♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

2 Ekim 2006 Pazartesi

Antakya’nın Çökelek Salatası

Antakya’nın Çökelek Salatası

Genel olarak bazı sabah kahvaltıları veya akşamüzeri 5 çayını yanında mevsim tazelikleri ile birlikte taze veya yöre dili ile SÜLK yani küflü çökelek ile yapılan bir salata türüdür. Kendine has tadı ile besleyici, vejetaryen esaslı gıda alanlara, doyurucu ve farklı bir çeşnidir. Bizler zaman zaman yaparız, özellikle farklı tatlar isteyen misafirlerimizin de zevkle yedikleri beğendikleri hafif bir salatadır.





Malzemeler:
1 çorba kasesi taze çökelek
1 baş orta boy kuru soğan
1 büyük domates
½ demet maydanoz
½ demet taze nane
2 adet yeşil biber (tatlı veya acı size kalmış)
1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı)
2 adet yeşil taze soğan (isteğe bağlı)
Kırmızı toz/pul biber, karabiber, kimyon, tuz (miktarlar ağız tadınıza göre)
½ çay bardağı sızma zeytinyağı (miktar isteğe bağlı azaltılıp çoğaltılabilinir)

Yapılışı:
Domateslerin kabukları soyulup küçük küpler halinde doğranacak, soğan, yeşil biber, maydanoz, nane, taze soğan ince doğranılacak. Tüm malzeme baharatlarda katılarak ezmeden karıştırılacak. Servis tabağına yayıp üzerine sızma zeytinyağı gezdirilecek, tadını alması için bir ½ saat kadar beklemenizi öneririz.



Image Hosted by ImageShack.us

(Not: Arzu eden ve bilenler yöreye has olan taze çökeleğin baharatlar ile karıştırılıp top haline getirildikten sonra kurutularak mutfak çeşnisi olarak, kahvaltılarda, bazı yemek ve salatalarda kullanılan küflü çökelek (SÜLK) denilen çeşidini de katabiliriler.)

Afiyet olsun…

Hiç yorum yok: