♥♥♥♥ TÜM GÖNÜL DOSTLARIMIZIN, BLOG SAYFALARINDAN YEMEK VE GEZİ PAYLAŞIMININ VEFALI ARKADAŞLARIMIZIN, MÜBAREK RAMAZAN BAYRAMINI KUTLUYOR, SAĞLIK SIHHAT BİRLİK DİRLİK ESENLİK İÇİNDE DAHA NİCELERİNE SEVENLERİ VE SEVDİKLERİ İLE ULAŞMALARINI DİLİYORUZ... ♥♥♥♥
SEYYAH & SOFRAM...

13 Ocak 2007 Cumartesi

Antakya usulü Tuzlu yoğurtlu Ispanak Borani

Antakya usulü Tuzlu yoğurtlu Ispanak Borani

Malzemeler:
1 kg. ıspanak yaprağı
1 kuru soğan
1 baş sarımsak
1 kase tuzlu yoğurt (Antakya’ya has)
1 kase haşlanmış nohut
3 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma
2 – 3 tane kurutulmuş acı kırmız biber (varsa)
Kırmızı Pul biber
Sızma zeytinyağı

Yapılışı:
Soğanları yağda soteleyin, çok hafif haşlanmış ıspanakları ilave edin. Daha sonra kıyma, nohutları ve sarımsakları da ekleyerek birkaç dakika kavurarak pişirin. Kurutulmuş acı kırmızıbiberleri eğer yoksa pul biberi koyun, ıspanakların 1 parmak üzerine çıkacak kadar su ilave edin. Kaynayınca Antakya’nın tuzlu yoğurdunu ilave edin ve ağzı açık olarak pişirmeye devam edin. Koyulaşıp kıvamını alınca ateşten alın.
Çiğ köfte ve pirinç pilavının eşliğinde servis yapabilirsiniz.
Afiyetler olsun…

(Not: Bu önerdiğimiz tuzlu yoğurt Antakya’da yapılan sadece orada gördüğümüz bir çeşnidir. Kısaca; bildiğimiz taze mayalanmış yoğurdun iyice çırpıldıktan sonra harlı ateşte sürekli tahta kaşıkla karıştırılarak (dibinin tutmaması için) kıvamını buluncaya kadar pişirilip, tuz katılıp soğutulması ile elde ediliyor. Soğuyuncaya kadar da hiç kaşık değdirilmiyor. Kavanozlara konulup dolapta oldukça uzun süre saklanıp kullanılabiliniyor. Farklı, değişik ve çok hoş bir tadı ve birçok yerde kullanılıyor.)

2 yorum:

cetinz dedi ki...

Antakya'ya yolu düşen misafirlere ikram edilecek ilk yemekler sırasında olmaz genelde bu müthiş yemek, siz gidince özellikle isteyin derim.

ben İstanbul'da genelde çorba faslı için veriyorum boraniyi ve herkes bayılıyor. birde şişbörek(tuzlu yoğurtlu mantı çorbası gibi çevirebiliriz) veriyorum buna da tam not alım şimdiye kadar.

gülüş dedi ki...

müthiş bir sayfa tebrikederim harikasın herşey çok güzel