmadan pişirip az katılaşınca yoğurt miktarına göre tuz katıp karıştırıp altını kapatıp soğuyana kadar kaşık sürmeden beklersen, tuzlu yoğurt ta yapabilirsin....
Şmdiden afiyetler olsun...
Canim aksam dedigim gibi bu cok nefis katik ekmegi yedikten sonra Pc basina gecemedim. Dediginiz gibi önce bende öyle bir pisirme yapayim yogurdu öyle katayim dedimsede bekliyecek vaktim yoktu, hemen öylece yaptim, cocuklarda cok acikmisti, gidip gelip, firinin basini beklediler, sonucccc,
müthis, fevkalede nefis, cooook tesekkürler, inanin gece yarisi idi ve ben 3 taneyi yedim, güya diyet yapacagim, sizlere coook tesekkürler, bu nefis tarifi benimde tariflerim arasina ekleme firsati verdiginiz icin, cook memnunum, tadi sizinki gibi olmasada nefisdi.
Istanbuldaki bu yerleri dediginiz gibi ayri zamanlarda ve ayni yerlerde dolasmisiz, insallah gelecege beraber dolasma firsatimiz da dogar, güzel bir hafta sonu gecirmenizi diliyor, sevgilerimi ve saglik dileklerimi sunuyorum.....
çok güzel ekmekler olmuş.ellerine sağlık.
mutlu hafta sonları.
Merhqabalar canim, bende sizlere hayirli pazarlar diliyorum, simdi katikli ekmekle bir cay cok güzel oluyor, su anda sizlerin kulaklarini cinlatarak yiyoruz, sevgiler....
Yorum Gönder