♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

13 Kasım 2006 Pazartesi

ANTAKYANIN PATATESLİ ÇİĞ KÖFTESİ


ANTAKYANIN PATATESLİ ÇİĞ KÖFTESİ




MALZEMELER
1 Su bardağı köftelik ince bulgur
1 Yemek kaşığı biber salçası
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 kuru soğan
2 küçük veya 1 orta boy patates
Kimyon, tuz, kırmızı pul/toz biber, maydanoz

YAPILIŞI

Bulgur yıkanır, tel süt süzgeçten suyu süzdürülür. Kuru soğan ezilmeden keskin bir bıçakla ince kıyılır. Haşlanmış patates kabuğu soyulur, temizlenir, rondoda macun kıvamına gelecek şekilde iyice çekilir. Bir kapta bulgur, kıyılmış soğan, salçalar, kimyon, kırmızı toz biber, tuz karıştılarak iyice yoğurulur. Daha sonra macun kıvamındaki patates püresi katılarak tekrar yoğurulur. Arzuya göre içine ince kıyılmış maydanoz da katılabilinir. Daha sonra elin içi ıslatılarak, küçük lokmalar halinde şekil verilerek sıkmalar yapılır, tabaklara alınır. Üzerine maydanoz serpilir. Marul veya nar ekşili zeytinyağına da banılarak yenebilir. Acılık oranı yiyenlere göre değişir. İsteyenler kırmızı toz biber yerine kurutulmuş kırmızı biberi ıslatıp, havanda döğerek kullanabilirler. (Not: Antakyada normal soğuk su ile yapılır, isteyenler bulguru süt tel süzgeçe koyup üzerinden sıcak su geçirip biraz bekletebilirler.) Afiyetler olsun...


http://www.blogcu.com/kenaryazilari/770129/
sayfasında misafir ettiğim tarifimi kendi sayfama da ekledim....

http://sofram.blog.com/

Çiğ köftenin tarihçesi
Çiğ köfte ilk Hz.İbrahim döneminde Urfalı bir ev hanımı tarafından bulunmuştur. Hz. İbrahim döneminde yaşayan bir Urfalı avcı, avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanımı evde odun bulunmadığını söyler. Çevrede toplanacak bir tek dal dahi kalmamıştır. Zira Nemrut, Hz. İbrahim'i ateşe atmak için yakacak ne varsa toplattırmıştır. Avcı, hanımından bir çare bulmasını ister.
Bunun üzerine kadın, ceylanın budundan bir miktar yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla ezmeye başlar. Sonra ezilmiş eti bulgur, biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Yeşil soğan, maydanoz ekler. Böylece Urfa'nın o leziz ve tadına doyum olmaz çiğ köftesi meydana gelir. Hz. İbrahim'in ateşe atıldığı günden bir hatıra da bu yemek kalır.
(RAMAZAN BİNGÖL ‘den alıntı…)

Hiç yorum yok: