Kereviç
Kereviç, Antakya, Mersin, Gaziantep illerinde ve çevrelerinde gerebiç, kerebiç gibi isimlerle yörelerine göre değişik şekillerde yapılıyor. Ben de bu güzel lezzetle yıllar öncesinde yeni evlendiğimizde eşimin memleketi Antakya’da tanıştım. Köpüğüyle birlikte nefis bir lezzet olan Kereviçi ben de sizlere orada öğrendiğim şekliyle tanıtacağım. Antakya’da Kereviç genellikle yeni mahsul zeytinyağı çıktığında bir nevi zeytinyağının kalitesini kontrol amaçlı da yapılırmış. İçinde yumurta da olmadığı için kapalı bir kabın içinde uzun süre kalabiliyor. Özellikle de bayramlarda çok miktarlarda yapılıyor. Onun için yapılacak miktara göre ölçü için gerekli kabı siz belirliyorsunuz. Ben ölçü olarak kâse kullandım. Sizler de ölçü olarak istediğiniz büyüklükte bardak, kâse kullanabilirsiniz. Ceviz için bir ölçü kullanmadım, göz kararı ayarlayabilirsiniz, yetmezse tekrar ilave edebilirsiniz. Ben bir tabak hazırladım yetmeyince bir tabak daha ekledim, yeterli geldi. Şekeri çok fazla olmasın çünkü pişip soğuduktan sonra sertleşmesine neden olabiliyor. Bir de Kereviçi köpüğüyle birlikte yiyeceksiniz ki o zaman lezzetine varabileceksiniz. Bu Antakya’da hiç sorun değil, kereviçi yapar, çarşıdan da kabınızı götürür, köpüğünüzü alır, afiyetle yersiniz. Ama burada öyle bir imkânımız olmadığı için ben de nette araştırıp, köpüğü yapmaya karar verdim Zaten bunun için gerekli olan çöven otu kökünü de almıştım. Netteki tarife göre köpüğümü de yaptım ve bayramda bizler ve misafirlerimiz afiyetle yedik. Köpük tarifini de daha sonra vereceğim.
Malzemeler:
2 ölçü sızma zeytinyağı
1 ölçü su
1 ölçü tozşeker
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı silme karbonat
Alabildiği kadar un
Kereviç kalıbı
İçi İçin:
Çekilmiş ceviz içi
Tozşeker(şeker çok olmasın)
Tarçın
Yapılışı:
Bir yoğurma kabına su, şeker, zeytinyağını koyun, şeker eriyene kadar iyice karıştırın. Sonra un ve kabarma tozu, karbonatı da katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Şeker, çekilmiş ceviz ve tarçını karıştırarak içini hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın ve içli köfte yapar gibi hamurun içini oyarak inceltin ve ceviz karışımından koyarak kapatın, kalıba bastırarak şekil verin. Sonra ters çevirerek çıkarıp, yağlanmış tepsiye dizin. Yağlanmış fırın tepsisine dizerek çok kızartmadan pişirin. Soğuduktan sonra köpüğüyle birlikte servis yapın. Eğer köpük yoksa üzerine pudra şekeri de serpebilirsiniz.
Afiyet olsun.
♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...
SEYYAH & SOFRAM...
26 Haziran 2009 Cuma
Kereviç
Etiketler: Antakya Mutfağı, KURABİYELER Gönderen SOFRAM zaman: 00:02
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
27 yorum:
Fatma cığım valla bu kerevizi bende çok merak ediyorum ama kalıbı olamyınca da bir anlamı yok sanırım. Kalıbını bulabilirsem hemen deneyeceğim.
Ellerine saülık canım..
Sevgiler..
her yemeği tatmak elbette 2 güne sığmasada, şu antakya ve iskenderunu görmek hayattaki en çok istediklerimdendi.
çok şükür yaşadım bu keyfi fatmacığım.
ELLERİNE SAĞLIK.. SEYYAH BEYE DE SEVGİLER..
DUALARINIZ KABUL OLSUN. HAYIRLI KANDİLLER CANIM.
Canım çok teşekkür ederim seninde geçmiş kandilin mübarak olsun. İnşallah tüm dualarımız kabul olmuştur. Ayrıca ziyaretin beni sevindirdi:)) her zaman beklerim tekrar görüşmek üzre hoşça kal.
Hep merak ettiğim ve hiç tatmadığım bir lezzet inşallah birgün usta elden çıkmış bir kereviç yemek nasip olur.
Hayırlı cumalar.
Sevgiler.
Canim ellerine saglik, harika olmus, bayildim. Bizde Kerebic, sizde Kervic ikiside komsu, ama harika bir tad ramazanda yine yapacagim bende sevgiler.....
Ablacığım,
Kereviç nefis görünüyor,ellerine sağlık.
Hele köpükle birlikte çekilmiş resimleri çok iştah açıcı : )
Bu arada geçmiş kandiliniz mübarek olsun.
Akif abi'ye ve kızlara çok selam.
diger blogcu arkadaslardada görmüstüm kalibi burda yok insallah türkiyeye gidince alirim,nefis görünüyor eline saglik
Fatmacığım sünnet alış verişi için emin önüne gitik bir çok alacağım şey vardı alamadan döndük 3 tane erkek çokuk onlarla baş etmekten hiç bir şeye bakamadım çok kalabalıktı hafta sonu olduğu için .
ilk alacaklarımdan biri bu kalıptı sende daha öncede görmüştüm çok beğenmiştim sünnetten sonra kızımın doğum süslemeleri için tekrar gitmeyi düşünüyoruz o zaman mutlaka alıp senin bu nefis tarifini deneyeceğim harika görünüyorlar ellerine sağlık sevgiler çok öpüyorum canım
ablacım ellerine sağlık nede güzel anlatmışsın kerebiçi .bide antakya gelini olupta antakyayı bu kadar güzel anlatan başka kimse yoktur herhalde . sanki antakya gelini değil kızı gibisin her geçen gün sizi daha çok merak ediyorum.görüşmek dileğiyle
CANIM ELLERİNE SAĞLIK ŞİMDİ ORDA OLMAK BU KÖPÜKLÜ PASTAYI YERİNDE YEMEK SERİN BUZ GİBİ LİMONATA YANINDA OLACAK NE GÜZEL OLURDU DEĞİLMİ TEKRAR ELLERİNE SAĞLIK SİZE AFİYET OLSUN SAĞLICAKLA KALIN
SELAMLAR.
Fatma ablacığım kREVİÇ HARİKA GÖRÜNÜYOR.Ellerne sağlık hele şu kalıbı var ya pek hoşuma gidiyor aklıma gelmişken bursada araştırayım şu kalıbını:)
Üç ayların mübarek oslunn
Mutlu haftasonları
ellerine saglik Fatma abalacigim cok merak edidyorum aslinda bu kurabiyeyi goruntu muhtesem insallah kalibini bulabilirsem bende denemek isterim sevgiler.
Bu arada haftaya Türkiyeye geliyoruz insallah bu sene bir karadeniz turu düsünüyoruz insallah samsuna da ugrariz...kim bilir belki bir zaman bir yerlerde karsilasip tanismak da kismet olur ablacigim.sevgiler
canım merhaba,
İstanbul gezisi bitti ancak sırada ünye ve bir kez daha istanbul var,hem yeğenimin düğünü,hemde bir tv proğramı bakalım kısmet bu yıl leyleği havada gördüm,
sizlerde iyisiniz inşallah,eşin ,kızların,ünyeye geldiğimde orda olursanız uğrayacağım,sevgiler ailecek,güzel günlerde buluşmak dileğimle..
Kerebiç tatlısı ,kalburabastıgibi görünüyor,ama şerbetsiz ,çok güzel olmuş ellerine sağlık,nice güzel paylaşımlara.
geçmiş kandilin kutlu olsun canım,malum yoktum geçikti kutlama,sağlıcakla.
Canım ellerine sağlık ben de yaptım ama yayınlayamadım. Adanalı olarak bizlerde yaparız.İçi hurmalı olanlarda lezzetlidir.
Sevgiler...
sizin ve ailenizinde kandilini kutlarım hayırlı ve güzel uzun yıllar kandillere :)) sevgilerimlee
fatma ablacım nasılsınız, yeni blogunuz hayırlı olsun, ben uzun zamandır uğramamışım aslında çoktandır kendi bloguma bile sadece ziyaretçilerimi hep aynı konuyla karşılamayayım diye konu eklemek için uğruyorum geçtiğimiz günlerde yoğunluğum vardı neyse sizin ellerinize sağlık kereviç çok güzele benziyor, ismini okuyunca yöresel bir bitki diye düşündüm ama değilmiş, güzel memleketimizin daha bilmediğimiz düzinelerce tadı var, size afiyet olsun diyeyim, geçmiş kandilinizide kutluyor, mübarek günlerimizin hepimize hayırlı olmasını diliyorum...
sağlıcakla kalın...
sevgiler, selamlar...
ben de kerebiç olarak biliyorum.bir mersinli olarak tadını iyi bilirim.ellerine sağlık enfes olmuş...
fatmam ablacığım merhabalar.ben istanbuldayım.bu aralar biraz yoğunum.tarifiinizi hemen yazdık annemle,deneyeceğiz...
sizler nasılsınız.eşinize hürmetler.eve dönünce konuşuruz ablacvığım..
ellerinize sağlık...
fatmam ablacığım merhabalar.ben istanbuldayım.bu aralar biraz yoğunum.tarifiinizi hemen yazdık annemle,deneyeceğiz...
sizler nasılsınız.eşinize hürmetler.eve dönünce konuşuruz ablacvığım..
ellerinize sağlık...
Kerebiç de deniyor değil mi Fatma'cığım? Sanırım Antakya dilinde öyleydi, yanılıyor da olabilirim. Pek severim. Afiyet olsun!
Sevgili arkadaşlarım güzel yorumlarınız, kandil kutlamalarınız için hepinize çok teşekkür ediyorum.Bu güzel lezzeti bir kere de olsa denemenizi tavsiye ederim.
Kalıbı olmayan arkadaşlar kalıbsız da yapabilirler,tepsiye dizdikten sonra üzerine çatalla bastırarak ona benzer görüntü verebilirler.
Ebru'cuğum, senden bir haber alabildiğime iyi olmana çok sevindim canım, size kolay gelsin canım, ailecek selamlar...
Tijen'ciğim yukarıda da yazdığım gibi kerebiç, gerebiç diyenler de var ama ben eşimin aile çevresinden öğrendiğim ismini kullanıyorum.İsmi farklılıklar gösterse de güzel bir lezzet, teşekkür ediyorum canım...
Sevgili Moonrose, hurmalısını ben de yapıyorum onu da çok seviyoruz, onun tarifini de daha önce yayınlamıştım.
Tuba'cığım teşekkürler, bir Antakya'lıdan bu güzel sözleri duymak çok mutlu etti beni, seninle tanışmayı biz de çok istiyoruz canım...
Hepinize en içten sevgiler...
hayatım çok teşekkür ederim güzel yorumların ve desteklerin için....kerebiçi mersinde yemiştim harika bir lezzet nasıl yapıldığını merak ediyordum aşama aşama göstermişsin inşallah şu aleti bulurumda bende yaparım birgün:))) yoksa sana gelirim sen yaparsın bende yerim afiyetle...sevgilerimle öpüyorum tatlım
Canim merhabalar, kizinin dogum gününü kutlar, saglikli, mutlu ve basarili nice yillar dilerim. Benimde büyük kizimin dün dogum günüydü. Hazirliklari yapip evlerine gittik, güzel bir aksam ve kutlama oldu. Netimde sorun var 23 gündür ne tel nede net calisiyor. Bir türlü hatayi da bulup düzeltmedi firmalar. Bende internete girmiyorum diye inan stresten patliyorum. Insallah yakinda yapilir da kavusurum, sevgilerimle....
fatmacım çok güzel görünüyor tatlı...kalburabastı gibi sandım önce.ama sunumu farklıymış.ellerine sağlık.iyti geceler canım...
Fatmacigim kalibi olmadan yapmamizin onemi yok sanirim ,burada onemli olan kalip zannedersem.
İzmirde bir kemeraltinda arayacagim insallah bulurum cok hos goruntusu ,lezzetininde goruntu kadar guzel olduguna eminim ellerine salik canim.
sevgiler.
Adsız arkadaşım, kalıbıyla yapınca elbette görüntü çok güzel oluyor. Ama ben kalıbım olmadığında kalıba basılacak hale getirip tepsiye dizip üzerine çatalla bastırarak şekiller veriyordum. Öyle de güzel oluyordu.İnşallah kalıbı bulur gönlüne göre yaparsın.Kolaylıklar diliyorum canım.
Tüm güzel yorumlarınız için de hepinize teşekkürler, sevgiler...
Yorum Gönder