♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

31 Ekim 2006 Salı

Antakya'nın Kömbesi

Antakya'nın Kömbesi




Tarifi:

Malzemeler:
2 ölçü erimiş margarin (yapmak istediğiniz miktara göre bardak ya da küçük kase gibi…)
1 ölçü sızma zeytinyağı
1 ölçü su
1,5 – 2 ölçü toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kömbe baharatı (zencefil, tarçın, yenibahar, karanfil karışımı)
(baharat miktarı arzuya göre arttırılabilir)
Susam (üzeri ve banmak için)
Alabildiği kadar un

Yapılışı:
Tüm malzeme sırasıyla karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır. Kömbe kalıbının içine girip sığacak kadar hamurdan parçalar kopartılır, elde yuvarlanır, susama batırılır, susamlı kısım içe gelecek şekilde kalıba bastırılır. Daha sonra kömbe kalıbı ters çevrilerek çıkartılır.
Isıtılmamış fırında 175 derecede pişirilir.
NOT: İçinde yumurta olmadığı için oldukça uzun süre dayanır. Antakya’da özellikle bayramlarda yapılır. Bir tatlı kurabiye çeşididir.

27 Ekim 2006 Cuma

Pirinçli Kabak Yemeği

Pirinçli Kabak Yemeği

Image Hosted by ImageShack.us

Malzemeler:
4 kabak
4 domates
3 ç.k. kavrulmuş kıyma
1/2 su bardağı pirinç
1 büyük baş soğan
1/2 demet nane
1/2 maydanoz
1/2 dereotu
1 t.k.biber salçası
2 - 3 ç.k. sızma zeytinyağı
pul biber, tuz, karabiber

Image Hosted by ImageShack.us
Yapılışı:
Kabakları kuşbaşı şeklinde doğrayın. Soğanı yağda soteleyin, kavrulmuş kıymayı katın, biber salçasını domatesleri, nane, dereotu, maydanozu ekleyin. Pul biberi, tuzu ve kabakları da ilave edip pişmeye bırakın. Su gerekirse ilave edin. Kabaklar pişince pirinci yıkayıp üzerine yayın, pirinçler pişinceye kadar yemeği pişirin. En son karabiberini ateşten aldıktan sonra serpin. Servis yaparken üzerine sarımsaklı veya sade yoğurt dökerekte yiyebilirsiniz.
Afiyetler olsun…

Biber Yemeği

Biber Yemeği
Image Hosted by ImageShack.us
Malzemeler:
½ kg. çarliston yeşil biber
5 adet domates
2 yemek kaşığı kıyma
½ su bardağı pirinç
1 tane kırmızı biber
1 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz, kırmızı pul biber
Sızma zeytinyağı (arzuya göre başka bir sıvı yağ)
Image Hosted by ImageShack.us
Yapılışı:
Soğanı yağda soteleyiniz, 2 yemek kaşığı kavrulmuş kıymayı ekleyin, biberleri küçük doğrayıp onları da katın beraber soteleyemeye devam edin. Biberlerin rengi sarardığı zaman domatesleri, biber salçasını, tuz ve pul biberi ekleyin. En son pirinçleri yemeğin üzerine dökün. Pirinçler pişinceye kadar pişirin.
Servis tabağına alın ve Afiyet olsun…

21 Ekim 2006 Cumartesi

Güllaç

Güllaç

Malzemeler:
7 yaprak Güllaç
7 su bardağı süt
2 su bardağı şeker
1 kase ceviz içi
Gül suyu (arzuya göre)
Nar taneleri, vişne (üzerini süslemek için)
Toz tarçın

Yapılışı:
Süt ve şeker ılık halde iken karıştırılıp kaynamadan ocaktan alınız. Güllaç yaprakları kırılarak süt-şeker karışımında ıslatılıp borcam fırın kabına yerleştirilir. Yaprakların yarısı bittiğinde ortasına ceviz içi serpilir. Aynı işleme tekrar devam ediniz. Artan şekerli sütü güllaçların üzerine dökünüz. Gül suyunu üzerine serpiniz.
Güllaçların sütü çekmesini 1 – 2 saat kadar bekleyiniz. Eğer güllaç size kuru gibi gelirse ılık süt-şeker ilave edebilirsiniz.
Servis yapacağınız zaman üzerine tarçın, nar taneleri ve vişne ile süsleyerek yenmeye hazır hale getirebilirsiniz.

20 Ekim 2006 Cuma

Ev yapımı ekmek…

Ev yapımı ekmek…


Bazı dostlarımız bu kadar yemeğin yanında ne kadar ekmek yediğimizi ve ekmekte yapıp yapmadığımızı soruyorlardı. Meraklarını giderelim istedik.
Evet, uzun zamandır ekmeklerimizi de evde yapıyoruz. Artık oldukça yaygınlaşmaya başlayan pratik mini ekmek yapma makineleri bu konuda bizlere yardımcı oluyor. Gerçi sadece ekmek yapılmıyor, kekler, çeşitli katkıları katarak farklı tad ve görünümde ekmek çeşitleri de elde etmek mümkün. Evde ekmek makinesını aldıktan sonra kakaolu-sütlü, fındıklı, cevizli, kuru kayısı ve kuru üzümlü, çavdarlı ve susamlı v.b. gibi birçok farklı ekmek yaptık. Hepsinin tadı değişik oldu yiyenler de beğendiler bizde görüp netice alındığına kanat getirenler de gidip aldılar. Eşimin çalıştığım kurumda arkadaşlarımızdan yaklaşık 18’ine vesile olduk. Hatta reçel bile yapıldığı yazıyor ama denemedik.
Makineden taze çıktığında hemen üstüne taze ev yapımı tereyağını sürüp (bu arada tereyağını evde kendim yapıyorum…) reçel veya bal ekleyerek götürüyoruz. Genelde tazeliğini koruyor bayatlaması için 4 – 5 gün geçmesi gerekiyor. Zaten bize de o kadar gidiyor. Bizim evde ekmek pek yenmez ancak sabah kahvaltısında ve sulu yemek olduğunda yanında kullanılır.
Afiyetler olsun…

18 Ekim 2006 Çarşamba

Kaytaz Böreği

Kaytaz Böreği

Malzemeler:
Hamuru için:
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

İç Malzeme:
300 gr. Kıyma
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı Nar ekşisi (arzuya göre miktar değişir)
Tuz ve karabiber

Hamuru açmak için:
1 su bardağı sızma zeytinyağı

Yapılışı:
Hamur için gerekli malzemelerin hepsi karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır ve ½ saat dinlendirilir.
Diğer tarafta içi için gerekli tüm malzemeler karıştırılarak harcı yapılır. Dinlenerek mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yağlanmış bir tepsiye konularak el zeytinyağı ile batırılarak kağıt inceliğinde açılır. Bohça gibi katlanır, katlanırken de aralarına sızma zeytinyağı sürülür. Tepsiye dizilir, üstlerine kıymalı harç konulur. Üstüne el tekrar yağa banılarak hafifçe bastırılarak yağlanır. 200 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
Afiyetler olsun…

16 Ekim 2006 Pazartesi

Kakaolu Şekerpare

Kakaolu Şekerpare

Malzemeler:
125 gr. Margarin
125 gr. Tereyağı
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı Hindistan cevizi
½ çay bardağı irmik
½ çay bardağı pudra şekeri
2 çorba kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
Alabildiği kadar un
Üzerine ayıklanmış fındık

Şerbet malzemeleri:
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
¼ limon suyu

Yapılışı:
Sıvı yağ, tereyağı, margarin ve pudra şekeri iyice karıştırılır. Daha sonra diğer malzemeleri de ilave ederek kulak memesinden daha yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak yuvarlayın ve tepsiye dizin. Üzerine sarısı ve sıvı yağ karışımını sürün. 170 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirin. Yaklaşık yarım saat kadar.
Fırından çıkan sıcak şekerparenin üzerine sıcak haldeki şerbet dökülecek, şerbeti döktükten sonra tepsi sıcak fırına sokup 3 – 4 dakika kadar bekletiniz. Şerbeti iyice çeksin.

(NOT: Şerbet sıcak olması gerektiği için, şekerpareyi yaptıktan sonra hazırlayabilirsiniz.)

13 Ekim 2006 Cuma

Antakya usulü Nar Ekşili Patlıcan Ezmesi

Antakya usulü Nar Ekşili Patlıcan Ezmesi


Malzemeler:
2 patlıcan,
2 domates,
1ç.k.biber salçası,
1 soğan,
Maydanoz,
Zeytinyağı,
2 ç.k nar ekşisi,
kr.biber,
1yeşil sivri biber,
tuz

Yapılışı:
Patlıcanı közleyin, iyice ezin, domatesleri rendeleyin, maydanoz, biber yeşil soğanı ince olarak doğrayın, tüm malzemeyi karıştırın, servis tabağına alın. Üzerini maydanozla süsleyin.
Afiyet olsun
http://www.blogcu.com/kenaryazilari/770129/
sayfasında misafir ettiğim tarifimi kendi sayfama da ekledim....

http://sofram.blog.com/

10 Ekim 2006 Salı

Susamlı Simitler

Susamlı Simitler

video

Malzemeler
250 gr eritilip soğutulmuş margarin
½ su bardağı zeytinyağı
½ su bardağı su
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı mahlep
1 tatlı kaşığı zencefil
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Üzeri için
1 yumurtanın akı
Susam ve çörekotu

Yapılışı
Un dışındaki tüm malzemeyi iyice karıştırın, daha sonra alabildiği kadar unla kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Küçük parçalar koparın, resimde görüldüğü şekilde simit şekli verin, önce yumurta akına sonra susam çörekotu karışımına batırın, yağlanmış tepsiye dizin, 175 derece ısıtılmış fırında pişirin.
Afiyet olsun.

9 Ekim 2006 Pazartesi

Kolay Revani (bana ait)

Kolay Revani (bana ait)



Malzemeler:
4yumurta
1s.b. şeker
2s.b. un
1pak.k.tozu
1 paket vanilya

Yapılışı:
Şekerle yumurtayı köpürene kadar iyice çırpın. Unla kabartma tozunu karıştırıp eleyerek şeker yumurta karışımına ekleyin ,en son vanilyayı ilave edin.175 derecede pişirin,fırını önceden ısıtmayın. Şerbeti 2,5 s.b. şeker 4 s.b. su Şerbeti bir taşım kaynatın, fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı geçtikten sonra şerbeti sıcak(çok kaynar olmayacak) olarak tatlının üzerine dökün. Şerbeti dökmeden önce tatlıyı eşit kareler halinde kesin.Tatlı şerbetini çektikten sonra dilimlerin üzerini ,arzunuza göre krem şanti,fıstık,hindistan ceviziyle süsleyebilirsiniz.

7 Ekim 2006 Cumartesi

Zeytinyağlı Biber Dolması

Zeytinyağlı Biber Dolması



Malzemeler:
Dolmalık biber (orta boy)
Biber sayısı kadar, her biber için 1 çorba kaşığı dolusu pirinç
½ demet maydanoz
½ demet nane
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz
1 çorba kaşığı domates salçası
Sızma zeytinyağı (Pirinç miktarına göre)
1 tane domates
Pirincin 2 katı su (yarısı iç hazırlanırken, diğer yarısı da dolma pişerken katılacak)

Yapılışı:
Pirinçleri yıkayıp, sızma zeytinyağında kavurun, salçasını, tuz, kırmızı pul biber ve suyu ekleyerek kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ateşten aldıktan sonra nane, maydanoz ve karabiberi ekleyerek karıştırın, ağzını kapatıp biraz dinlendirin.
Biberlerin içini bu hazırlanmış içle çok sıkı olmayacak şekilde doldurup ağzını domates dilimleri ile kapatın. Tencereye dizip üzerine kalan suyun yarısını koyup, kısık ateşte biberler yumuşayıp pişene kadar pişirin. Piştikten sonra hemen servis tabağın alın.

(Not: Eğer biberleriniz büyük ise, pirinç ölçüsünü biraz daha fazla yapabilirsiniz 1,5 çorba kaşığı gibi…)

Afiyetler olsun…

5 Ekim 2006 Perşembe

İftar Pizzası

İftar Pizzası


Malzemeler:
4 çay bardağı ılık su
2/3 çay bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı kuru maya
2 tatlı kaşığı tozşeker
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un

Üst Malzeme
Sosis, salam, sucuk
Domates
Kırmızıbiber
Yeşil sivribiber
Mantar, mısır
Kekik, pul biber
Zeytin
Kaşar peyniri rendesi
Ketçap veya sulandırılmış domates salçası

Bu malzemelerden istediklerinizi, istediğiniz miktarlarda kullanabilirsiniz.

Yapılışı
Ilık su, zeytinyağı, maya, şeker bir kaba alınır, karıştırılır. Birkaç dakika bekledikten sonra alabildiği kadar un ve tuz eklenerek yoğrulur, yumuşak bir hamur elde edilir. Mayalanmaya bırakılır. Yağlanıp unlanmış bir tepsiye istediğiniz büyüklükte hamurlar yarım cm kalınlığında açılarak yerleştirilir. Hamurun üzerine arzunuza göre ketçap veya baharatlarla tatlandırılıp sulandırılmış domates salçası sürülür. Diğer malzemeler de arzunuza göre yerleştirilip en son kaşar rendesi serpilir. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir.
Afiyet olsun.

3 Ekim 2006 Salı

Ramazan Pidesi

Ramazan Pidesi


Malzemeler:
5 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Yeteri kadar ılık su

Yapılışı:
Un çukur bir kaba alınır, içine kuru maya, şeker konularak üzerine ılık su dökülür, mayanın önce kabarması beklenir. (Birkaç dakika). Maya kabarınca yavaş yavaş ılık su dökülerek elle hamur yoğrulur. Fakat bu hamur kulak memesinden daha yumuşak, bir nevi cıvık nitelikte olacak. Mayalanmaya bırakılır.
Tepsi yağlanarak unlanır, hamur tepsiye alınarak pide şekli verilir, elle üzerine bastırılarak şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, susam ve çörekotu serpilir. Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında pişirilir. Pidenin üzeri kızarınca fırından alınır. Temiz bir beze sarılara sıcaklığını koruması sağlanır.
Afiyet olsun.


http://sofram.blogcu.com/1144702/

2 Ekim 2006 Pazartesi

Antakya usulü küflü çökelek (Sülk)

Antakya usulü küflü çökelek (Sülk)

Image Hosted by ImageShack.us

Malzemeler:
2 kg. taze çökelek
1 küçük soğan
1 yemek kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz tarçın
5 – 6 diş sarımsak
1 yemek kaşığı toz nane
1 yemek kaşığı kuru kekik
Arzuya göre tuz, karabiber, kırmızı toz/pul biber
1 tatlı kaşığı zencefil

Yapılışı:
Tüm malzemeler karıştırılıp iyice yoğrulur. 5 – 6 saat dinlenmeye bırakılır baharatlar iyice tadını versin diye. Daha sonra tadına bakarak tadında size göre eksik olan baharatı ekleyebilirsiniz.
Limon büyüklüğünde yuvarlaklar yapılıp, samanlı bir kağıdın üzerine dizip, üzerine de ince bir tülbent örterek kurumaya bırakın. Kuruma esnasında etrafı küflenecektir, kötü oldu zannedip sakın atmayın, fazla küflenmesini istemezseniz o aşamada, samanlı kağıtlara veya stretch lere sarıp, buzdolabında muhafaza edin.
Arzu ettiğiniz zaman çıkartıp küfünü temizleyip kahvaltılık olarak veya çökelek salatası olarak kullanabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

Size çökeleğin yapılışını hatırlatayım, bildiğinize inanıyorum.
Bir tencereye süt veya yoğurt (süt veya yoğurt çökeleği isteğinize göre) koyun, eğer sütten yapacaksanız biraz sulandırılmış yoğurt yani ayran koyun ve kaynatın. Yoğurttan yapacaksanız doğrudan ateşe koyup kaynatın. Daha sonra bir tel süzgecin üzerine temiz tülbent koyup kaynattığınız süt veya yoğurdu dökün süzülsün. İyice süzüldükten sonra kullanabilirsiniz.

Antakya’nın Çökelek Salatası

Antakya’nın Çökelek Salatası

Genel olarak bazı sabah kahvaltıları veya akşamüzeri 5 çayını yanında mevsim tazelikleri ile birlikte taze veya yöre dili ile SÜLK yani küflü çökelek ile yapılan bir salata türüdür. Kendine has tadı ile besleyici, vejetaryen esaslı gıda alanlara, doyurucu ve farklı bir çeşnidir. Bizler zaman zaman yaparız, özellikle farklı tatlar isteyen misafirlerimizin de zevkle yedikleri beğendikleri hafif bir salatadır.





Malzemeler:
1 çorba kasesi taze çökelek
1 baş orta boy kuru soğan
1 büyük domates
½ demet maydanoz
½ demet taze nane
2 adet yeşil biber (tatlı veya acı size kalmış)
1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı)
2 adet yeşil taze soğan (isteğe bağlı)
Kırmızı toz/pul biber, karabiber, kimyon, tuz (miktarlar ağız tadınıza göre)
½ çay bardağı sızma zeytinyağı (miktar isteğe bağlı azaltılıp çoğaltılabilinir)

Yapılışı:
Domateslerin kabukları soyulup küçük küpler halinde doğranacak, soğan, yeşil biber, maydanoz, nane, taze soğan ince doğranılacak. Tüm malzeme baharatlarda katılarak ezmeden karıştırılacak. Servis tabağına yayıp üzerine sızma zeytinyağı gezdirilecek, tadını alması için bir ½ saat kadar beklemenizi öneririz.



Image Hosted by ImageShack.us

(Not: Arzu eden ve bilenler yöreye has olan taze çökeleğin baharatlar ile karıştırılıp top haline getirildikten sonra kurutularak mutfak çeşnisi olarak, kahvaltılarda, bazı yemek ve salatalarda kullanılan küflü çökelek (SÜLK) denilen çeşidini de katabiliriler.)

Afiyet olsun…