♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

8 Ekim 2008 Çarşamba

Zeytinyağlı Kabak Yemeği

Zeytinyağlı Kabak Yemeği

Image Hosting by PictureTrail.com
Geçtiğimiz yıl hem yemek saati forum sayfalarından hem de blogcu sayfalarından arkadaşım Celileciğim( ocak başı ) bize resimlerini gördüğünüz bu su kabaklarını, acı yeşilbiberini ve tabii ünlü isotlarını göndermişti. Ama o sıralar pc de epey sıkıntılar yaşayıp yayınlayamamış, kışın da yayınlamak istememiştim. Yine yazı geçirdik sonbahara girdik ama bir türlü yazısını yazıp yayınlama fırsatım olmadı. Bugün sizlerle arkadaşımın gönderdiği su kabağından Antakya’da öğrendiğim zeytinyağlı kabak tarifini paylaşmak istedim. Diğer kabaklarla da yapabilirsiniz bu yemeği, ama su kabağıyla yapılanın lezzeti bir başka oluyor. Sonra da Celile arkadaşımın tarifiyle bu kabakla yapılan bir Urfa yemeğini de paylaşacağım sizlerle. Canım arkadaşım şu sıralar sayfasını güncellemese de çok güzel tarifler var sayfasında özellikle de Urfa yemekleri, ben çoğunu denedim, çok beğendik, sizlere de tavsiye ederim sayfasını ziyaret etmenizi, sizlerin de beğeneceğini umuyorum. Kendisine bu vesileyle tekrar teşekkürlerimi iletiyorum. Blogcu sayfalarında böylesi güzel dostluklarımızın daim olmasını diliyorum.
Bizlerin severek yediği bu yemeği umarım sizler de beğenirsiniz.

Malzemeler:
1 su kabağı
1 kâse dolusu haşlanmış nohut
3 kuru soğan
1 kg domates
1 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası (arzuya göre)
Kırmızı pul biber, kuru nane, tuz
2 tatlı kaşığı tozşeker
½ çay bardağı sızma zeytinyağı
3 çorba kaşığı nar ekşisi (arzuya göre miktar arttırılabilir)




Yapılışı:
Kabağı soyup yıkayın, boylamasına kesin. Sonra bunları verev şekilde doğrayın. Domatesleri küp küp, soğanları yemeklik doğrayın. Sarımsakları çok küçük olmayacak şekilde kesin. Sonra, domates, soğan, sarımsak, haşlanmış nohut, tuz, pul biber, şeker, biber salçası, eğer domatesler renksizse domates salçası, hepsini bir kabın içinde karıştırın. Sonra genişçe bir tencereye bir sıra kabak koyun, üzerine bu karışımdan yayın. Malzemeler bitene kadar, en üste hazırladığınız karışım gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine zeytinyağını gezdirin, su eklemeyin, fazlasıyla sulanıyor, kısık ateşte tüm malzemeler iyice yumuşayana kadar pişirin. Ateşten almadan önce nar ekşisini gezdirin bir iki dakika daha ateşte tutun. Nanesini serpin ve ateşten alın. Ağzı kapalı olarak soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis kabına boşaltıp, pilavla birlikte servis yapabilirsiniz. Yanında da patatesli köfte ya da turşu da güzel olur.
Afiyetler olsun.

23 yorum:

akasyakokusu dedi ki...

İyi geceler ablacım..Kabak nefis görünüyor bizim evde herkes sevmiyor ama bir şekilde yediriyorum.
Ellerine sağlık olsun Celile ablayla bende görüşüyordum nasılda ev taşıdı sayfasını güncellemeye fırsatı olmadı sanırım.Geçen bir ara msnde görüştük..Urfa'ya gidersem görüşme fırsatım olur..
Çok öpüyorum sevgiler saygılar.

birdutmasali dedi ki...

yöre yemekleri olsa gerek.
ama fatmacığım senin elinden çıkınca ,lezzetide farklı olmuştur :))
eline sağlık . sevgiler...

SOFRAM dedi ki...

Günaydın Nuray'cığım teşekkürler ediyorum, kabakta bizde en sevilen sebzelerdendir, her çeşidini yaparım, çok ta faydalı ayrıca,sen yine de sevdirmeye çalış, öptüm güzelim...

Nuray'cığım evet güzelim bu bir Antakya yemeği, oraya özel bu kabaklarla yapıldığından daha lezzetli oluyor, ama tabii bu kabağı herzaman bulmak mümkün olmadığından diğer kabakla da yapıyorum yazın sık sık, çok severek yiyoruz,güzel sözlerine teşekkürler, öptüm canım, sevgiler...

Dilekk dedi ki...

Fatmacım kıskançlıktan çatladım burda :) Celile ablacım neler yollamış sana kabaklar senin olsunda isottan bende isterim :)bu senede nasıl çok uğraşmış o isotlarla yazık ayrıca yemeğin harika görünüyor eline sağlık,sevgiler...

GÜL'ÜN MUTFAĞI dedi ki...

Fatmacım canım çok geçmiş olsun iyi olmana sevindim bayramda yoruldun yorgunluktan ilgili olabilir havalarda şaşırtıyor çok değişken nasıl giyineceğiz bilemiyoruz. benimde bir günüm bir günüme uymuyor sürekli doktorlardayım buna şükür RABBİM bu günlerimizi aratmasın canım Ellerine sağlık bu kabak yemeyi sevilmezmi okadar özenli hazırlanmışki ben yemeye doyamam bu yemeyi celileciğiminde ellerine sağlık bende telofon munarası vardı telofonum değişti kaydetmemişim görüşüyorsan çok selam söyle ev telofonumu verebilirsin fatmacım ailecek selam ve sevgiler çok öpüyorum fatmacım

neslihan dedi ki...

Günaydın canım,çok lezzetli görünüyor yemeğin,ellerine sağlık.ben soyulmuş kabaklara takıldım, elma dilimi gibi görünüyor, ne kadar da tazeler.afiyet olsun sizlere.sevgilerimle...

antepası dedi ki...

Bizde bu yemeğe kabaklama denir. et konur farklı olarak.Ama ben bunu daha çok sevdim.Etten sulu yemek içinde çok haz etmem de:))))

akasyakokusu dedi ki...

Ablacım çok geçmişle olsun..Her hastalık stresten oluyormuş biliyorum benimde mideme her an kelepçe gibi düğüm geliyor üzülünce.
el kol tutmuyor dil dönmüyor:((
Allah c.c. sağlık sıhhat acısız kedersin günler göstersin hepimize.
Ufak tefek hastalıklar geçerde önemli olan acılı ve ölümlü sonuçlar olmasın..
ablacım ayrı bir yorum yazıcam onu yayınlama oldumu..reddedersin alınca buraya yazmayım artık.
celile ablayada yakında buralarda yok diye inan hiç uğramadım.açınca msnden görürüm bende yazışma fırsatım olur.
havuş tavsiyen içinde tşkler o şeklidede hep aklımda beş çayına en kısa zamanda uygulamak istiyorum.
çok öpüyorum sağlıcakla kal.

neslihan dedi ki...

Sevgili Fatmacığım sayfa üstündeki dua çok güzel,amin diyorum.hepimize nasip etsin Allah.sevgilerimle canım...

ARZUMCUM dedi ki...

BİZDE KUŞBAŞI ETLE YAPARIZ VE NEFİS OLUR.ZEYTİNYAĞLISIDA HARİKA GÖRÜNÜYOR.MUHTEŞEM BİR LEZZET.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.

zerrin - misss dedi ki...

canım Fatma ablam, daha önce hiç su kabağı yemedim. Burada görüyorum. nasıl pişirilir bilemediğimden hiç yanaşmadım. İlk gördüğüm yerde alıp bu tarifi denemek istedim..

Elleriniz dert görmesin

sıcacık sevgiler

HÜLYA dedi ki...

oof kabak süpeer görünüyor çok sevrim keratayı. :))

ellerine sağlık canım .. öptüm

SOFRAMDA BERABER dedi ki...

GÜNAYDIN CANIM
ÖNCELİKLE SÖYLEMEDEN GEÇEMİCEM SENİN SLAYT GEÇİŞİ SUNUMUNA BAYILIYORUM..
KABAK YEMEĞİNİ BEN ÇOK SEVERİM SEN BAYA İÇİNİ LEZZETLENDİRMİŞSİN HARİKA GÖRÜNÜYOR..
ELLERİNE SAĞLIK...

Hayat dedi ki...

Merhaba : )
Slaytlarınızın ben de hayranıyım. Zeytinyağlı tarifinize baktım, bugün deneyeceğim inş. Kıymalıya da özendirdiniz. İkisini aynı anda mı yapsam yoksa? : )
Küçükken çocuklarımın birisi kıymalı- etli yemekleri severken, diğeri z.yağlısını yerdi sadece ve örn. aynı gün hem etli hem de z. yağlı biber dolması hazırlardım, o geldi şimdi aklıma... : ))
İçten sevgi ve teşekkürler, sizinle tanıştığıma ben de memnunum. : ))

Kirpikteki Gözyaşı dedi ki...

Merhaba Fatma Hanım:) İyisinizdir umarım. Bana bir mail atarsanız sevinirim. Bende mail adresiniz yok. Kabak yemeği çok leziz ve hafif gözüküyor. Ellerinize sağlık! Ben artık havalar soğuduğu için zeytinyağlı yemekleri ısıtarak yiyorum:) Herkese selamlar ve sevgiler!Öptüm:)

SOFRAM dedi ki...

Canım Dilek'ciğim canın sağolsun al hepsi senin olsun güzelim. Bilirim Antakya'dan ne zordur yapması, eller mahvoluyor, yapanlara kolaylıklar diliyorum, beğenin için de çok teşekkürler canım, öptüm...

Gül'üm çok teşekkür ediyorum canım, sen de kendine iyi bak bu havalar tam hastalık havası...Canım Celile'ye ilettim telonunu ve selamını,sağolsun bize bu güzellikleri göndermiş ben de ancak paylaşabilme fırsatı buldum.Canım ayrıca beğenin için de çok teşekkürler, çok hafif bir yemek oluyor, yiyenler ekşi tadıyla çok beğeniyorlar, öptüm güzelim...

Sevgili Neslihan gerçekten bu kabaklar ayrı bir lezzette, ağızda sanki yağ gibi eriyor, keşke buralarda da bulma şansımız olsa, ama bizde sakız kabağıyla yapıyoruz, o da çok lezzetli oluyor,çok teşekkürler beğenin için, sevgiler canım...

Sevgili antepaşı, canım bu zeytinyağlısı biz de böylesini çok seviyoruz, yarın da etlisini yayınlayacağım,o da güzel oldu,beğenin için çok teşekkürler canım, sevgiler...

Canım dileklerine ben de katılıyorum, yeter ki acı ayrılıklar olmasın.Celilenin net bağlandı bizde zaman zaman görüşüyoruz bu şekilde.Ne demek güzelim amacımız burada bir paylaşım zaten, havuç bu şekliyle gerçekten güzel oluyor,umarım yaptığında beğenirsin canım, öpüyorum, sevgiler...

Amin Neslihancığım duayı beğenmene sevindim,gerçekten güzel bir dua...

Arzumcum beğenine teşekkürler güzelim, biz de zeytinyağlısını daha çok severek tüketiyoruz. Yarın da arkadaşımın tarifiyle kuşbaşı etle yapılmış olanınını yayınlayacağım,bunu da beğenirsiniz umarım, sevgiler...

Zerrin'ciğim mutlaka tavsiye ederim, çok güzel oluyor, su kabağı olmadığında sakız kabağıyla da yapıyorum,umarım beğenirsin, yaptığında sonucu bilmek isterim, öptüm güzelim...

Sevgili Hülya, ziyaretinize ve beğenmenize sevindim, sevgiler...

Sevgili Neslicim güzel sözlerine teşekkürler,sağolsun eşim hazırlıyor slaytları, epeyi bir zaman alıyor, ben de hazıra konuyorum, eşime tekrar teşekkürler ediyorum bu vesileyle...Yemeği de beğenmene sevindim canım gerçekten çok lezzetli,tavsiye edrim, öpüyorum canım...

Sevgili Hayat, her ikisi de inan çok güzel oluyor, kıymalısını da terbiyeli olduğu için sevmeyen bile yiyor, umarım yaptığınızda siz de beğenirsiniz, sonucu merakla bekliyorum,evde yemek seçilmesi çok zor, şükür bizde öyle bir sorun yok, size kolaylıklar diliyorum, slaytları beğenmenize de sevindim, eşim yapıyor, onun adına teşekkürler canım.Görüşmek üzere sevgiler...

Sebla'cığım çok teşekkürler allaha şükür iyiyiz canım.Mail adresimi yazdım,bu şekilde de haberleşiriz inşallah.
Canım yemeği beğenmene sevindim, aslında ben de zeytinyağlıları çok soğuk değil ılık daha çok severim, size de tavsiye ederim bu yemeği, öptüm güzelim,bizden de selamlar...

DONMEZCAGLAR dedi ki...

ablacım öncelikle beni hiç yalnız bırakmadığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum.ben sizleri soramasamda siz beni hep sordunuz ben iyiyim inş ama artık dediğin gibi son ayın içine girdim sayılır. bu sebepten bilgisayar başında oturmak hayli zorlaştı. 3 hafta sonra memlekete gidecem kısmetse doğum için, o zamana kadar burdayım inş mesajlaşırırz.(kabak yemeğinede bayılırım)
ellerine sağlık.abiyede selamlar...

ilmekilmek dedi ki...

selamlar arkadaşım,size karşı mahcubum, çoktandır ziyaretinize gelmediğim için, kısa aralıklarla oturuyorum pc başına son günlerde ziyaretlerimide aksatıyorum buyüzden,,,sağlıklar yerinde ve afiyettesinizdir inşallah.. kabağın bizde daha çok kızartması ve dolması yenir bunun dışında pek tutulmaz maalesef...
mutlu günler diliyorum size...
sevgiler...

SOFRAM dedi ki...

Tubacığım canım, senden haber aldığıma çok sevindim, hadi az kalmış güzelim, güzel haberlerini bekliyoruz canım,kendine dikkat et, ziyaretin için de çok teşekkürler güzelim, bizden de bol selamlar...

hayatkazanbenkepce dedi ki...

Kabağı hiç böyle yemedim , çok değişik olmuş ellerine sağlık...

iremlemekanlar dedi ki...

Zeytinyaglı olanlar benim her zaman tercihim bu tarifinizi tuttum sevgilerle fatma ablacım

SOFRAM dedi ki...

Sevgili ilmek ilmek, canım hiç önemli değil hepimiz zaman zaman uzak kalıyoruz pc den yeter ki sağlık olsun,çok şükür bizler de iyiyiz.Canım bizde de kabak çok seviliyor,çok teşekkür ediyorum ziyaretine,görüşmek üzere sevgiler canım.

Sevgili hayatkazanbenkepçe,
teşekkürler canım, denemeni tavsiye ederim, yiyen herkes çok beğeniyor, sevgiler...

Sevgili Nurgül'cüğüm beğenmene sevindim canım, tavsiye ederim,öptüm sevgiler...

guliz dedi ki...

Kabağı seven biri olarak bayıldım bu yemeğe kesin deneyeceğim ellerinize sağlık