♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

6 Kasım 2008 Perşembe

Kol Böreği

Kol Böreği

Yine çok eskilerden bir tarif, daha blogcu olmadan. Yemek saati programını izleyenler bilirler sevgili Füsun Fırat birbirinden güzel yemekler paylaşıyordu bizlerle. Şu an blog sayfaları olan arkadaşlarımla buradan önce yemek saatinin forum sayfalarından görüşüyorduk. Nerdeyse akşam olunca hep birlikte pc başına geçip sohbet ediyorduk, çok güzel dostluklar kurulmuştu aramızda. O zaman da, yaptığımız yemeklerin pastaların resimlerini çekip o sayfalarda tarifleriyle paylaşıyorduk. İşte o zaman Füsun Hanımın tarifiyle yaptığım bu kol böreğini resimlerini çekmiştim ama tabii yapılış aşamalarını gösteren fotoğraflar yok. Onun için bir köşede duruyordu. Ama bu güzel böreği yine de sizlerle paylaşmak istedim.

Bu arada yemek saatiyle tanıyıp çok sevdiğim canım arkadaşım Gül’e ( Gül’ün mutfağından ) de acil şifalar diliyorum. Bir an önce iyileşip aramıza dönmesini gönülden diliyorum. Dualarımız seninle güzel yürekli arkadaşım…


Malzemeler:

Hamuru için
4 su bardağı un
1 fincan zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
Arasına sürmek için
1 çay bardağı zeytinyağı
100 gr eritilmiş margarin veya tereyağı


İç Malzemesi
1 kâse kavrulmuş kıyma
2 adet patates
1 küçük soğan
½ çay bardağı zeytinyağı
Karabiber, kırmızı pul biber, tuz

Üzeri için
1 yumurta sarısı
Çörekotu



Yapılışı:
Öncelikle içini hazırlayıp soğumaya bırakın. Yemeklik doğradığınız soğanı zeytinyağında kavurun, rendelenmiş çiğ patatesi, tuzu ekleyerek kavurmaya devam edin, patatesler yumuşadığında kavrulmuş kıymayı da ilave edin, karıştırın, ateşten aldıktan sonra baharatlarını ekleyerek soğutun. Dilerseniz çiğ patates yerine haşlanmış patateste kullanabilirsiniz. Ya da arzunuza göre değişik içler hazırlayabilirsiniz. Ama kol böreğinin kıymalısı bizde daha çok seviliyor.

Daha sonra hamur için gerekli malzemeleri karıştırıp, yoğurarak hamuru hazırlayın. 10 eşit bezeye bölün. Her bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde açın. Eritilmiş tereyağıyla zeytinyağını birbirine karıştırarak, beş tanesinin arasına bu yağ karışımını sürerek üst üste koyun. Açtığınız diğer beş hamura da aynı işlemi uygulayın. Böylece 2 tane yufkanız olacak. Her birini ayrı ayrı açabildiğiniz kadar büyüklükte açın. Yufkanın ortasını delin, yuvarlak kısımlara iç harcın yarısını koyun. Kenarlardan çekiştirerek, ortaya doğru rulo yapın. Çekme işlemiyle yufka daha da incelecektir. Çekiştirdikçe ortadaki delikte genişleyecektir. Büyük bir simit şeklini alacaktır. Sonra bu yuvarlak rulonun bir kenarını keserek düz uzun bir rulo elde edin. Yağlanmış tepsiye, orta kısımdan başlayarak gül böreği gibi dolayarak yerleştirin. Diğer yufkaya da aynı işlemi uygulayarak tepsideki böreğin etrafına dolayın. Böylece büyük bir tepsi börek ortaya çıkıyor. Tek tek hamur açmaktan daha kolay ve yufkadan daha da ince oluyor. Üzerine yumurta sarısı sürerek 200 dereceli fırında kızarana kadar pişirin. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun.

21 yorum:

Hansa dedi ki...

Selam...
börek nefis gece gece iyi geldi valla kokusu buralara...
elinize sağlık..
Sevgiler...

MUTFAKISTAN dedi ki...

cok guzel olmus,eline saglik canim.
Elde acilan yufka ile borek harika oluyor bencede sevgiler afiyet olsunnn

Adsız dedi ki...

selamlar.börek pek iştah acıcı görünüyor.elinize saglık.sevgier.
http://hunerlieller.net

Ayşegül İlikçi dedi ki...

El emeği olurda kötü mü olur. Ellerinize sağlık nefis görünüyor.
Benim annemin tarifinde tabak büyüklüğünde her bezeyi açıp yağlıyorsunuz. Tek tek kenarına iç malzeme koyup, çekiştirerek sarıyorsunuz.(sizinki gibi ortasını deliniyor)
Bu börekte incecik, milföy gibi kat kat kol böreği oluyor.
Görüşmek dileğiyle, sevgiyle kalın...

nil-nennenmutfakta dedi ki...

Elde açılmış bir böreğin yerini hiç birşey tutmaz.Nefis olmuş arkadaşım.ellerine sağlık...
NİL

nagehan dedi ki...

Selam Fatma abla

Öncelikle evlilik yıldönümüzünü geçde olsa kutluyorum, daha nice yıllara diliyorum..

Böreğe gelince söyleyecek söz yok zaten, nefis görünüyor, ellerine sağlık....

Sevgiler
Nagehan

Bir Dilim Düş dedi ki...

Fatma Hanım ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.

Sevgiler,
Evren

Gönülünce Lezzetler dedi ki...

Hımmmm börek nefis olmuş ellerinize sağlık...
Sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Sevgili Fatma börek nefis görünüyor,ellerine sağlık canım.ben de çok severim bu böreği,ama yapmaya üşenitrim hep:-)))sanırım hazır yemek daha kolay oluyor:-)))afiyet olsun.sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Evlilik yıldönümünüzü kutlar mutluluklar dilerim.

hayatkazanbenkepce dedi ki...

ELDE AÇILAN BÖREK BİRAZ ZAHMETLİ OLSA DA SONUÇ O ZAHMETE DEĞİYOR , DEĞİL Mİ ? NEFİS BİR BÖREK OLMUŞ ELLERİNE SAĞLIK , GÜZEL TARİF İÇİN TEŞEKKÜRLER...

Adsız dedi ki...

Kol böregine bayilirim. Cok nefis görünüyor, ellerine saglik canim. Ayrica evlilik yildönümünüz de kutlu olsun, daha nice 21 yillara mutlulukla, saglikla insallah.

fatosun mutfagından... dedi ki...

YA RABBİ KALPLERİMİZİ DİNİN ÜZERİNDE SABİT KIL..AMİN...HAYIRLI CUMALAR

Gönül dedi ki...

hayatım öncelikle evliliğinizin son nefesinize kadar muktluluk içinde geçmenisini temenni ederim....böreğin harika olmuş ellerine sağlık çayımın yanında pek güzel giderdi:))) ellerine sağlık canikom sevgilerimle öpüyorum

Adsız dedi ki...

Canım nice seneler eşinizle ve sevdiklerinizle. Hayırlı cumalar olsun.

Adsız dedi ki...

canım günaydın...ben özlemiyor değilim yemek saati günlerini..ne güzel hergün muhabbet eder, güzel şeyler paylaşırdık...kapanıp tekrar açıldığında o uyumu yakalayamadık bir türlü nedense. neyse şimdi buradan haberlerimizi alıyoruz...
eline koluna sağlık.çok güzel olmuş böreğin.elde açılan bi başka oluyor...optum.hoşçakal..

Şeker Mutfak-Asia Asiye Aksakal dedi ki...

Fatmacım; ne güel akşamlardı yemeksaati akşamları, bahsedince burnumun direği sızlıyor. Aynı günler her ne kadar tekrarlanamasada ne güzel dostlar edindik. Buradan canım eylülüme, raibowuma, torunuma, dileğime, ilkayyıma, soframa, koptuklarımız nesrine, aleyna dilaraya, maviay aysele, meleğime, zuzuma ve adı aklıma gelmeyen yada unuttuğum onlarca arkadaşıma selam ve sevgilerimi gönderiyorum.
Kucak dolusu sevgiler...

Dilek Mutfakta dedi ki...

ah Fatmacım bende Asiye gibi duygulandım gerçekten çok güzel günlerdi o sohbetler güzel paylaşımlar,dostluklar başka bişeydi gerçekten arkadaşım sen aç bi forum sayfasıda buluşalım tekrar özledik valla,sevgiler...

akasyakokusu dedi ki...

ablacım merhaba..elde açılan yufka harika olur..bilirim tadını..ama artık zaman yetmiyor çoğu şeye yenik düşüyoruz ve hep hazıra kaçıyoruz..
ben şöyle üç beş dilim alsam..dünden beri ayaktayım inan çokta yorgunum..yorgunluğuma rağmen sizleri özlüyorum gözlerim kamaşıyor kalkayım diyorum kalkamıyorum..
çok saol ablacım yazdıklarını okudum..ilaçlarını kullanınca atlattık sanırım..ama daha ileri araştırma yapıp ne gerekirse alır yapardımda..desteğin için tşk ederim..çok öpüyorum bitanesin saol..varol..

Adsız dedi ki...

fatmacığım içim cız etti,gerçekten ben de o yazıştığımız günlerimizi özlüyorum.asiye nasıl da hatırlamış o sayınca ben de hepsini hatırladım.maviay birden kaybolmuştu,hep onu merak eder dururum,neşe kaynağımızdı.çaylar kahveler ikram edilirdi.dilekk in de dediği gibi açıver bir forum sayfası da yine buluşalım.
evlilik yıldönümünüz kutlu olsun daha nice yıllara sağlıkla inşallah.böreğe de diyecek birşey bulamıyorum.harika ellerine sağlık.
gülcüm de inşallah çabucak iyileşip aramıza döner.
cerenimo(jale)

SOFRAM dedi ki...

Canım arkadaşlarım güzel yorumlarınız için çok teşekkürler...

Asiye, Dilek, Harikamutfak ve Jale canlarım çok haklısın ben de çok özlüyorum o günleri, aslında yemek saati forum ilk kapandığında bir forum sayfası açmıştık ama yeniden açılınca öylesine kaldı. Aslında orası öylece duruyor,olmazsa oradan sohbetlerimize devam edebiliriz.Çok ta güzel olur.

Hepinize en içten sevgilerimle...